Muzikinio teatro rekonstrukcija: tyla prieš audrą?

Miestas, Svarbu

Likus kelioms dienoms iki Kalėdų žurnalistus į rekonstruojamą Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) pastatą pasikvietusi įstaigos vadovybė tryško optimizmu ir tikino, kad nebėra jokios grėsmės gauti 819 051,8 Eur sankciją dėl netinkamo rangos sutarties indeksavimo. Tačiau dabar aiškėja, kad santykiai su rangovu UAB „Infes“ yra tokie įtempti, jog teatras prašo teismo uždrausti statybininkams sustabdyti rangos sutarties vykdymą.

Abi pusės situacijos nekomentuoja.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” pernai spalį rašė, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas patvirtino, jog Centrinė projektų valdymo agentūra (CVPA) pagrįstai pripažino daugiau nei 800 tūkst. eurų KMVT rekonstrukcijos išlaidų netinkamomis finansuoti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

KMVT 17,796 mln. eurų įskaitant PVM vertės sutartį su šiuo metu jau likviduojama bendrove „Hidrostatyba” ir UAB „Infes“ dėl sovietmečiu statyto ties Danės ir Herkaus Manto gatvių sankryža esančio teatro pastato rekonstrukcijos pasirašė 2018 m. birželį. 2019 m. balandį dėl darbų apimčių pakeitimo jos suma buvo padidinta iki 21,936 mln. eurų. Vadovaujantis sutarties punktu dėl sumos perskaičiavimo atsižvelgiant į statybos sąnaudų kainų indekso pokyčius UAB „Infes“ tų pačių metų rugpjūtį paprašė ją indeksuoti ir ji buvo padidinta iki 22,799 mln. eurų su PVM.

Po šio sutarties pakeitimo CPVA raštu informavo teatrą, kad tai padaryta netinkamai – pasirinktas neteisingas laikotarpis, kuomet turėjo būti lyginami statybos sąnaudų kainų indeksai. Taip esą buvo pažeisti Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtinti skaidrumo, lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principai. Teatrui CVPA rekomendavo atsisakyti tokio susitarimo ir atstatyti pradinę sutarties kainą bei išrašyti kreditines PVM sąskaitas-faktūras. Įstaigai to nepadarius CVPA skyrė jai minėtąją sankciją, kurios pagrįstumą patvirtino ir pirmos instancijos teismas.

Stogo degimo pradžios proga gruodžio 21-ąją žurnalistams surengtos spaudos konferencijos metu teatro Strateginio ir investicijų valdymo skyriaus vedėjas Naglis Stancikas tikino, kad ginčo su CVPA nebėra.

„Nėra jau jokio ginčo. Mes atsižvelgėme į situaciją, pasirašėme su rangovus susitarimą, eliminavome ginčą jo nebėra. Byla nutraukta, viskas išspręsta”, – sakė pašnekovas.

Tačiau Vilniaus apygardos teisme jau yra byla, kurioje KMVT prašo teismo uždrausti UAB „Infes“ sustabdyti rangos sutarties vykdymą ir įpareigoti bendrovę „atlikti akustinio kiauto įrengimo darbus už rangos sutartyje numatytą kainą bei priteisti bylinėjimosi išlaidas”.

„Šiuo metu neturime ką komentuoti, o ir nelabai galime – vyksta teismo procesas. Būtų nekorektiška šiame etape teikti viešus komentarus. Visus komentarus pateiksime teismui priėmus sprendimą”, – rašoma „Atvirai Klaipėdai” atsiųstame N. Stanciko komentare.

Teatro vadovė Laima Vilimienė į skambutį neatsiliepė ir neperskambino. Susisiekus su N. Stanciku ir paprašius daugiau informacijos, jis tikino, jog teatras laikosi pozicijos plačiau situacijos nekomentuoti. Darbai esą vyksta ir toliau, nesutariama tik dėl jų apimties.

„Infes” komercijos direktorius Dovydas Latvinskas „Atvirai Klaipėdai” sakė negalintis komentuoti šios situacijos ir pažadėjo atsiųsti kontaktus asmenų, kurie galėtų tai padaryti, tačiau per beveik tris valandas to taip ir nepadarė.

