Sveikatos apsaugos reforma: nesirgti, nenumirti ir ilgai gyventi?

Politika

Kai kuriuose regionuose nevienareikšmiškai vertinama ar net priešiškai sutinkama sveikatos apsaugos reforma sėkmingai skinasi kelią Vyriausybėje.

Trečiadienį vykusiame Ministrų kabineto posėdyje, pristatydamas sveikatos apsaugos reformą reglamentuojančių įstatymų pakeitimo projektus, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys buvo nusiteikęs optimistiškai ir neabejojo reformos sėkme.

Pasak A. Dulkio, „reforma kai kuriose savivaldybėse įvyks savaime, nes po 8-10 metų kai kurios įstaigos pačios išnyks, nes neliks nei pacientų, nei specialistų”. VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

„Mūsų tikslas, kalbant paprastai – nesirgti, nenumirti ir kuo ilgiau ne šiaip gyventi, o gyventi ilgai”, – sakė ministras.

Pagrindinės priežastys, dėl ko sveikatos apsaugos reforma būtina, ministro nuomone, yra netinkamas, pasenęs šalies gydymo įstaigų tinklo valdymas.

Jo teigimu, šalyje yra per didelis ligoninių ir hospitalizacijų jose skaičius, bet vienas mažiausių sveikatos efektyvumo rodiklių ES, per mažai teikiama ambulatorinių paslaugų, bet yra per didelis šeimos gydytojams tenkantis darbo krūvis, per mažai dėmesio skiriama ligų prevencijai ir kt.

„Gydo tikrai ne lovos, o gydo specialistai. Mes turime puikius medikus, bet su gydymo įstaigų valdysena yra negerai”, – sakė ministras.

Pasak A. Dulkio, „reforma kai kuriose savivaldybėse įvyks savaime, nes po 8-10 metų kai kurios įstaigos pačios išnyks, nes neliks nei pacientų, nei specialistų”.

Jo teigimu, numatomi pokyčiai pirmiausia bus naudingi mažesnėms savivaldybėms – esą į modernius regioninius sveikatos centrus medikai dirbti vyks noriai, čia bus sutelktos visos pagrindinės pažangios paslaugos, o pacientams iki jų bus užtikrintas pavėžėjimas, tarp atskirų gydymo įstaigų užtikrintas bendradarbiavimas ir kt.

„Ne konkurencija, o bendradarbiavimas gali sumažinti bereikalingą paciento kančią”, – vaizdžiai kalbėjo ministras.

Jis prognozavo, jog įgyvendinus reformą esą mirtingumas šalyje galėtų sumažėti 25 proc., 30 proc. išaugtų dienos stacionaro paslaugos, 20 proc. padidėtų dienos chirurgijos paslaugų skaičius, sumažėtų eilės pas gydytojus, padidėtų kvalifikuotų specialistų skaičius ir jų darbo užmokestis regionuose ir pan.

Sveikatos apsaugos reformą visa jos apimtimi planuojama baigti iki 2027 metų. Pradžioje ketinama išbandyti keletą pilotinių projektų. Teigta, jog tam esą jau pritarė kai kurie regionai.

Išklausiusi optimistinį ministro pristatymą, premjerė Ingrida Šimonytė replikavo, jog „kartais žmonės painioja pastatą su paslauga” bei išreiškė viltį, kad minėtiems įstatymų projektams pritars Seimas.

Tuo metu Ministrų kabinetas jiems pritarė bendru sutarimu be jokių klausimų ir diskusijų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

G. Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: reikiamo parašų skaičiaus nesurinko dar du kandidatai (atnaujinta)

Respublikos Prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Iš Klaipėdos rajono kilęs Gintautas Kniukšta - 12-tas pretendentas būti šalies prezidentu

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) praneša ketvirtadienį gavusi Gintauto Kniukštos pareiškinius dokumentus bei priėmusi sprendimą išduoti rinkėjų parašų rinkimo lapus šiam ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

ELTA

Gitanas Nausėda nesureikšmina, kad kol kas nesurinko reikiamo parašų skaičiaus: kviečia kavos (papildyta)

Prezidentas Gitanas Nausėda nesureikšmina, kad jam vis dar nepavyko surinkti 20 tūkst. parašų, būtinų norint dalyvauti šalies vadovo rinkimuose. Nepaisant ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This