Palangoje rastas didelis Molotovo linijos bunkeris

Regionas, Svarbu

„Ir neblogos būklės”, – džiaugiasi Laisvūnas Kavaliauskas, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio skyriaus vyriausiasis inspektorius.

Bunkeris rastas Vytauto gatvės sklype, į pietus nuo kapinių link sovietmečiu statytos apleistos gydyklos.

Laisvūno Kavaliausko nuotr.

Pasak L. Kavaliausko, kai sklypo savininkas norėjo sulyginti ten esantį kauburį, po tuo kauburiu pasirodė esantis gerai išsilaikęs bunkeris: toks, kokių pasirašius vadinamąjį Ribentropo – Molotovą paktą, buvo pristatyta daugybė, per visą apie 1000 kilometrų perimetrą. Tačiau Palangoje tokio gerai išsilaikiusio, gana didelio sovietų bunkerio iki šiol nefiksuota.

Šio karinio paveldo statinio plotas – per 130 kv. metrų. Viduje išlikusios visos pertvarkos, tvarkinga, neprišiukšlinta. Tik metalai išrinkti. 

Bunkerio šaudymo angos nukreiptos į rytus. Pagal angų dydį spėjama, kad jos buvo pritaikytos prieštankiniams ginklams. 

L. Kavaliausko teigimu, sklypas nėra suplanuotas detaliuoju planu, gali būti, kad darbus savininkas pradėjoб neturėdamas tam reikalingų dokumentų bei leidimų. Tad vargu bau, ar savininkas džiaugiasi radiniu.

Paklaustas, koks dabar šio bunkerio likimas, inspektorius atsako manąs, kad jis gali būti įtrauktas į saugotinų objektų sąrašą ir naudojamas turizmo reikmėms.

Laisvūno Kavaliausko nuotr.

ISTORIJA

Molotovo linija – tai Sovietų Sąjungos 1940–1941 m. pradėta ir nebaigta statyti fortifikacinių įrenginių sistema. Linija buvo prastai suprojektuota ir įrenginėta paskubomis. Iš daugiau kaip 1,5 tūkstančio Lietuvos teritorijoje suplanuotų kazematų pavyko pastatyti vos 101. Tačiau daugumoje buvo atlikti tik betonavimo darbai, o pilnai parengtų gynybai nebuvo visiškai. Dėl šios priežasties Molotovo linija neatlaikė staigaus Vermachto puolimo ir buvo per kelias dienas pralaužta.

8 Comments

  1. VM

    Ponas Laisvūnas bene ketina sulaukti saviškių ir išsaugoti jiems jų statytą bunkeriuką.. Raudonos žvaigždės medalis- patentuotas. Kažin kokios nuomonės bus Palangos meras. Rodos pažangus žmogus.

    Reply
  2. Marijus

    Ambrazūros nukreiptos į rytus ir tarybinis?.. 😀

    Reply
  3. Druskininku vaikas

    Buvo, vaikystei ten landžiodavom, ten dar cemento cechas šalia kažkoks buvo, kol state purvo vonias

    Reply
    • Anonimas

      ?

  4. Rolias

    Prieš du metus su Steponu lankėm visu esančius apie Palangą, irgi buvo užsimi ta, kad sklando gandai kad čia toks pats bunkeris užpiltas. Pradėjau domėtis. Radau lyg tai lenkų interneto psl. (lenkų, rusų kalbomis) ir jis jau buvo pažymėtas toje vietone apie kuria čia diskutuojama… tad nelabai jau čia naujiena, tik kad be leidimo nieks nebūtų leides kasti kad įsitikinti. O dabar situacija pati išsisprendė…

    Reply
  5. Dalia

    Tik nesuprantu, kaip tik dabar atrastas? Metalai išrinkit…? Taigi ne tiek daug laiko praėjo nuo pastatymo, kad niekas nebūtų žinojęs. Manau dar gyvi ir tie kurie jį užpylė žemėmis..

    Reply
  6. Romualdas

    Toks pat bunkeris yra prie Birutės kalno ir dar naudojamas.

    Reply
    • ***

      O tai kam jis dar tinkamas naudoti, nebent bomžų užuovėja gera išeitų?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This