Per metus aistros dėl draudimo rūkyti daugiabučių balkonuose aprimo

Miestas, Svarbu

Praėjo daugiau nei metai po to, kai įsigaliojo draudimas rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, priklausančiuose atskiriems savininkams. „Ažiotažas baigėsi”, – lakoniškai reziumuoja Marius Poimanskis, Klaipėdos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Šio skyriaus duomenimis, iš viso nuo 2021 metų sausio 14 dienos Klaipėdoje gauta 190 prieštaravimų dėl rūkymo balkonuose. Mieste yra apie 2000 daugiabučių namų.

Elsa Olofsson / CB Oracle (flickr.com) nuotr.

Šiuo metu draudimai rūkyti (vartoti tabaką, tabako gaminius ir su jais susijusius gaminius) yra paskelbti 169 Klaipėdos daugiabučiuose namuose. Per metus gauti 26 skundai dėl rūkymo balkonuose, terasose ir lodžijose, priklausančiose atskiriems savininkams. Dar trys – dėl rūkymo bendro naudojimo daugiabučių patalpose.

Išnagrinėjus skundus ir nustačius pažeidimo faktą, pažeidėjams buvo skirtos oficialios žodinės pastabos. Draudimo rūkyti privačiuose balkonuose, terasose ar lodžijose nesilaikantys asmenys gali būti nubausti iki 90 eurų siekiančia bauda.

Draudimas rūkyti daugiabučio namo balkonuose taikomas tuomet, kai bent  vienas iš to namo gyventojų kreipiasi į savivaldybės administracijos  direktorių, pateikdamas nustatytos formos prašymą, o jį išnagrinėjus administracijos direktorius pasirašo atitinkamą įsakymą ir jį viešai paskelbia.

Įsigaliojus tai numatančiam įstatymui kilo didelis ažiotažas, vyko aštrios diskusijos tarp tokio draudimo šalininkų ir oponentų. O institucijos, įgaliotos kontroliuoti, kaip jo laikomasi (jei reikia – ir bausti pažeidėjus), sakė, kad jį taikyti bus sudėtinga: esą, įstatymas nėra tobulas.

Paskutinis Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas dėl tokio draudimo buvo priimtas sausio 17 d. Juo paskelbta, kad rūkyti uždrausta Panevėžio g. 13 ir Debreceno 14 daugiabučių namų balkonuose, terasose ir lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams. Jis įsigalios vasario 8 d.

Tokie įsakymai skelbiami Teisės aktų registre ir Klaipėdos miesto savivaldybės interneto svetainėje.

1 Comment

  1. Vida

    Kvailas įstatymas.Dauguma virtuvėse ir per langus išlindę rūko.Ir nieks nepasikeitė, dūmus tebeuostom.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Tyrimas: ką savo daugiabučiuose nori matyti gyventojai?

Dauguma Lietuvos gyventojų nori, kad jų daugiabučiuose namuose būtų įrengtos parduotuvės, kepyklėlės, sporto klubai ir klinikos. Ranka pasiekiamų paslaugų ypatingai ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje šiemet - ženkliai mažiau renginių

„Biškį bauginantis toks skaičius yra… Ankstesni metai buvo žymiai turtingesni šventėmis”, – Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams trečiadienį sakė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Miestas

Avarijų daugiabučių nuotekų tinkluose - perpus mažiau

Daugiabučius administruojanti bendrovė „Mano BŪSTAS“ skelbia, kad pasitelkusi inovatyvius sprendimus ir atlikusi išsamią analizę rado efektyvų būdą, padedantį apsaugoti gyventojus ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This