Naujoji mokykla: įkurtuvės galbūt 2023-iųjų pavasarį, politikai nori tyrimo

Miestas, Svarbu

Dalis Klaipėdos politikų, taip ir priklausantys valdančiajai daugumai, nori gauti atsakymus, kas gi yra atsakingas už esminius sprendimus, kuriais remiantis tarp Kretingos ir Senvagės gatvių buvo pradėta statyti mokykla, brangstanti vos ne kasdien. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Naujausias minimas jau 13 mėnesių vėluojančių statybų užbaigimo terminas – kitų metų pavasaris. 

Pasirodė per brangu, o dabar moka dar daugiau

Ketvirtadienį vykusio miesto Tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdžio metu Savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Gintaras Dovidaitis politikams pristatė, kokia yra šiuo metu mokyklos statybų situacija. 

2019-ųjų birželį su UAB „Versina” pasirašyta 10,922 mln. eurų vertės rangos sutartis jau yra padidėjusi iki 14,481 mln. eurų.

1,24 mln. eurų suma padidėjo dėl statybos kainų indekso pokyčio, 2,3 mln. – dėl sutarties keitimų bei papildomų darbų.

„Iki šios dienos yra pasirašyti 25 papildomi susitarimai prie rangos sutarties. Neturiu savo praktikoje tokių sutarčių, kurios tiek kartų būtų pakeistos, papildytos ar pakoreguotos. Akivaizdu, kad pakeitimų skaičius negalutinis, turėsime dar ne vieną, nes atlikta nemažai techninio projekto pakeitimų”, – sakė G. Dovidaitis. 

Bendras sutarties termino pratęsimas šiuo metu sudaro 13 mėnesių. Pirmą kartą tai buvo padaryta praėjus vos trims mėnesiams po jos pasirašymo dėl neiškeltų sklype buvusių inžinerinių komunikacijų. Statybos dėl to nevyko aštuonis mėnesius. 

Pasak G. Dovidaičio, dar praėjusioje kadencijoje iš pradžių buvo priimtas sprendimas iš rangovo kartu pirkti ir šių komunikacijų iškėlimo darbus, tačiau sulaukus per didelių kainų pirmasis konkursas buvo nutrauktas, o antrojo metu jau buvo nutarta, kad bus perkami tik statybų darbai, tinklų iškėlimu rūpinsis pati savivaldybė. 

Už šilumos tinklų iškėlimą „Klaipėdos energijai” buvo sumokėti 35 786 eurai, už dujotiekio iškėlimą bendrovei ESO atseikėta 76 tūkst. eurų.

G. Dovidaitis svarstė, jog galbūt buvusi administracijos vadovybė tikėjosi šiuos darbus atlikti iki tol, kol įvyks naujasis konkursas, tačiau to nebuvo spėta padaryti ir gavosi minėta 8 mėnesių pauzė. Po jos, beje, prasidėjo ir brangymetis statybų sektoriuje. 

„Rangovas negali dirbti į minusą 2019 metų kainomis, todėl buvo priimtas sprendimas perskaičiuoti neatliktų darbų kainą pagal oficialių statybų indeksą”, – sakė G. Dovidaitis. 

Kalti projektuotojai?

Pasak G. Dovidaičio,  dėl techninio projekto klaidų jau buvo tekę tikslinti konstrukcijų, vėdinimo sistemos sprendinius. Pastaruosius reikės tikslinti dar kartą. 

Anot vyriausiojo patarėjo, dėl vėdinimo sistemos jau buvo išplėstas rūsys po mokomuoju korpusu. Vėliau buvo nustatyta, kad priėjimas vis tiek bus nepakankamas normaliam aptarnavimui, tada dabar dar labiau plečiamas rūsys.

„Klausimai sunkiai sprendžiami – pastatas iš esmės pastatytas. Padaromi, bet sunkūs sprendiniai”, – sakė G. Dovidaitis. 

Mokyklos projektą už 176 999 Eur parengė konkursą laimėjusi UAB „A405“. Apie projektuotojų, statybininkų ir savivaldybės nesutarimus, kuriems spręsti reikėjo ir papildomų ekspertizių, „Atvira Klaipėda” rašė dar 2020-ųjų birželį. 

Pasak G. Dovidaičio, pagal dabartinę sutartį statybų darbai turėtų būti baigti rugpjūtį, bet reikės dar ne vieno papildomo susitarimo, kuris pratęs terminus. Kaip pavyzdį patarėjas minėjo medines sijas, kurių tiekimo terminas siekia apie pusmetį.

