Elektros kainų mitas: ar nepriklausomi tiekėjai lemia kainų augimą?

Nuomonės

Aleksandras Izgorodinas, ekonomistas
2022-02-11

Komentarų: 4

Per praėjusius metus išaugusios elektros kainos išgąsdino daugelį Lietuvos vartotojų. Lygiagrečiai šalyje vykę elektros rinkos liberalizavimo procesai kai kam pasėjo papildomą abejonę. Atrodo, pasirinkau nepriklausomą energijos tiekėją, o dabar jis ėmė ir atsiuntė man sąskaitą, nuo kurios plaukai piestu šiaušiasi.

Nepaisant išaugusių kainų, norisi nuraminti sąmokslo teorijų mėgėjus – elektros kaina didėja tikrai ne dėl to.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kainos auga visoje Europoje

Elektros kainos tapo skaudžia rakštimi ne vienai Europos valstybei. Štai Italijoje antrąjį 2021 m. pusmetį vidutinis metinis elektros kainų augimas siekė kone 22 proc., Švedijoje – 28 proc., Nyderlandų Karalystėje – 45 proc., Ispanijoje – 48 proc., o Estijoje elektros kainos didėjo net 63 procentais. Visos šios valstybės skiriasi pagal rinkos liberalizavimo lygį, todėl sakyti, kad tai daro įtaką galutinei kainai vartotojui, yra klaidinga.

Iš tiesų elektros kainos auga dėl kitų priežasčių.

Pirmiausia, nors ir daug kalbame apie atsinaujinančius gamybos šaltinius, Europos Sąjungoje (ES) vis dar didelį vaidmenį elektros gamyboje
vaidina iškastiniai ištekliai – dujos ir nafta. Gamtinių dujų kainą 2021 metų gruodį pasiekė absoliutų visų laikų rekordą 2 tūkst. JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų, o vasarį naftos kaina pirmą kartą nuo 2014 m. viršijo 90 JAV dolerių už barelį. Pakilus dujų kainai, atitinkamai pabrango ir elektra.

Didelę įtaką praėjusių metų elektros kainų augimui turėjo palyginti sausa vasara Skandinavijos šalyse, kas lėmė, kad jų hidroelektrinės dirbo mažu pajėgumu.

Nepamirškime, kad pasibaigus COVID-19 pandemijos iššauktam karantinui labai sparčiai augo gamyba ir vartojimas, kas dar labiau padidino elektros paklausą, o kartu ir kainas.

Be to, Rusijos manipuliacijos dujų rinkoje taip pat darė įtaką galutinei elektros kainai, nes augo dujinių įrenginių savikaina.

Taigi, elektros gamybos sąnaudos, vidutinis darbo užmokestis, auganti infliacija, geopolitiniai iššūkiai – visi šie veiksniai susiliejo į vieną ir lėmė tai, kad kainos vartotojams kilo ir nuskausmino daugelio europiečių pinigines.

Blogiau turbūt yra tai, kad, brangstant energetikai, Lietuvoje infliacijos kreivė reaguoja jautriau. „Eurostat“ duomenimis, energetikos dedamoji Lietuvos infliacijai daro didesnę įtaką nei likusioje Eurozonoje. Pavyzdžiui, energetika (elektra, dujos, šildymas, kuras ir.t.t) sudaro apie 13 proc. nuo visų Lietuvos vartotojų išlaidų, kai euro zonos vidurkis yra apie 11 procentų. Todėl natūralu, kad kainų energijos didėjimas mums kelia didesnį rūpestį nei austrams, olandams ar švedams.

Pažvelgus į Lietuvos statistikos departamento apklausas, nuo praėjusių metų Lietuvos vartotojai pradėjo vis blogiau vertinti savo finansų būklę ir perspektyvas. Vartotojų noras leisti pinigus stambesniems pirkiniams mažėja, kas reiškia, kad pagrindinis jų fokusas krypsta į būtiniausias prekes (įskaičiuojant energetiką), vadinasi, vartojimo apsukos Lietuvoje gali sulėtėti, kas atitinkamai sulėtintų ir Lietuvos ekonomikos plėtrą. Kartu tai galėtų būti ir signalas valdžiai, kad reikia imtis priemonių saugant vartotojus nuo energetikos kainų augimo (laikinas PVM gyventojų šildymui sumažinimas tėra tik vienas iš pavyzdžių).

Ko tikėtis šiemet?

