Lietuvoje – naujas susirgimų COVID-19 rekordas, Klaipėdoje – trys netektys

Koronavirusas, Svarbu

Statistikos departamento duomenimis, antradienį šalyje patvirtinti 12 278 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – naujas pandemijos rekordas. Iš jų 709 fiksuoti Klaipėdoje – 201 daugiau nei pirmadienį.

Šalies mastu antradienį 37,4 proc. iš ištirtų mėginių buvo su virusu, o Klaipėdoje – 34,4 proc. (ištirti 2057 mėginiai).

Gyventojai mobiliuose punktuose galės išsitirti ir greitaisiais antigeno testais. Martyno Vainoriaus nuotr.

Savaitinis atvejų skaičius šalies mastu per paskutinę parą padidėjo 53,4 proc., Klaipėdoje – 24,3 proc. Susirgimų per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų rodiklis šalyje išaugo nuo 4043,5 iki 4 275,3, o Klaipėdoje – nuo 4825 iki 5018,2 atvejo. Pagal šį rodiklį uostamiestis išlieka 5-oje vietoje nuo galo tarp visų savivaldybių, o geriausioje pozicijoje ir toliau laikosi Neringos savivaldybė, nors ir čia užfiksuotas ženklus šio rodiklio augimas – nuo 1043,7 iki 1263,4 atvejo.

Per praėjusią parą dėl SARS-CoV-2 ligos į ligonines paguldyti 203 pacientai – toks skaičius senokai bematytas.

Šiuo metu iš viso ligoninėse yra 1377 tokie ligoniai – 23 daugiau nei parą prieš tai. 82 iš jų gydomi reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose – trimis daugiau nei pirmadienį. Tarp gulinčių reanimacijos skyriuose 80 proc. yra nepasiskiepiję arba nepabaigę vakcinacijos kurso. Infekciniuose skyriuose šis rodiklis siekia 66 proc.

Per praėjusią parą mirusiųjų nuo COVID-19 sąraše atsidūrė 19 žmonių (penkios mirtys įtrauktos gavus vėlavusius duomenis). Iš 14 mirusių praėjusią parą pasiskiepiję buvo tik du 70-79 metų amžiaus grupės atstovai.

Šalyje COVID-19 aukų jau yra 7898. Klaipėdoje po ilgos pertraukos per parą užregistruotos net trys viruso aukos – nuo pandemijos pradžios jų jau yra 364.

Šiuo metu šalyje dar serga 82 810 gyventojų, pasveiko 600 152, tarp jų – 43 510 klaipėdiečiai: per parą išgijo net 498 miestiečiai. Uostamiestyje vis dar serga 4 626 žmonės.

Per praėjusią parą šalyje paskiepyti 3062 gyventojai, iš kurių pirmą kartą skiepijosi 347 (tarp jų – penkiolika 5-11 metų amžiaus vaikų), trečią skiepą gavo 2062.

Antradienį jau nebedirbo Klaipėdos vakcinacijos centras, veikęs Paryžiaus Komunos gatvėje, Futbolo mokyklos teritorijoje, tad skiepytis jau buvo galima tik pirminės sveikatos priežiūros centruose, kuriuose yra prisirašę gyventojai. Tai vakar padarė 119 klaipėdiečių – 13 mažiau nei pirmadienį, paskutinę vakcinacijos centro darbo dieną.

INFORMACIJA

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo trečiadienio gyventojai mobiliuose punktuose galės išsitirti ir greitaisiais antigeno testais. Tai padaryta reaguojant į didelį sergamumo didėjimą ir ženkliai išaugusius besitestuojančiųjų srautus mobiliuose punktuose. Šis testavimo būdas esą ne tik leis operatyviai gauti atsakymą dėl COVID-19, bet ir sumažins darbo krūvį tyrimus atliekančioms laboratorijoms.

Pastaruoju metu dėl itin išaugusio sergančių asmenų skaičiaus tyrimo atsakymo gavimas kartais užtrukdavo ilgiau nei 24 val. nuo ėminio pristatymo į laboratoriją. Atliekant greitąjį antigeno testą nereikia ėminio siųsti į laboratoriją, todėl atsakymą asmuo galės gauti kur kas greičiau – vos per kelias valandas.

Iki šiol visiems mobiliuosiuose punktuose užsiregistravusiems asmenims buvo atliekami tik PGR tyrimai. Siekiant, kad dėl COVID-19 ligos išsitirti ir greitai atsakymą gauti galėtų kuo daugiau asmenų, nuo trečiadienio mobilieji punktai galės sudaryti galimybę asmenims išsitirti ir atliekant greitąjį antigeno testą. Mobilūs punktai turės galimybę pasirinkti, ar atlikti greituosius antigeno testus, tačiau neprivalės, jeigu jiems užteks pajėgumų atliekant vien PGR tyrimus.

Jei mobilus punktas, į kurį registruojasi asmuo, atlieka ir PGR tyrimus, ir greituosius antigeno testus, asmenys tyrimo metodą galės rinktis dar registracijos metu.

Registruotis atlikti greitąjį antigeno tyrimą galės COVID-19 ligos simptomus jaučiantys, savikontrolės tyrimą namuose atlikę ir teigiamą rezultatą gavę asmenys, gydymo įstaigų ir socialinės globos įstaigų darbuotojai po turėto sąlyčio, kurie neturi galimybės išsitirti įstaigoje, kurioje dirba, taip pat asmenys, kuriems rekomenduojama išsitirti po ugdymo įstaigoje atliekamo paviršių tyrimo.

Asmenims, kuriems bus diagnozuota COVID-19 liga greituoju antigeno testu, atliktu mobiliame punkte, nedarbingumo pažymėjimą, kaip sergančiam asmeniui, išduos jo šeimos gydytojas.

Atlikus greitąjį antigeno testą ir gavus teigiamą rezultatą, asmeniui patvirtinama COVID-19 liga, tačiau šiuo metu persirgimo faktas ES Skaitmeniniam COVID pažymėjimui gauti patvirtinamas, tik remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu. Tai reiškia, kad teigiamą greitojo antigeno testo rezultatą gavę asmenys, kuriems tai aktualu, per 48 valandas gali registruotis patvirtinamajam PGR tyrimui.

Nuo vasario 7 d. ugdymo įstaigose laikinai bus stabdomi kaupinių tyrimai, keičiant juos į savikontrolės tyrimus.

2 Comments

  1. Mr.D

    Nuo covid-19 mire 3 asmenys.
    Idomu kiek mire nuo kitu ligu?
    Idomu sia diena 2021 ir 2020 metais kiek mire?

    Reply
  2. Zenius nuo Varnių

    Kam padovanoti avipasį

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienį - vos du antriniai COVID-19 atvejai, bet mirė vienas žmogus

Lietuvoje šeštadienį buvo patvirtinti vos du nauji koronavirusinės infekcijos atvejai ir abu užsikrėstusieji susirgo antrą kartą. Klaipėdiečių tarp jų trečią ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitinis COVID-19 rodiklis Klaipėdoje padidėjo 125 proc.

Lietuvoje penktadienį buvo patvirtinta 18 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du žmonės susirgo antrą kartą. Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This