14 Comments

  1. Magyla

    Sudegęs teatras, nebaigtas teatras, požeminis garažas, nukramtyta krantinė… Dar reiktų nuskendusį laivą atvilkti prie merijos, ir turėtume unikaliausią Europoje miesto centrą.

    Reply
  2. Galva neišneša

    Taip. Teatras – ne vietoje. Klaipėda plyti prie vandenų: marios, Dangė, jūra… O muzikinis teatras (pirmasis tokios paskirties pastatas) miesto istorijoje, spraudžiamas į gyvenamųjų namų kiemą!

    Reply
  3. Martynai

    o kas dabar yra Klaipėdos miesto vyriausias architektas? Kas jį ar ją šioms pareigom siūlė, rinko ? Ką ji/jis yra įdomaus nuveikęs? Ką ji/jis dabar veikia, siūlo mieste daryti? Ar mieste tokios pareigybės ir darbo aplamai niekam nebereikia?

    Reply
  4. Bet

    Sako, kad ten atsirado bėdų ir su rūsio grindų hidroizoliacija ?

    Reply
  5. Dalia N.

    Gaila, kad nebuvo teatrui pasirinkta kita – tinkamesnė vieta. Būtų atsiradęs tikrai patrauklus, o gal net įspūdingas statinys. O dabar….eilinis pravalas….

    Reply
  6. Strojbatas

    Negirdėjau nei vieno stambesnio statybos projekto, kuris vyktų sklandžiai, be skandalų ar finansinių machinacijų. Kas per žmonės, kas per sistema???????

    Reply
    • Nesvarbus

      Puikus pastebėjimas.

  7. Liulis

    Kaip visada-klaunada! Kodėl tokie klaunai dar sėdi valdžioje!

    Reply
    • Silkė

      Gal todėl,kad renkam klaunus į tą valdžią belekiek metų iš eilės…..

  8. T

    Prasidėjo, jo reikėjo ir tikėtis,kad pradinė kainą visiškai neatitinka dabartinės situacijos. Man rodos turėsime dar vieną vaiduoklį!

    Reply
  9. Palyginimui

    Palyginkime- naujos mokyklos statyba- 14 mln, šalia Dangės skvero rekonstrukcija- 11 mln, būsimo požeminio parkingo statyba- maždaug kaip Muzikinio teatro rekonstrukcija. Natūralu, po 2018 metų kainos gerokai pakitusios ir kažin, ar Infes gali už šią sumą ją pabaigti.

    Reply
    • St. Darbų vadovas

      Na bankrutuos statybininkai ir kas toliau? Kas per naivumas direktores, kad statatybininkai dirbs i nuostoli. Liksit su kiauru stogu ir pasibaigs… Arba sužinosit po visu teismu kiek tai kainuoja…

    • Nesvarbu

      Visiškai nesižiūri šita architektūra, ypač netinka tas senas pastatas. Jokio vientisumo, jokios harmonijos.

    • G.

      Palyginimui>>> na, bokštą kiek stilizavus link CocCola butelio formos, šalia formuojamas hamburgeris gali labai patikti potencialiam nuomininkui, juk centre McDonalds dar neturim. Ir kaip užsienio investicija užsiskaitytų, ir aktyviai formuojamą miesto urbanistinę stilistiką atitiktų. Akivaizdu, kad šita “stroikė” tapo “varke”, arba eiliniu lochatronu. Taip kad dar yra vilties teatrą tikrai prestižinie, išskirtinės architektūros miesto puošmena padaryti, gal net Žiemos uosto prieigose, šalia Memelio miesto, su puikiu vaizdu žiūrint kiek nuo atvykstančio kruizinio laivo denio, tiek vaizdu į marias nuo naujo Muzikinio Teatro terasos .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro rekonstrukcija per keturias minutes

Nors statybininkai ir nesugebėjo iki šiol gauti visų valstybinės komisijos parašų, šio šeštadienio vakarą po 150 eurų kainavusius bilietus įsigiję ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This