Būsimos planavimo procedūros sukėlė nerimą dėl miško likimo

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės paskelbta informacija apie planuojamą rengti Poilsio parko detaliojo plano korektūrą sukėlė kai kurių klaipėdiečių nerimą – ar tik taip neatveriama galimybė naujoms statyboms valstybinio miško teritorijoje.

Savivaldybės administracijos urbanistai tikina, kad tokios procedūros tikrai nekelia pavojaus miškui – jomis siekiama atskirti sklypą su mišku nuo Vasaros estrados, kurią norima rekonstruoti.

„Kai yra valstybinė miškų žemė, negali jokių gyvenamųjų namų statyti. Pakeis paskirtį ir gali visokius velnius krėsti. Didelė rizika, kad parko vietoje gali privatūs pastatai dygti”, – savo nuogąstavimą išreiškė su „Atvira Klaipėda” susisiekusi klaipėdietė Jolanta.

Savivaldybės administracijos Urbanistikos ir architektūros skyriaus patarėja Aušra Šimkuvienė aiškino, kad dar 2004-aisiais miesto Taryba buvo patvirtinusi detalųjį planą, apimantį ir Vasaros estradą, ir vadinamąjį „Kar kar parką”. Pasak A. Šimkuvienės, svarstant Vasaros estrados rekonstrukcijos galimybes buvo pradėta jai reikalingo sklypo įregistravimo Registrų centre procedūra, tačiau paaiškėjo, kad per tuos daugiau nei 17 metų sklype atsirado ir valstybinių miškų. Kadangi sklypo paskirtis negali būti dvejopa – ir miškų, ir kita, todėl, anot specialistės, ir buvo pradėtos procedūros, kad būtų atskirtas valstybinio miško sklypas ir reikalingas Vasaros estradai.

Viso sklypo plotas siekia apie 8 ha, kiek iš jų taps vien miško sklypu, o kiek bus priskirta Vasaros estradai, pasak A. Šimkuvienės, paaiškės tik pačio detaliojo plano rengimo metu. Paskelbta informacija yra tik viso proceso pradžia – paviešinti tikslai, vėliau bus skelbiamas konkursas detaliojo plano rengėjui išrinkti. Ir tik sutartyje bus fiksuojama, per kiek laiko rangovas turi atlikti paslaugą.

Pasiūlymus dėl planavimo tikslų planavimo iki sausio 21 d. (įskaitytinai) galima teikti elektroniniu paštu info@klaipeda.lt arba planavimas@klaipeda.lt.

Savivaldybės administracijos vyriausiojo patarėjo Ričardo Zulco teigimu, urbanistai tikriausiai mato poreikį tokiam detaliojo plano keitimui, tačiau numatyti Vasaros estrados sutvarkymo darbai, anot jo, yra planuojami pagal esamą detalųjį planą.

Žinia, dėl galimų Vasaros estrados perspektyvų buvo surengtas architektūrinis konkursas, tačiau jo vertinimo komisija rekomendavo nerealizuoti nė vieno pateikto pasiūlymo, nes jais esą bus per didelė intervencija į teritoriją, kuri realiai yra vartai į Girulių mišką. Be to, architektūriniame konkurse pateiktiems pasiūlymams realizuoti būtų reikalingos milžiniškos investicijos – nuo 15 iki 45 mln. eurų.

Tad pernai balandį miesto Tarybos kolegijai buvo pasiūlyta pasirinkti vieną iš dviejų alternatyvų, kokių tolimesnių veiksmų imtis dėl Vasaros estrados – ar ją tik kapitaliai suremontuoti (tai galėtų kainuoti apie 1,5 mln. eurų), ar sutvarkyti ir jos aplinką (apie 4 mln. eurų).

Politikams pasirinkus pastarąjį variantą, anot R. Zulco, buvo suformuota techninė užduotis, kuri jau perduota Viešųjų pirkimų skyriui ir turėtų būti skelbiamas konkursas rangovui išrinkti. Pastarasis turėtų ne tik suremontuoti pačią estradą, bet ir nugriauti sovietinius tualetus ir vietoje jų pastatyti naujus, sutvarkyti pagrindinį taką, dabar esančią ekstremalaus sporto aikštelę ir kt.

6 Comments

  1. Nesvarbu

    Ir be pastatų jie sugeba sunaikinti mišką. Po chuligano Selo pragariško garso stiprintuvų ir bombų sprogimui prilygstančių fejerverkų miškas tampa ( tarsi) negyvas. Siūlau paskaityti naujausius tyrimus apie pragaištingą tokio garso poveikį miško gyvūnijai. Žinoma, ne Lietuvoje tie tyrimai atlikti, o civilizuotose šalyse. Kodėl tokios pragaro garso fiestos vyksta ten, kur už kelių metrų prasideda oficiali Tylos zona? Dėl to, kad tai neša pelną gobšiems cinikams atlikėjams ir savivaldybės nepasotinamiesiems?

    Reply
  2. Budėk, Atvira Klaipėda

    Labai keista situacija, ir kaip visda piemu smuiku sugroja” greitukas „Zulcas. Gal A K pasidomės, kas bus sodinama tuose 8 ha? Ar vėl kokios sakuros?

    Reply
  3. Unikalu

    Savivaldybėje, pasirodo, jau yra URBANISTŲ! Miesto politikai pasitarė, R. Zulcas suformavo užduotį ir tuoj bus skelbiamas konkursas statybininkams parinkti. Tada miesto bendruomenių vadai rašys komentarus – labai blogi miesto architektai nes neprisideda prie viešojo intereso įgyvendinimo, viešumo, kokybiško miesto :).

    Reply
  4. 8 ha yra dabar paslaptys

    Pi to išlis ., kaip Lukoševičienė iš savivaldybės isikurė vietoje vaiku stovyklos. Dabar kas isikurs?

    Reply
  5. Virginija Jurgilevičienė

    Kas čia per Vasaros estrados rekonstrukcija, kai prireikia papildomų 8 ha teritorijos?

    Reply
    • Liudvika

      Atkreipiu dėmesį, kad šalia KAR KAR, sunaikinęs medžius ir miško paklotę. Man regis jo sutarties galiojimas eina į pabaigą.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Uostininkai ir valdininkai įsigali savivaldybės įmonėse

„O ar jūs man galite parodyti nors vieną valdybą, kuri yra nepriklausoma?” Šio retorinio mero Arvydo Vaitkaus klausimo per savivaldybės ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This