Teismas: Kretingos taryba neteisėtai „apipjaustė” mero komandą

Regionas, Svarbu

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai trečiadienį paskelbė, kad Kretingos rajono tarybos sprendimai, kuriais iš mero Antano Kalniaus buvo atimti du patarėjai, o vėliau norėta panaikinti ir paskutinį tokį etatą, yra neteisėti.

Kretingos merui Antanui Kalniui, advokatą samdžiusiam iš savo lėšų, priteista 2513,28 Eur teisinių išlaidų iš Kretingos rajono savivaldybės tarybos.. Martyno Vainoriaus nuotr.

Į teisminį procesą išvirtusios istorijos pradžia siekia praėjusių metų pabaigą, kai Kretingos rajono politikai nusprendė sudaryti naują valdančiosios koaliciją, kurioje nebeliko mero A. Kalniaus ir jo rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ narių. Naujoji valdžia, paskyrusi naują administracijos vadovybę, tuo administracinių pertvarkų nebaigė – sausio pabaigoje Tarybos dauguma priėmė sprendimą nuo kovo 1 d. mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybių skaičių sumažinti nuo trijų iki vieno.

Nesutikdamas su tokiu naujosios daugumos sprendimu A. Kalnius padavė skundą Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmams.

Bylą išnagrinėjusi šio teismo kolegija, kurią sudarė teisėjos Laimutė Jokubauskaitė, Eglė Kiaurakytė ir Aušrelė Mažrimienė, konstatavo, kad teisinis reglamentavimas suponuoja, jog sprendimai dėl mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybių skaičiaus nustatymo gali būti priimami išimtinai esant mero siūlymui. Kadangi abiem atvejais tokio mero siūlymo nebuvo, Taryba, anot teismo, veikė ultra vires (viršijant įgaliojimus).

„Tai yra pakankamas pagrindas ginčijamiems individualiems administraciniams teisės aktams panaikinti, todėl skundas tenkintinas ir Tarybos 2021 m. sausio 29 d. sprendimas bei Tarybos 2021 m. balandžio 29 d. sprendimas naikintini”, – rašoma teismo sprendime.

Juo taip pat A. Kalniui, advokatą samdžiusiam iš savo lėšų, priteista 2513,28 Eur teisinių išlaidų iš Kretingos rajono savivaldybės tarybos.

„Žinoma, sprendimas dar gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Tačiau jau ir šiandienis teismo sprendimas yra svarbus ne tik man, bet ir kitiems 59 šalies merams. T. y. tarybos nariai, vedami vienų ar kitų tikslų, šiuo metu negalės merams bandyti surišti rankų paliekant juos be komandos”, – taip sprendimą savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook” komentavo A. Kalnius.

3 Comments

  1. Mykolas

    Sveikinimai, labai gerai pamokė tarybos narius neviršyti įgaliojimų ir nerodyti vaikiškų principų

    Reply
  2. Skaitytojas.

    Norejo senieji ir pati Kalniu isvaryt,matomai eferom kelia uzkirto 🙂

    Reply
  3. Ir ką ?

    Liko išpašolvoninti tokią tarybą . Kas ten karaliauja daugumoje ? Konservatoriai ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Japoniškame sode Kretingos rajone pražydo sakuros

Sakuros žiedas – vienas svarbiausių simbolių Japonijoje, simbolizuojantis besikeičiantį gyvenimo ciklą. Gėrėjimosi sakurų žiedais šventė Japonijoje vadinama hanami – pažodžiui „žiedų žiūrėjimas“. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This