„Eurostat“ duomenimis, Lietuvos elektros rinka laikoma viena iš mažiausiai liberalizuotų visoje ES. Pagrindiniams elektros tiekėjams teko net 94 proc. elektros rinkos, ir su šiuo skaičiumi Lietuva užima 4 vietą Europoje. Palyginimui – pirmąją ir antrąją vietas užima Kipras ir Malta, ten pagrindiniam (vieninteliam) elektros tiekėjui tenka net 100 proc. elektros rinkos dalis, trečiąją vietą užimančioje Kroatijoje – 96 procentai.

Analizuojant, kiek vidutiniškai augo elektros kainos, pamatysime dar kitokį vaizdą – Lietuvoje antrąjį 2021 m. pusmetį vidutinis metinis elektros kainų augimas siekė 11,2 proc., o štai Kipre – net 35,3 procento.

Teisingumo dėlei verta paminėti, kad Maltoje ir Kroatijoje pernai elektros kaina neaugo ar augo nežymiai (0 – 0,53 proc.), tačiau tai atsitiko tik dėl to, kad vietos vyriausybės ėmėsi agresyvių veiksmų, kad kompensuotų pasaulinėse biržose augančias elektros kainas. Kita vertus, tai yra laikina, ir, tikėtina, kad kainų spyruoklė šiose valstybėse „atšoks“ jau artimiausiais metais.

Iš kitos pusės, su didele atsarga galima prognozuoti, kad jau nuo šių metų pavasario vidurio ar vasaros pradžios galima tikėtis energijos kainų stabilizacijos, o gal ir mažėjimo.

Visų pirma, JAV centrinis bankas ketina pradėti didinti palūkanas ir mažinti pinigų spausdinimo tempą (šios priemonės buvo naudojamos
pandemijos sukeltai krizei spręsti). Sumažintos palūkanos numuš pasaulinę žaliavų – naftos ir dujų – paklausą, tad šios kainos sumažės, o paskui jas ims kristi ir elektros kainos. Papildoma sąlyga – geopolitiniai iššūkiai ir viltis, kad Rusijos ir Ukrainos konfliktas aprims ir nekels didesnių iššūkių Europos saugumui.

Be viso to, elektros rinkos liberalizavimas taip pat gali prisidėti prie elektros kainų mažėjimo. Juk kuo daugiau skirtingų elektros tiekėjų, tuo daugiau jie konkuruoja tarpusavyje. Todėl, esant mažesnei energetinių išteklių kainai, jie bus labiau linkę mažinti kainą galutiniam vartotojui, nes kovos dėl klientų, dėl rinkos dalies ir dėl savo ateities. Natūraliai atsiras naujų planų (kaip telekomunikacijų rinkoje), geresnių kainų ir lankstesnių sąlygų pasiūlymai, kurie bus patrauklūs elektros vartotojams.

Lietuvoje įsibėgėjęs elektros tiekimo rinkos liberalizavimas yra seniai lauktas pokytis, kurį jau įgyvendino didžioji dalis ES valstybių. Šiandien Lietuvoje įsigyti elektrą galime iš šešių elektros tiekėjų, kas prideda rinkai skaidrumo, o vartotojai gali laisvai rinktis tiekėją pagal kokybę, paslaugų įvairovę, o taip pat – pagal tai „patinka“ ar „nepatinka“. Tokia laisva rinka – pažvelkime į Skandinavijos valstybes, Prancūziją ar Vokietiją, – tai yra ekonomiškai išsivysčiusios valstybės požymis, kuri ne tik naudinga vartotojams, bet ir didina valstybės prestižą.

Taigi reikia žinoti, kad elektros kainų augimas ir rinkos liberalizavimas yra toli gražu nesusiję dalykai. Lietuva jau pasuko rinkos laisvėjimo keliu, todėl pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją reikės mums visiems. Taip elgiamės ir dėl savęs, ir dėl valstybės ir dėl visos Europos gerovės.

4 Comments

  1. Judo variokai.

    Neknisk proto, samdytas šamane. Elektros tiekimas yra VALSTYBINIS REIKALAS, liečiantis visus gyventojus ir verslininkus. Valstybė mokesčius renka iš visų, todėl pagrindiniai gyvenimo resursai, vanduo, kanalizacija, elektra, susisiekimo keliai, geležinkelis , aerouostai, rezervai karo ir stichinių nelaimių atvejams turi būti prioritetiniai VALSTYBĖS reikalai, tai yra VISUOMENĖS INTERESAS.
    Kokie „nepriklausomi” gamintojai, ką jie sugeneruoja, ką jie garantuoja ekstremaliomis sąlygomis, ką jie gali nupirkti dideliais valstybės mastu kiekiais, kaip juos priversi dirbti karo atveju. Tie „nepriklausomi” teikėjai tai juodo plauko spekuliantai, kurie neturi pastatę ir nepastatys Kauno HES, Kruonio hidroakumuliacinės, ar Elektrėnų šiluminės elektrinės. Jie gali pastatyti mizerną saulės elektrinę, ar vėjo jėgainių parką, kuris gamina nežymią dalį elektros energijos, pasakysit kad ne jų tikslas statyti, jų tikslas parduoti, tai tegul parduoda, jei turi ką Valstybei, kuri reguliuoja supirkimo kainas (tam yra energetikos kainų reguliatorius), o Valstybė protingomis kainomis parduoda elektrą vartotojams, su protinga pelno marža ir jų neskriausdama, o dabar Valstybė atidavė gyventojus SPEKULIANTŲ MALONEI, KAM MUMS TOKIA VALSTYBĖ ?????

