Vingio pasažo griovimo darbai – grėsmė aplinkiniams namams?

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Dar nuo 2017-ųjų metų Klaipėdos savivaldybės planams tvarkyti pietinėje uostamiesčio dalyje – Vingio prekybos centre esantį apšiurusį pasažą vis sutrukdo pačios įvairiausios kliūtys.

Nors „Stamelos” statybų vadovas Kostas Girčius tvirtino, jog darbai Vingio pasaže atnaujinti pirmadienį, prieš 15 val. čia besidarbuojančių žmonių matyti nebuvo. Palmiros Mart nuotr.

Pagaliau po penkerių metų procesui pajudėjus iš mirties taško – šiemet pradėjus griauti nesaugų betoninį pasažo stogą ir jį laikančias atramas, darbus vėl laikinai teko stabdyti, mat baimintasi, kad neskiltų kai kurių su pasažo konstrukcijomis besiribojančių namų sienos.

Nors šiuos įtarimus paneigė griovimo darbus atliekančios Šilutėje registruotos įmonės „Stamela” atstovas, Klaipėdos vicemeras ir atsakinga savivaldybės administracijos darbuotoja netiesiogiai šiuos įtarimus patvirtino.

Pasak „Stamelos” statybų vadovo Kosto Girčiaus, pradėtus griovimo darbus teko stabdyti, nes „reikėjo apsižiūrėti, įtarimų kilo visokiausių”.

Paklaustas, ar kalba eina apie įskilusias pastatų sienas, jis teigė esą „nieks neskyla, ten viskas buvo suskilę”.

„Mes padarėm esamos būklės fotofiksaciją, fiksavom su antstoliu ir tiek žinių. Buvo suskilusios sienos iš anksto”, – sakė jis.

Tačiau K. Girčius pripažino, jog dėl to ginčas buvo kilęs su dviem pasaže veikiančiomis įstaigomis – odontologine klinika ir namų bendrija.

Tuo metu vicemeras Arūnas Barbšys teigė, jog dėl įtarimų, kad kyla problemų dėl šalia esančių pastatų, projektą teko pakoreguoti.

„Buvo pastebėta, kad gali pajudėti šalia įsikūrusių parduotuvių sienos”, – sakė jis.

Pabrangę darbai – paslaptis

Nors pirmadienį prieš 15 val. statybvietėje nebuvo matyti nė vieno gyvo žmogaus, stovėjo be darbo ir čia palikta technika, K. Girčius teigė, jog griovimo darbai po pertraukos atnaujinti būtent pirmadienį.

Kartu jis pripažino, jog darbai gerokai pabrango, tačiau padidėjusią sumą įvardinti atsisakė – esą tai yra komercinė paslaptis.

Pagal gruodžio viduryje su savivaldybe pasirašytą susitarimą papildomų darbų perkama už 32 058,88 Eur, galutinė sutarties vertė – 1 132 069,88 Eur.

„Apie pinigus dabar mes nekalbam, ten yra kitokių techninių klausimų. Reikia sustiprinti esamus statinius”, – sakė ir Klaipėdos miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Anksčiau buvo skelbta, jog rekonstrukcijos darbams šiame centre įgyvendinti 2021 metams buvo numatyta 610 600 eurų suma, šiems metams – 712 tūkst. eurų bei dar 14 863 eurų atsiėjo techninio projekto parengimas.

Amžiaus projektu vietinių gyventojų praminto centro sutvarkymo techninis projektas buvo parengtas dar 2018 metais, bet jį teko net kelis kartus koreguoti, o apie tai bei vykusius taip pat kelis pristatymus visuomenei, kuriuose buvo išsakyta nemažai pastabų projektuotojams – bendrovei „Projektai ir Co“ „Atvira Klaipėda” rašė ne kartą.

Skvere pirmadienį jokių darbų pradžios nepastebėta, nors ankstesnė savivaldybės administracija buvo žadėjusi, jog būtent nuo šio skvero sutvarkymo prasidės Vingio prekybos centro atgimimas. Palmiros Mart nuotr.
Ką suprojektavo?

Vingio prekybos centro rekonstrukcija apima du objektus – ne tik prekybos centrą, vadinamąjį pasažą, bei ir jo prieigas – I. Simonaitytės g. skverą.