Anot jo, kaip realus darbų užbaigimo terminas šiuo metu atrodo 2023-iųjų pavasaris. 

Iki 2021 m. pabaigos buvo atlikta apie 40 proc. visų statybos darbų už 5,6 mln. eurų. 

Gatvė – „išsimokėtinai”

G. Dovidaitis politikams aiškino ir situaciją dėl po mokyklos korpusus jungiančia galerija būsiančios gatvės, kuri tapo vienu iš papildomų darbų, pabranginančių projektą. 

Šios gatvės, kuri, anot patarėjo, reikalinga ir dėl priešgaisrinių reikalavimų, tiesimas savivaldybei atsieis 367 tūkst. eurų. 

UAB „Danės krantas” užsakymu dar 2013 m. kovą buvo parengtas būsimos mokyklos kaiminystėje esančio nuomojamo 7,58 ha valstybinės žemės sklypo (sovietmečiu čia buvo šiltnamių kombinatas) detalusis planas, pagal kurį jis skaidomas į mažesnius sklypus ir numatoma, kad jų paskirtis – daugiaaukščių ir aukštybinių pastatų statyba. Dokumentuose buvo įrašyta sąlyga, kad kelią, kuris dabar atsiduria po galerija tarp mokyklos korpusų, turėtų nutiesti šį gyvenamąjį kvartalą ketinantys statyti verslininkai.

Pasak G. Dovidaičio, buvo pasiektas naujas susitarimas, kad sumą, savivaldybės išleistą gatvės statybai, investuotojas kompensuos dalimis – su kiekvieno daugiabučio pastatymu.

„Pirminėje sutartyje iš viso nebuvo jokio kompensavimo mechanizmo ir termino. Galėjome atsidurti situacijoje, kai pabaigiame mokyklą, o gatvės nėra. Pradžioje investuotojas iš viso nieko nenorėjo kompensuoti, vėliau atėjo su mažomis sumomis. Buvo sudėtingos derybos”, – aiškino tarnautojas. 

Jis taip pat informavo, jog buvo pasiektas susitarimas, kad iki šių metų galo investuotojas savo sklype nuties lietaus nuotekų tinklus, prie kurių turi prisijungti ir mokykla. 

„Esame nuo to priklausomi, nes mokykla turi į juos jungtis ir negalėtume pridavinėti savo objekto”, – sakė G. Dovidaitis. 

Nori audito

„Viešoje erdvėje yra teigiama, kad šios mokyklos projektavimas ir statyba miestui (tai yra mums visiems) kainuos apie 6 mln. eurų. Labai norėtumėme, kad miesto valdžia patikslintų šią sumą ir neklaidintų gyventojų, nes viešoje erdvėje taip pat skelbiama, kad dėl atsirasiančios mokyklos iš teritorijos yra būtina iškelti esančias požemines komunikacijas (geriamo vandens tiekimo ir kanalizacijos, ryšių kabelius, šilumos perdavimo tinklus ir t.t.), net užsiminta apie pėsčiųjų tiltą per upę Tauralaukio vaikų susisiekimui su būsima mokykla ir t.t. Tad kiek gi kainuos mokesčių mokėtojams progimnazijos statyba Kretingos gatvėje? Kokia šios sumos dalimi prisidės būsimojo daugiabučių kvartalo prie upės statytojai, arba būsimieji jo gyventojai? Turint omenyje, kad visų šio būsimo kvartalo gyventojų reikmėms projektuojama ne tik mokykla, bet ir mokyklos kompleksą kirsiantis pagrindinis išvažiavimas į Kretingos gatvę. O toks sprendimas kelia visų būsimųjų mokinių saugumo klausimą, į kurį antžeminė mokyklos pastatus jungsianti galerija netaps vieninteliu tinkamu atsakymu”, – dar 2017-ųjų lapkritį rašė Žolynų gatvės bendruomenės valdyba.

„Kaip jaučiatės dabar užminkę pyragą štai tokiai košei? Tai yra savivaldybės pinigų švaistymas, galutinio produkto neturėjimas”, – komiteto posėdžio metu Nina Puteikienė klausė vicemero Arvydo Cesiulio, praėjusioje kadencijoje vadovavusio šiam komitetui.

