Žaidimas, kuriame krenta paskutinės kaukės

Politikų tribūna

Audrius Petrošius, Seimo narys
2022-02-15

Komentarų: 22

Klaipėdą apraizgęs keistus interesus tenkinantis voratinklis trūkinėja ir kiekvienas mūsų galime prisidėti prie to, kad jis suplyštų. Ne, į mitingus tikrai nekviesiu, bet domėtis tuo, kas vyksta, ir kalbėti apie tai garsiai – nuoširdžiai kviečiu.

Tie politikai, kurie palaiko Klaipėdos siekį turėti savo universiteto ligoninę (klinikas), dažnai nepagrįstai yra kaltinami, kaip stumiantys procesą buldozeriu. Aš manau, kad būtent jie, siekdami geriausio klaipėdiečiams, medikams ir Klaipėdos regionui, susiduria su ypatingu atvirkštiniu buldozeriu – milžinišku dešimtmečius menančios sveikatos priežiūros sistemos atstovų ir jiems prijaučiančių politikų ir biurokratų pasipriešinimu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Yra didžiulis noras paskandinti klausimą diskusijose ir procedūrose, nepaisant to, kad diskutuojama jau ne vieną dešimtmetį.

Priminsiu, Klaipėdos meras viešai pažadėjo nesabotuoti ir nevilkinti proceso, kuomet Klaipėdos miestas gavo Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlymą perleisti valstybei Klaipėdos universitetinę ligoninę. Šio pasiūlymo pagrindu, apjungiant Klaipėdos Jūrininkų, Klaipėdos universitetinę ir Palangos Reabilitacijos ligonines, būtų steigiamas naujas klinikų tipo darinys ir Klaipėdos miestą, pacientus bei medikus pasiektų milžiniškos sveikatos priežiūros sistemai reformuoti skirtos lėšos, kurios pirmiausia būtų skirtos procesų, technologijų ir darbo sąlygų tobulinimui.

Tačiau Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ir jo komanda, mano galva, elgiasi priešingai, nepriklausomai nuo to, kokią žinią pasauliui transliuotų. Dažnai girdžiu sakant: „Mes palaikome siekį, bet…”. Visuomet sakau, kad tokio tipo sakinių konstruktuose viskas, kas eina prieš žodį „bet” – negalioja.

Velnias slypi detalėse, todėl turime stebėti žingsnius ir susidaryti tikrąjį vaizdą:

– Klaipėdos savivaldybės tarybos nariams jau užregistravus sprendimo projektus, atliepiančius ministerijos pasiūlymus, meras subūrė darbo grupę išanalizuoti galimybėms ir pateikti pasiūlymams, t.y. iš esmės parengti sprendimo projektui, kuris jau parengtas ir registruotas;

– sprendimo projektas buvo pasiųstas svarstyti į keturis komitetus – visuose juose buvo bandoma klausimo netraukti į darbotvarkes, taip siekiant jo neapsvarstyti. Tikrai nepaskutinį vaidmenį šiame procese suvaidino mero komandos nariai;

– visais įmanomais būdais iki pat šiandien yra reikalaujama klausimo nesvarstyti šio ketvirtadienio miesto Tarybos posėdyje, kuriame bus svarstomas ir miesto strateginis veiklos planas bei biudžetas – jame yra užprogramuojama dabartinės universitetinės ligoninės renovacija už mažiausiai 12 mln. eurų, neabejoju, galutiniame variante, iš miesto biudžeto lėšų, kad ir kaip būtų bandoma tai slėpti. Tarybos narius bandyta klaidinti ir itin kruopščiai parengtu procesu – teigiant, kad šiais metais plane užfiksuojama, esą nereikšminga, tik kelių šimtų tūkstančių suma, tačiau susietai planuojant projektavimo ir rangos darbus, kad pradėtas procesas jau nesustotų.

Ką darė palaikantys pokyčių poreikį? Bandė vesti procesą – kalbėtis, ieškoti atsakymų, telkti palaikymą prieš atvirkštinį buldozerį. Nepaisant to, kad sprendimo projekto kurį laiką nebuvo leista pristatyti komitetuose, galiausiai klausimas buvo sėkmingai pristatytas ir sulaukė palaikymo net 3-juose iš 4 miesto Tarybos komitetų. Kultūros, švietimo ir sporto komitetas klausimo pristatymo išgirsti nepanoro.