Kol kas pirmadienį minėtame skvere jokių darbų pradžios nepastebėta, nors ankstesnė savivaldybės administracija buvo žadėjusi, jog būtent nuo šio skvero sutvarkymo prasidės Vingio prekybos centro atgimimas.

Skvere numatoma pakeisti visą dangą, įrengti naujus pėsčiųjų ir dviratininkų takus su visais reikalingais pasluoksniais ir betoninių plytelių danga. Dviračių taką žadama padengti asfaltbetoniu, šalia jo yra suprojektuoti dviračių stovai. Seni, iki šiol skvere esantys suoliukai bus restauruoti, pakeičiant jų dangą atsparia drėgmei. Prie suoliukų stiliaus žadama priderinti naujas skvere atsirasiančias betonines šiukšlių dėžes, kurios, kaip teigta, turės specialią apsaugą nuo vandalų.

Šiaurinėje skvero dalyje, toliau nuo pagrindinės gatvės, žadama įrengti vaikų žaidimo aikštelę su laipiojimo piramide bei nuotykių trasa. Vaikams skirta aikštelė nuo pėsčiųjų takų bei šalia skvero suprojektuotos automobilių stovėjimo aikštelės bus atribota specialia tvorele. Prie vaikų žaidimų aikštelės žadama pasodinti žydinčių augalų.

Skelbta, jog esamų medžių būklė skvere yra gera, tad juos žadėta išsaugoti. Tačiau daugelyje vietų yra pažeista veja, kurią numatoma atnaujinti, pasodinant greitai augančią, intensyviam naudojimui skirtą bei nedaug priežiūros reikalaujančią veją.

Tiesa, pastaruoju metu apie skvero sutvarkymą niekas nebekalba, visą dėmesį sukoncentravus į svarbiausiu ir techniškai sudėtingiausiu objektu laikomą visą prekybos pasažą uždengsiantį naują stogą. Jau baigiamas griausti betoninis monstras turi būti pakeistas skaidraus stiklo dangos stogu su metaline konstrukcija.

Paskutiniajame pristatyme buvo teigta, jog pasažo stogo danga bus privedama iki pastatų sienų, taip išvengiant kritulių ant grindinio, o lietus bus surenkamas lietvamzdžiais, juos nuvedant tiesiogiai į lietaus vandens surinkimo kanalizaciją. Iš viso žadėta įrengti 14 naujų lietaus nuotekos šulinių.

Betoninį monstrą turėtų pakeisti skaidraus stiklo dangos stogu su metaline konstrukcija. „Projektai ir Co”  vizualizacja.

Stoginės LED apšvietimą ketinta daryti kombinuotą, veikiantį nuo apšvietimo valdymo spintos bei esamo gatvių apšvietimo tinklo. Visą atnaujintą pėsčiųjų alėją turėtų stebėti 8 stacionarios ir viena valdoma vaizdo stebėjimo kamera.

Pačioje pėsčiųjų alėjoje po nauju stogu numatoma įrengti stacionarius (arba laikinus – kilnojamuosius) prekystalius vietos prekeiviams.

Šiuo metu prekybininkai glaudžiasi tarp „Iki” parduotuvės ir Vingio g., tačiau žiemą jų, pasak medumi pirmadienį prekiavusio vienintelio vyro, būna nedaug.

Klaipėdos savivaldybė planuoja, jog pasažo rekonstrukcija turėtų būti baigta iki kitų metų pradžios.

P. S. Šalia šio centro gyvenanti klaipėdietė Jūratė pranešė, jog darbai antradienį vėl atnaujinti.

Palmiros Mart nuotr.

3 Comments

  1. Algis

    Kada bus teisiama Sakaliene

    Reply
  2. Kokį dar įrengs apšvietimą?

    Va, už neseniai pastatytos Vingio 31 Rimi parduotuvės irgi nutiesė kreivą šleivą pėsčiųjų taką ir įrengė apšvietimą. Tai tas apšvietimas, tiksliau kelios lempos ant parduotuvės sienos veikė gal porą mėnesių ir, matyt, sugedo nepataisomai. Tai dabar žmonės patamsyje žabalinėja tuo taku ir taikosi, kaip čia nepaslysti, koją neišsisukti ar į pelkę neįgriūti, o keiksmai ir dejonės ataidi net iki neseniai renovuoto daugiabučio netoliese.

    Reply
  3. Leonid

    O kur bus turgus? Ar viel tik bobuties siedes….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This