Kaip bus paskirstytos lėšos žuvininkystės sektoriui?

Politika

2021–2027 m. Lietuvos žuvininkystės sektoriui atiteks 2 mln. Eur daugiau, nei praėjusiu laikotarpiu, o didžioji dalis lėšų bus skirta tvariai žuvininkystei ir akvakultūrai skatinti, praneša Žemės ūkio ministerija (ŽŪM).

Pakrančių žvejybos ir akvakultūros bendruomenių vystymosi skatinimui planuojama skirti daugiau kaip 13 mln. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Daugiau kaip 25 mln. Eur atiteks ekonomiškai perspektyviems, konkurencingiems ir patraukliems žvejybos, akvakultūros ir perdirbimo sektoriams skatinti, o kiek daugiau nei 20 mln. Eur – tiems, kurie veiks tvariai ir taip prisidės prie klimato kaitos padarinių mažinimo.

Taip numatyta ŽŪM parengtame ir su socialiniais partneriais derintame Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2021–2027 m. programos projekte, kuris Europos Komisijai bus oficialiai pateiktas jau šį mėnesį.

Lietuvos žuvininkystės sektoriui 2021–2027 m. skirta 87,4 mln. Eur. Iš Europos jūrų, žuvininkystės ir akvakultūros fondo bus skirta beveik 61,18 mln. Eur. Nors ši suma mažesnė nei 2014-2020 m. laikotarpiu, kai buvo skirta 63,43 mln. Eur, tačiau šįkart daugiau prisidės pati valstybė – 26,22 mln. Eur (2014-2020 m. skyrė 20,43 mln. Eur), tad bendra suma bus didesnė. 

Daugiausia – 33 proc. – lėšų numatyta skirti tvarios ir ekonomiškai perspektyvios akvakultūros veiklos skatinimui ( beveik 29 mln. Eur).

Beveik 15 mln. Eur (17 proc.) numatyta skirti veiksmingos žuvininkystės kontrolės ir vykdymo užtikrinimo priemonėms, taip pat patikimus duomenis  žiniomis pagrįstų sprendimų priėmimo užtikrinimui.

Pakrančių žvejybos ir akvakultūros bendruomenių vystymosi skatinimui planuojama skirti daugiau kaip 13 mln. Eur (15 proc.).

Ekonomiškai, socialiai ir aplinkosaugos požiūriu tvarios žvejybos veiklos stiprinimui siūloma skirti daugiau kaip 7 mln. Eur (8,34 proc.).

Vandenų ekosistemos apsaugai ir atkūrimui numatoma skirti kiek daugiau kaip 6 mln. Eur (7 proc.). Tokia pat suma numatoma ir konkurencingos, skaidrios ir stabilios žvejybos ir akvakultūros produktų rinkai, taip pat šių produktų perdirbimui plėtoti.

330 tūkst. Eur (0,2 proc.) numatoma skirti žvejybos pajėgumų pritaikymo prie žvejybos galimybių ir ekonominio lygio palaikymo laikino žvejybos veiklos nutraukimo ir žvejybos veiklos nutraukimo visam laikui atveju.

Siekiant stiprinti tvarų jūrų ir vandenynų valdymą, gerinant žinias apie jūras, jūrų stebėseną ir (arba) pakrančių apsaugos tarnybų bendradarbiavimą, numatyti daugiau kaip 2,6 mln. Eur (3 proc.).

Energijos vartojimo efektyvumo didinimui ir išmetamo CO2 kiekio mažinimui planuojama skirti 180 tūkst. Eur (0,2 proc.).

5 mln. Eur. numatyti techninei paramai (skirtai programos administravimui ir viešinimui).

Programos projektą, atsižvelgus Europos Komisijos pastabas, būtina pateikti iki vasario 19 d. Jis oficialiai turėtų būti patvirtintas per pusmetį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Pažvelkime į meškeriotojų mokesčius iš arčiau

Numatomas mokesčių už meškeriojimą kėlimas ir iš to kylančios aršios diskusijos bei žiniasklaidos dėmesys paskatino mane pasisakyti apie meškeriojimo sektoriaus ...
2023-11-09
Skaityti daugiau

Regionas

Įsigalioja draudimai gaudyti vėžius, šlakius ir lašišas

Aplinkos ministerija primena, kad šį savaitgalį dar bus galima gaudyti siauražnyplius vėžius, tačiau jau nuo pirmadienio, spalio 16 d., tai ...
2023-10-13
Skaityti daugiau

Miestas

Krevetes augins panaudodami geoterminį vandenį

Vakarų Lietuvoje glūdinčius geoterminio vandens išteklius tikimasi sėkmingai panaudoti ir akvakultūroje. Tai įrodyti mokslininkai sieks eksperimentais, kurie šį rudenį startuos ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This