„Aš manau, kad tai nelabai vykęs sprendimas. Aš ir tada, ir dabar manau, kad pasirinkta vieta nebuvo optimali ne tik finansų požiūriu, bet ir kitais aspektais. Aš kalbu apie „Klaipėdos holivudą”, kuris dabar sėkmingai plėtojamas, statomas prie Klaipėdos gatvės. Ten buvo geriausia vieta. Ir tada mes kalbėjome, kodėl nepabandyti realizuoti tenai to projekto, nes privažiavimai iš visų pusių, infrastruktūra yra. Tai mokykla, ko gero, būtų kainavusi perpus mažiau. Buvo paaiškinta administracijos žmonių, kad tuo metu jau nebėra įmanoma, kad pasirinktas kitas sprendimas”, – dėstė A. Cesiulis. 

Dabartinė komiteto pirmininkė Laima Juknienė klausė, kas prisiims atsakomybę „už šitiek vėjais išleistų lėšų”, kai šiaurinė miesto dalis kenčia dėl vietų trūkumo mokyklose.

G. Dovidaitis teigė galintis tik priminti, kad vietą mokyklai rinko tuometinio administracijos direktoriaus Sauliaus Budino įsakymu sudaryta darbo grupė.

2017-ųjų lapkritį Žolynų gatvės bendruomenės valdyba rašė, kad prašė į ją įtraukti jų atstovą, tačiau iš darbo grupės buvo gautas neigiamas atsakymas, o „sprendimas dėl naujos mokyklos vietos buvo priimtas „už uždarų durų“.

„Reikia nepriklausomo audito, nustatyti kaltininkus ir išreikalauti nuostolius”, – siūlė N. Puteikienė. 

Galiausiai komitetas bendru sutarimu nutarė kreiptis į miesto Tarybos Kontrolės komitetą, kad šis išaiškintų, dėl kokių priežasčių augo mokyklos statybos darbų kaina ir vėluoja pačios statybos. Taip pat paprašyta „ištirti prielaidas”, kurios lėmė mokyklos vietos parinkimą. 

13 Comments

  1. siltinimas biria vata

    Visas miestas skambėjo, kad dabartinė vietas yra visiškai netinkama mokyklos statybai, reljefas sudėtingas, tačiau kažkieno interesai buvo patenkinti. Dabar visi mokėsime, o kaltieji ir savų interesų turėję nebus nubausti kaip visada.

    Reply
  2. gipsas

    O paknisinėkite „protingieji kurmiai”, kiek pati Klaipėdos energija sumokėjo už tinklų iškėlimą. Tai tie patys mokesčių mokėtojų pinigai…

    Reply
  3. Mindaugas Citavičius

    Dėja tai ne vienintelė tokia situacika Klaipėdoje,kuri parodo,kad dabartinė valdžia yra visiškai neįgali projektų valdyme. Vien kuom verta Žaliakalnio gimnazijos istorija,kai savivaldybė nurodę rangovui nepaisyti ekspertizes išvadų (ekspertizę užsakė pati savivaldybė),o rangovui nesutikus tyčia slėpti defektų, vienašališkai nutraukė sutartį (!!!). Naujo konkurso neskelbė,naujam rangovui nepateikė ekspertizes išvadų,atliko kosmetinius apdailo darbus ir taip objektą baigę. Objektas pabarango virš 300 tūks., o pastatas tik atlikus eksperizėje nurodytus darbus tenkins esminius statinio reikalavimus t.y vaikai dabar mokosi galimai nesaugiame pastate (ekspertizes išvados). Savivaldybė Žaliakalnio gimnazijos bylose jau pralaimi teismus sumokėdama mokesčių mokėtojų pinigais už netesybas, priešingos pusės advokatų išlaidas ir t.t, sutarties vykdymo draudimo išmokos negauna (draudikai atsisakė išmokėti draudimo išmoką, Vilniaus apygardos teismas patvirtino draudikų poziciją). Žaliakalnio gimnazijos situacija jau domisi teisėsauga. Tad belieka tikėtis,kai iki 2023m pavasario dabartinė valdžia nepriims kokio tai nelogiško sprendimo naujos mokyklos statybos atžvilgiu,kuris gali brangiai atsieiti miesto biudžetui t.y klaipediečiams!

    Reply
  4. Laimonas Bogušas

    Klaipėdos m. savivaldybės administracijai, prižiūrimai renkamų politikų, pats laikas pradėti laikytis Viešųjų pirkimų įstatymo ir neeiliniams statiniams rengti Viešųjų pirkimų įstatyme numatytus projekto konkursus, o ne pigiausios paslaugos pirkimus.
    Vilniaus, Kauno, netgi Panevėžio miestų savivaldybės tai jau suprato (pagaliau), pats laikas ir Klaipėdai (geriau vėliau, negu niekada).
    Pradėti būtų (buvo) galima nuo futbolo maniežo Baltijos pr. rajone.