Klaipėdos universiteto (KU) rektorius Artūras Razbadauskas surengė diskusiją, skirtą parodyti universiteto pasirengimą dalyvauti klinikų steigimo procese (kiek anksčiau tokiam žingsniui pritarimą išsakė tiek KU Senatas, tiek KU Taryba).

Nepaisant to, kad ligoninių vadovai kaltina mus nesikalbant su medikų bendruomene, prieš posėdį KU rektorius gavo raštą, kuriame, atstovaujant bendruomenėms, visų trijų ligoninių vardu atsisakoma dalyvauti susitikime. Džiaugiuosi, kad posėdyje visgi dalyvavo apie 80 žmonių, tarp kurių – Klaipėdos Respublikinės ligoninės atstovai bei vienos Klaipėdos universitetinės ligoninės profsąjungos atstovai.

Surengtas ir išplėstinis posėdis visai miesto Tarybai, kur Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai iš įvairių sričių išsamiai pristatė visą procesą ir stengėsi atsakyti į tarybos nariams kylančius klausimus. Merui dalyvavimas tokiame susitikime nepasirodė svarbus.

Užtat jau kitą dieną po posėdžio buvo registruotas alternatyvus sprendimo projektas, kurio kitaip nei skirto vilkinti procesui, niekaip įvardyti negalėčiau: perleisti dalininko turtines ir neturtines teises, tačiau galutinį sprendimą dėl perleidimo priimti visai kitame miesto Tarybos posėdyje, kuriame pritartume reorganizacijos sąlygų, su nemažu lūkesčių sąrašu, projektams. Kitaip tariant – pritarti, bet nepritarti. Arba galbūt pritarti kada nors.

Kartais pagalvoju, ar gali būti baisiau? Ir tuomet prisimenu, kad Klaipėdoje išrinkta Seimo narė Ligita Girskienė, kartu su kolegomis Seime, vis dėlto pasirašė kreipimąsi į Konstitucinį Teismą, kad atsakytų sau į klausimą, ar Klaipėda tikrai gali turėti universiteto ligoninę (klinikas) su Klaipėdos universitetu priešakyje.

Tai pasirodo, kad baisiau būti gali. Tai žaidimas, kuriame krenta paskutinės kaukės. Jei turėsite laiko peržvelgti pastarųjų poros savaičių posėdžius, neabejoju, pamatysite tai, ko nesitikėjote.

Nepaisant to, tikiu, kad miesto Tarybai pakaks išminties ir tvirtybės jau šį ketvirtadienį priimti reikalingus sprendimus, todėl kviečiu visus nelikti abejingais ir stebėti procesus.

22 Comments

  1. Pliks

    30 metų jau tesiasi dviračio išradinėjimas sveikatos apsaugos srityje (taip pat kaip ir kituose). Nejaugi negalima pasirinkti kaip pavyzdį pažangu sveikatos priežiūros modelį ( ar tai Švedijos, ar Danijos ar kitos valstybės kur tai pasiteisino)? Peršasi išvada kad visi besitiesiantis pertvarkymai reikalingi tik siaurai interesantų grupelei iždo pinigų pasisavinimui.

    Reply
  2. kis

    Pastebimų,kad vadovų kaita duoda rezultatus,nano galva laikas keisti viena ir kita.Bukim biedni,bet teisus- KUL prasčiausia iš Klaipėdos sveika tos įstaigų,kurioje ligoninėje norėtum gydytis?

    Reply
    • K*****

      Žmogau, tikrai kliedi. Nenoriu daug plėstis, bet asmeniškai turiu ne vieną pavizdi, niekada nenorėčiau daugiau pakliūti į jūrininkų ligonine.

