Nuo baudžiamosios atsakomybės išgelbėjo senatis

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas, antrą kartą apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, paskelbė nuosprendį byloje, kurioje buvusi Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Kretingos skyriaus vyresnioji specialistė Javita Anužytė ir verslininkai Rolandas Šveikauskas bei Raimondas Jančiauskas buvo teisiami dėl piktnaudžiavimo, sukčiavimo ir dokumento klastojimo. Teismas nutraukė baudžiamąją bylą visų trijų asmenų atžvilgiu suėjus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminui, tačiau paliko 57 tūkst. eurų turto konfiskavimą.

Teismas dvejiems verslininkams paliko galioti baudžiamojo poveikio priemonę – turto konfiskaciją – iš vieno asmens konfiskuota daugiau nei 32 tūkst. eurų, iš kito – beveik 25 tūkst.

Ikiteisminį tyrimą 2014 metų pabaigoje pradėjo Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, o 2015 m. birželį Klaipėdos apygardos prokuratūra pavedė ikiteisminį tyrimą atlikti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybai. Ikiteisminį tyrimą STT atliko per 18 mėnesių ir tyrimui vadovavusi Klaipėdos apygardos prokuratūra bylą teismui perdavė 2016 m. gruodį. Teisminis bylos nagrinėjimas truko 5 metus.

Bylos nagrinėjimas pirmosios instancijos ir apeliacinės instancijos teismuose vyko du kartus – pirmasis apkaltinamasis teismo sprendimas buvo priimtas 2018 m. birželio 26 d. Klaipėdos apygardos teismas 2019 m. sausio 4 d. panaikino Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmų nuosprendį ir perdavė bylą iš naujo nagrinėti pirmosios instancijos teismui. 2021 m. balandžio 23 d. pirmosios instancijos teismas vėl priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, o šiemet sausio 28 d. Klaipėdos apygardos teismo kolegija, kurią sudarė teisėjai Eduardas Maškevičius, Savinijus Katauskas ir Edita Lapinskienė, jau priėmė sprendimą nutraukti bylą suėjus senaties terminui.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai, susipažinę su šiuo teismo sprendimu, spręs klausimą dėl jo apskundimo kasacine tvarka.

STT Klaipėdos valdybos pareigūnai atliko ikiteisminį tyrimą, kuriame asmenys atkūrė nuosavybės teises į buvusio savininko iki nacionalizacijos valdytą žemę Kretingos rajone. Pirmosios instancijos teisme buvo konstatuota, kad tokiu būdu apgaule buvo įgytas svetimas valstybei priklausantis turtas – 59,49 ha valstybės išperkamos žemės, 10,88 ha miško ir 9,63 ha vandens telkinio, kurių bendra vertė viršijo 32 tūkst. eurų. Ši neteisėtai užvaldyta žemė jau perduota valstybės nuosavybėn.

Pirmosios instancijos teismas NŽT specialistei už inkriminuotas nusikalstamas veikas buvo skyręs dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Jai taip pat buvo atimta teisė dirbti valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens pareigas dvejus metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. Nuteistosios bendrininkams buvo skirtos dvejų metų laisvės atėmimo bausmės – R. Šveikauskui atidedant tam pačiam laikotarpiui, o R. Jančiauskui atidėjimo nenumatant bei turto konfiskaciją.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusiam „Žemkasos” savininkui – teistumas ir solidi sąskaita

Klaipėdos apygardos teismas, penktadienį paskelbęs sprendimą nuo 2021-ųjų rudens nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, nuteisė devynerius metus vieninteliu dabar jau likviduotos UAB ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This