    Reply
  5. Paprasta

    nes normalus Užsakovas, šiuo atveju Klaipėdos savivaldybės administracija, pateikia visa apimtimi, o Normalus „statybininkas” susipažįsta su projektu ir pasako už kiek ir per kiek laiko tą sumanymą pastatys. Jei jam reikia tai ir projektą laiku pasitaisys. Po to jokių pretenzijų. Klaipėdos savivaldybės atveju visada ir viskas Untreip. Labai panašu, kad vadams taip reikia.

    Reply
  6. Kęstutis

    Ir dabar vėl Budinas aiškins kad jis ne prie ko.

    Reply
  7. klp

    Čia ir mokyklinukui aišku kodėl statybos taip vilkinamos ir su kiekvienu Klaipedos projektu taip daroma…

    Reply
  8. N.Puteikienė

    Už 14,4 mln mažiausiai dvi mokyklas galima pastatyti!
    Nuo pat pradžių nuosekliai nepritariau šiam projektui: naujos mokyklos šiaurinėje Klaipėdos dalyje statybai ant 9 m skardžio, dviejuose sklypuose, ant didžiausio mieste šiluminio mazgo, ant kelio, vedančio į privataus investitoriaus valdas.
    Mokėjimas už visas šitas nesąmones – iš mūsų pinigų. Pažiūrėkite: virš to kelio, kurį nutiesiam į privataus investitoriaus valdas, statom tiltą-galeriją. Sako, kad tas investitorius kompensuos savivaldybei už tą kelią, kai … bus pastatyti visi 8 daugiabučiai jo sklype. Dar nei vienas nepradėtas statyti ? .
    Įvardinkime labai aiškiai, kad šito milijoninio „pyrago” autoriai – praeitoje kadencijoje ranka į ranką, kišenė į kišenę, širdis į širdį kartu dirbę Grubliauskas ir Budinas. Beje, kai priešindamasi tokios mokyklos statybai, klausiau, kodėl statote ant 9 m skardžio, Budinas elegantiškai paaiškino, kad siekia architektūrinio iššūkio.
    Gal norite pasikreipti dėl šios mokyklos parinkimo vietos į Antikorupcijos komisiją? Prašom – jai vadovauja … Budinas!

    Reply
    • Laimonas Bogušas

      P. Nina, negalima už 14,4 mln. € pastatyti 2 mokyklų, nediskredituokit pati savęs.

    • Laimonui Bogušiui

      Socialiniai objektai nėra prabangos objektai. Jie negali būti brangūs. Nina teisi. Net Vokietijoj už 10 milijonų pastato naują mokyklą

  9. dabartinis neįgalumas

    Dabartinė valdžia niekaip negali pateisinti savo neįgalumo. Ieško kaltų ir sliekų. Gal pradėkite rimtai dirbti. Statybą laimėjo „Versina” (aferistų kompanija), kuri statė ir „Švyturio” areną, puikiai prisimename kiek pabrango šios statybos. Klausimas ar reikėjo įsileisti šią lapę (Versiną) į vištidę, o gal…… Klausimas labai rimtas: ar tikrai Nėniškis sugeba dirbti miesto administratoriaus darbą, ar ir toliau girdėsime verkšlenimus koks prastas palikimas praėjusios valdžios. Mano nuomonė vienareikšmė – miesto administratorius prastas, neišmanantis savo darbo, visi projektai vėluoja, o naujų nesukuria.

    Reply
    • Simona

      Švyturio Arena kainavo tiek kiek buvo verta. Tačiau Vėtrūna norėjo 6 milijonų daugiau. Jų ji ir negavo. Teismai baigėsi savivaldybės naudai. Dabar ” naujoji Vėtrūna” keršija už tai

  10. Buvo naudinga

    Labai gerai atsimenu šią situaciją kaip buvo renkama vieta mokyklai. Visas miestas skambėjo, kad dabartinė vietas yra visiškai netinkama mokyklos statybai, reljefas sudėtingas, tačiau kažkieno interesai buvo patenkinti. Dabar visi mokėsime, o kaltieji ir savų interesų turėję nebus nubausti kaip visada. Todėl taip ir veržiamasi į valdžią, kad papildyti savas kišenes.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This