    Reply
    • Pasilikime neadekvačias mintis sau

      O mobilus ryšys ne visuomenės interesas? Kas karo atveju su juo bus? Tai gal tuomet ir prekybos centrai maisto karo atveju nebepardavinės, nes ne valstybiniai? Nejuokaukite geriau, geriau plačiau pasidomėkite, visoj Europoj vos kelios šalys belikę tiek visuomeniniam elektros tiekime, liberalizavę ir dujas, ir vandenį, tad nereikia svaičioti neadekvačių komentarų ir skleisti dezinformacijos.

    • Judo variokai.

      Jooo…, neseniai matėme, kai visas Klaipėdos Tauralaukis po audros beveik dvi paras be elektros buvo, jooo…, kai klausėme ką daryti, kad vaikai nesušaltų, atsakė, kad kibirais elektros atnešti negali, nes transformatorinė susprogo ir keli stulpai nuvirto. Atsarginių neturi, reikia ieškoti iš kur gauti. O kodėl neturi, ogi todėl, kad „taupo”, kai buvo valstybiniai tinklai, tai privalomą rezervą turėjo ir avarijų likvidavimo grafikų laikėsi, TODĖL NEKABINKIT MAKARONŲ SAMDYTI šamanai, gyvenimas parodys kas teisus, o dėl mobiliakų dar nė vienas nesušalo ir neišalko, nu nebent flunflenceriai plikų šiknų nebegalės parodyti. Dėl parduotuvių, tai ir šiandien valdžios ponai sriūbauja, kad nė vienas privatininkas nenori kaupti valstybinių maisto atsargų, tai maisto bankui siūlo, jo kai atsargų galiojimo laikas pasibaigs, ubagams atiduoti galės, giliai „valstybinis” požiūris, IR KAS ČIA SKLEIDŽIA DEZINFORMACIJĄ????

    • Pasilikime neadekvačias mintis sau

      Šokinėjate nuo karo, prie šąlančių vaikų. Keistas mąstymo posūkis, bet negirdėjau dar, kad žmonės sušaltų namuose prie pliusinės temperatūros, ne -20 juk už lango, tad keistokai skamba toks argumentas, pavasarį išjungus šildymą kažkaip nesušąla žmonės.
      O tokie vėjai ir audros yra stichijos, kurių nenumatysi, tad natūralu, jog atsatyti tiekimą užtrunka, bet kuriuo atveju šalyse, kuriose tokios stichijos dažnas reiškinys, patys žmonės visuomet yra pasirūpinę atsarginiais šilumos ar elektros generatoriais, o pas mus tokio mąstymo kažkaip nėra…

      Kitos jūsų mintys ir toliau neadekvačios, nes jeigu iš tiesų suprastumėte situaciją ir tai, jog ESO ir yra valstybinė įmonė, kuri valdo tinklus ir iš infrastruktūrinės pusės niekas nepasikeitė, nes privatūs tiekėjai su infrastruktūra neturi nieko bendro.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Pinga visuomeninis elektros ir dujų tiekimas, didėja valstybės reguliuojami elektros tarifai

Nuo sausio 1-osios įsigalioja nauji elektros ir dujų tarifai. Elektros tarifus visiems vartotojams sausį–liepą didins pakelta reguliuojamoji kainos dalis, tuo ...
2024-01-01
Skaityti daugiau

Verslas

„Mano BŪSTO“ klientams – žalioji elektra bendrojo naudojimo patalpų reikmėms

Visapusę daugiabučių namų priežiūrą vykdanti bendrovė „Mano BŪSTAS“ pranešė, jog namų bendrojo naudojimo patalpų reikmėms pradėjo pirkti vėjo jėgainėse gaminamą ...
2023-07-21
Skaityti daugiau

ELTA

Įsigalioja nauji elektros ir dujų tarifai

Šeštadienį keičiasi visuomeninio elektros ir dujų buitiniams vartotojams tiekimo tarifai, be to, antrąjį metų pusmetį nelieka kompensacijų už elektrą – ...
2023-07-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This