Kur Scholzas? Ne, kur Nausėda?

Nuomonės

Rytas Staselis
2022-02-16

Komentarų: 2

Kada 2008 m. rugpjūtį Rusijos kariuomenė užėmė Pietų Osetijos (Sakartvelo regioną) teritoriją ir grasino tęsti puolimą ligi pat šalies sostinės Tbilisio, Lietuvos diplomatai surengė įspūdingą operaciją.

Sužinoję, kad į Tbilisį ruošiasi skristi tuometinis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis (1949-2010), jie pasistengė, kad tarp kaimyninės šalies vyriausybinio lėktuvo keleivių rastųsi Lietuvos lyderis Valdas Adamkus.

Ir tąsyk p. Adamkus tapo ne šiaip ano lėktuvo keleivis, bet ir aktyvus demokratijos Rytų Europoje rėmėjas, apie kurį dabar tautinė-politinė mitologija pasakoja kaip apie nepabūgusį rusiškų bombų ar net galimų rusų desantininkų Tbilisyje politikos galiūną. Žinia: atmetus mitologizuotus istorinių įvykių rūbus viskas tampa daug paprasčiau ir prozaiškiau. Tarkime, Lenkijos ir Lietuvos prezidentai tąsyk iš tikrųjų dalyvavo dideliame protesto mitinge Tbilisyje, tačiau į šį miestą jie atvyko iš Azerbaidžano sostinės Baku, nes Lenkijos vyriausybinio lėktuvo pilotai atsisakė leistis Sakartvelo sostinės oro uoste, kurio prieigos jau buvo bombarduojamos.

twitter.com/lithuaniamfa nuotr.

Tačiau diduma šių detalių dabar nebesvarbios. Net ir tai, kad tuomet taikdariškoje „komandiruotėje” kartu dalyvavo Ukrainos vadovas Viktoras Juščenka, taip pat Estijos beigi Latvijos vyriausybių vadovai Andrus Ansipas ir Ivaras Godmanis. Svarbu likę tik tai, kad būdamas solidaus amžiaus mūsų prezidentas ryžosi šiai misijai ir sunkiomis akimirkomis (tada teigta, kad rusų pajėgos buvo pasiekusios senąją Sakartvelo sostinę Mcchetą už 24 km nuo Tbilisio) buvo kartu su Sakartvelo tauta.

Išdidžių tautų lyderiai taip ir elgiasi. Arba naudojasi palankiomis progomis šitaip elgtis. Nes agresiją patyrusioms tautoms tada tai yra svarbu.

Dabar tatai patiria ukrainiečiai. Rusijos kariuomenė kol kas nesiėmė pulti Ukrainos, tačiau taikos reikalas ten yra pakibęs ant plauko. Todėl mūsų premjerė Ingrida Šimonytė kartu su Ukrainos gynybos ministru buvo Luhanske.

lrv.lt nuotr.

Galima sakyti, kad nuvežė tos šalies kariuomenei skirtus „stingerius” iš Baltijos šalių kariuomenių arsenalų.

Kai kurie Lietuvos Seimo nariai, pas mus rinkti Europos parlamentarai – taip pat ten. Nes ukrainiečiams šiuo metu tai svarbu. Ne tik dėl Rusijos karinio šantažo, bet ir didžiųjų vakariečių kvietimo savo piliečiams kuo greičiau palikti šalį, kas šiaip jau suteikia ne pagalbą, o kelia chaosą rinkose ir siūbuoja šalies finansinį-ekonominį stabilumą. Kaip tik šią savaitę tapo žinoma, kad Europos investicinis bankas sustabdė kelių svarbių Ukrainai energetikos projektų finansavimą.

Prieš kelias savaites Ukrainos krizės kontekste kritiškai nusiteikusi Vokietijos žiniasklaida klausė: „Kur yra [kancleris] Olafas Scholzas?” Mes gi turime teisę paklausti – o ką gi šiomis dienomis veikia prezidentas Gitanas Nausėda?

Žinia, Vasario 16-osios dienos renginiai, Nacionalinių kultūros ir meno premijų įteikimas, susitikimas su užsienio šalių ambasadoriais. Kelių dienų darbotvarkė iš po valstybinės šventės – išvis tuščia…

Suprantama, kada esi „ant ragų” su šalies diplomatine tarnyba, negali tikėtis, kad mūsų diplomatai sumąstys kokią nors netradicinę imidžo propagandos akciją taip, kaip anąsyk, beveik prieš trylika metų p. Adamkui.

Tada lieka tik šlietis prie politinės opozicijos, stačiai triuškinančios valdančiuosius dėl nesvarstomos vienkartinės 100 eurų išmokos nepasiturintiems, kaip pastebėjo apžvalgininkas Rimvydas Valatka. Nes tai turbūt ir yra tiesiausias kelias į „gerovės valstybę” – pinigų pamėtymas iš sraigtasparnio.

 

2 Comments

  1. TIKUOSI MŪSŲ KUMELĖ PARODĖ UKROBANDERGESTAPUI LEZBY-TRANSHENDER KOVINIUS VEIKSMUS?

    .

    Reply
  2. Tat

    Ką gali daryti konservatoriau propagandinis atstovas – savas žurnalistas???? Žinoma kad už atitinkama atlygi kliauzyti jog valstybes vadovas nesiima veiksmu dėl Lietuvos valstybes garbes išsaugojimo , o šiuo atveju jis yra abejingas dėl Lietuvos draugo Ukrainos. Kaip ir puiki propaganda stengiantis sumenkinki prezidento vaidmenį užsienio politikoje. O tuo pačiu iškišti konservatorius kaip sąmoningus pagalbos vertybių puoselėtojais bei stumti kad tik jie gali užsiminėti užsienio politika. Tokia ta politine partija – konservatoriai ir pseudo liberalai, per intrigas ir manipuliacijas i valstybės valdymą. Kas gali paneigi kad šis valdančiųjų propagandinis šou nebuvo padarytas tam kad Nausėda neišvyktu i Miuncheną saugumo konferencija o joje dalyvautu Landsbergis. Tokia prielaida galima daryti matant kaip konservatoriai savo veikloje naudoja rusiuko saugumiečiu metodais. Šiaip i konferencija tai pat atvyksta Ukrainos prezidentas Zelenskis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This