Kiek kas pabrango: apsiskaičiuokite asmeninę infliaciją

Konsultacijos

Nors pastaruoju metu daugelis gyventojų, apsilankę parduotuvėse, šiurpsta nuo išaugusių daugelio svarbiausių maisto prekių kainų, Statistikos departamento duomenimis, šis sausis nebuvo pats brangiausias.

Dar didesnis kainų šuolis sausyje, pasak departamento atstovės Virginijos Jasionienės, buvo fiksuotas 2009 metais, kai mėnesio kainos buvo išaugusios 2,7 proc. Tuo metu dar anksčiau, 1992 metais, mėnesinis kainų pokytis siekė net 54 proc.

Šį sausį vidutiniškai kainos padidėjo 2,2 proc., iš jų vartojimo prekių kaina išaugo 2,4 proc., paslaugų – 1,6 proc. Sausio mėnesio infliacija siekė 12,4 proc. Lentelėje pateikiama, kokios prekės per sausį ir per metus pabrango labiausiai.

Pasak pranešėjos, didžiąją gyventojų išlaidų dalį sudaro kasdienio vartojimo prekės (maisto produktai) ir mokesčiai už elektrą, vandenį, šilumą, dujas bei automobilių kurą.

Visgi, statistikų duomenimis, nepaisant kainų augimo, gyventojai šiais metais už vidutinį darbo užmokestį galėjo įsigyti kur kas daugiau prekių nei prieš dešimtmetį.

Pavyzdžiui, 2012 metais vidutinis darbo užmokestis, litus pavertus eurais, sudarė 478,3 eurus, o šiais metais jis išaugęs daugiau nei dvigubai ir sudaro 995 eurus.

„Jeigu kava kavinėje pabrango beveik 72 procentais, mes jos išgerti galime 112 puodelių daugiau arba suvalgyti 58 porcijom daugiau mūsų mėgstamų cepelinų. Taip pat galime daugiau nusipirkti grikių kuopų, kiaulienos, rūkytų lašinių ar įsipilti daugiau degalų”, – per 10-metį dėl vidutinio atlyginimo padidėjimo išaugusios perkamosios galios pavyzdį pateikė V. Jasionienė.

Tuo metu Lietuvos banko atstovė Justina Gaižutytė pirmadienį vykusio nuotolinio pristatymo metu papasakojo, kaip kiekvienas gyventojas gali apsiskaičiuoti savo asmeninę mėnesio infliaciją bei ją palyginti su bendra šalies infliacija. Asmeninės infliacijos skaičiuoklę rasite čia. Kad rezultatas būtų tikslus, tam būtina turėti visų savo išlaidų tikslias sumas.

Iš viso skaičiuoklėje pateikta 12 pagrindinių prekių ir paslaugų skyrių, kurie, paspaudus ant pliusiuko, išsiskaido į mažesnes grupes. Dešinėje pusėje esančiame tuščiame langelyje ties kiekviena preke ar paslauga įvedę savo asmeninių išlaidų sumą, nesunkiai galėsite apsiskaičiuoti savo asmeninę infliaciją. Kiekvieno mėnesio duomenis palyginimui patariama išsisaugoti ir atsisiųsti į savo asmeninį kompiuterį, kad ateity jų nereikėtų įvedinėti iš naujo.

Skaičiuoklėje taip pat nesunkiai galėsite surasti ir palyginti infliacijos pokytį pagal atitinkamą laikotarpį bei atskiras prekių ir paslaugų grupes.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

1 ir 2 centų monetos išliks?

Ketvirtadienį Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Verslas

Lietuvos bankas: vartotojų perkamoji galia stiprės, bet įmonių galimybės ir toliau taip sparčiai didinti darbo užmokestį senka

Anot Lietuvos banko, daugiau nei dvejus metus sąstingio kaustomai šalies ekonomikai šiemet gyvybės įpūs sparčiau už kainas didėjantis darbo užmokestis, ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

ELTA

Spręs, ar atsisakyti 1 ir 2 centų monetų

Lietuvos bankas (LB), kaip rekomendavo Seimo Teisės departamentas, teiks atskirą įstatymą dėl 1 ir 2 euro centų monetų atsisakymo atsiskaitant ...
2023-09-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This