  3. gydytojas

    Jūs vis dar svarstot ar reikia permainų KUL ar nereikia?? Gal nežinote, kad akušerijos paslauga KUL jau beveik sugriauta? Kad tai jau tampa socialinė problema Klaipėdos nėščiosioms?
    Ir ne todėl, kad nėra kam dirbti. Paslauga praktiškai sunaikinta vien tik dėl KUL administracijos darbo, tiksliau dėl. p. V.Janušonio veiklos arba neveiklos, nes be jo žinios nė „‘ žvirblis” virš KUL praskristi neturi teisės. Ar nematote , kad po truputį visa KUL griūva. Ir jau nebesvarbu kokia bus reforma, svarbu , kad jinai būtų, nes tada dar išliks tikimybė, kad KUL taps „” normali ligoninė””.

    Reply
  4. Miestietis

    Man, kaip klaipėdiečiui, ypatingai liūdna skaityti tokius savų (o gal ne?) miestiečių komentarus. Kas čia dirbs? Kam mums reikia? Ir panašiai. Gėda! Klaipėda yra didis miestas, su dideliu potencialu. Augsim, didėsim ir čia reikia pokyčių. Ačiū Dievui, kad yra politikų, kurie tai mato ir supranta.

    Reply
    • Klaipeda

      Aš taip pat vis stebiuosi. Visi žino apie piktžaizdę, bet kai imamasi ją tvarkyti iš esmės ir reikia palaikymo, atrodo, kad pasaulis antraip apsiverčia

  5. marija

    Galima tik padekoti uz skaidru bendravima su rinkejais ir palinketi stiprybes darbuose. akivaizdu kad kazkas ne taip jei toks pasipriesinimas

    Reply
  6. Jonis

    Sveikinu iniciatyvą sustiprinti Klaipėdą, išvesti iš stagnacijos. Tokio grožio miestas, o užkleistas ir apleistas. Kam naudinga, kad nebūtų klinikų – tam naudinga, kad Klaipėda būtų tik bebrų užtvanka.

    Reply
  7. Vaikų darželio partija

    Svarbu garsiai šaukti…ir su visais susipykti ir mano, kad to pakaks

    Reply
    • Šiferis

      Tiksliai apibūdinta ponia Girskienė!

  8. Pensininkas.

    Kam bus naudingos universitetinės klinikos ?, kam bus reikalingi , jei jose bus rengiami, jauni gydytojai ?, kiek reikalinga gydytojų 2,5 milijono gyventojų turinčioje šalyje ?, kiek šiandien paruoštų jaunų gydytojų negali studijuoti rezidentūroje, nes jų paprasčiausiai nepriima , nes nereikia, nes neskiriama finansavimo ?, kiek jau kvalifikuotų gydytojų palieka šalį ir išvyksta dirbti į užsienį, ar keičia specialybę dėl santykinai blogų darbo sąlygų Lietuvoje?
    Tvarkykit esamas ligonines, sudarykit jose sąlygas jauniems gydytojams, uždrauskit valstybinės ligoninėse dirbantiems gydytojams dirbti privačiose klinikose, nešvaistykit valstybės sveikatos priežiūros lėšų svetimiems dovanodami skiepus, veltui gydydami svetimtaučius, tai bus rimta parama jau nuvarytai valstybės sveikatos priežiūros sistemai.
    PETROŠIAUS TIKSLAS, KAIP IR VISŲ KONSERVATORIŲ KIEK GALIMA DAUGIAU IŠKAULITY EUROPOS SĄJUNGOS LĖŠŲ , DAR NUŽGVELBTI KIEK GALIMA LIETUVOS MOKESČIŲ MOKĖTOJŲ LĖŠŲ IR JAS „”SĖKMINGAI ĮSISAVINTI „”, T. Y. PRICHVATIZUOTI, nauja klinika – monstras neduos jokios naudos Lietuvos valstybei.

    Reply
    • Klaipedietis

      100% su jumis sutinku, kam Klaipėdai reikalingos klinikos? Neatvyks čia dirbti profesoriai kaip yra Vilniuj ar Kaune, dirbs tie patys gydytojai, PETROŠIAU, mąstyk pagaliau su galva, ar esi visų galų meistras? Nereiškia jei vadovavai privačiam autobusu parkui, gali vadovauti ir valstybei, visai neturi supratimo apie mediciną, nesikisk kur tau nereikia, kaip visada konservai pradeda ne nuo to galo, siaubas kokius begalvius mes turim seime ir vyriausybej.

    • marij a

      nenuvertinkit Klaipedos miesto ne viskas apie gydytojus ar bent domejotes klauset?? nauja struktura ir resursai geresnes salygos tiem patiem gydytojam.

  9. Jūratė

    Petrošius reikalauja griauti stagnaciją. O ką siūlo? Riestainį? Ne, riestainio skylę.

    Reply
    • ***

      Tokie ” politikai”kaip Petrošius, būtent tą riestainis skyle padarys, apgailėtini nevykėliai konservatoriai.

  10. Siaip

    Esme tokia kad partija konservatoriu ir jos lyderiai nacionaliniu ir tarptautiniu mastu daro neitiketinai daug klaidu, nelogisku sprendimu ir beje dirba ypatingai letu tempu… del ko nuvarys visa Valstybe i dar gilesne krize…
    Man juokinga kai bandoma remtis kazkokiais skaiciais kurie privedami tiesiog kazka isbraukus ir pan..
    Bet sis siekis man kaip tik panasus i gera! Seniai laikas sulauzyti tuos stereotipus.. nezinau kiek signalu dar reikejo kad pasikeistu vadovybe KUL o be to jei kalbetume apie nauja daryni tai visame pasaulyje yra tik taip, arba statosi privati ligonine (gydymo istaiga ) ir tt, miesto mastu per daug tu ligoniniu, ir tuo paciu per daug konfliktu..
    O be to manau niekam nekyla abejoniu jog is esmes Respublikinei ligoninei viskas vyksta daug efektyviau ir personalas labiau zymiai patenkintas nei KUL arba JL , be to JL anksciau buvo profeline orentuota i jurininkus o kai miestas ismire to visiskai nereikia…
    Linkiu sveiko proto kaip sako daznai Meras… galu gale ir Meru jau jis nebebus berods sake.
    Klaipeda puikus miestas, Meras tikrai kaip politikas nuostabus zmogus, auksto rango profesionalas, bet Klaipedai reikia drasiu sprendimu, o musu Meras neturi tam drasos jis visas elgsis politiskai diplomatiskai , o tai jau nebeveikia.. tikrai pakartosiu kiek renginiu jis sudyvavo ir pan, musu Meras butu geriausias manau Lietuvos prezidentas kuris puikiai reprezentuotu Lietuva bet nebutu realiai atsakingas uz vidaus politika ir neturetu savo rankose realiu galiu, manau ten jam vieta.
    O dar labiausiai nustebino ligoniniu kreipimasis vadovu i visuomene pries tam tikra laika… kazkaip tiek metu apskritai niekur jie i visuomene nesikreipe..

    Reply
  11. Antanas

    Buvau, esu ir būsiu už stiprų Klaipėdos universitetą, meras yra Klaipėdos universiteto Tarybos pirmininkas, todėl ne tik manau, bet ir iš praktikos žinau, kad jam universitetas taip pat yra svarbus . Toks liepsningas straipsnis prieš merą man ,deja, sukėlė nemažai abejonių … Perdėtas patriotizmas ir priešų paieškos man visada kelia abejones. Neturiu kol kas pagrindo įtarti, kad meras veiktų prieš Klaipėdos miesto bendruomenę ir Klaipėdos universitetą. Dėkite kortas ant stalo, gal bus aiškiau.

    Reply
    • Klaipedietis

      Padejo, graziai viska ideliojo. Tik arba norit matyt ir pripazint arba ne

    • Klaipiedietis

      Antanui,jūs tikriausiai aklas,arba užsidėjęs rožinius akinius ir nieko nematote.Meras pagrindinis,kuris kiša pagalius į ratus,bet jis labai puikiai moka apsimesti,kad jis yra šventasis.

  12. Klaip

    Kam jau kam, bet Petrošiui geriau patylėti, gal jau jus su jūsų konservatorių ” partija” išnykit iš politikos, nes jūs tik griauti sugebat. Jau matom jūsų darbus ką pridirbot, su ligonine bus tas pats, jus jas tik sugriausite.

    Reply
    • Šiferis

      Šiferis pats neišsinešios

    • Anonimas

      Takiju stranu razvalili

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This