Senojo turgaus prieigos netvarkomos liks dar ilgai

Miestas, Svarbu

Už laiku neparengtą Turgaus aikštės su prieigomis sutvarkymo, pritaikant verslo, bendruomenės poreikiams, techninį projektą mažajai bendrijai „Altitudės” delspinigiai skaičiuojami jau treti metai. Tačiau kada projektas bus baigtas, o juo labiau, kada bus bent pradėti realūs tvarkybos darbai, Klaipėdos savivaldybėje niekas nedrįsta prognozuoti. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Už neįvykdytus įsipareigojimus skaičiuojami 0,02 proc. nuo sutarties vertės dydžio delspinigiai už kiekvieną dieną. Sąskaitos išrašomos kas ketvirtį. Sutarties, pasirašytos 2019 m. birželį, vertė – 142 675 eurai. Darbai turėjo būti atlikti per 13 mėnesių, vieną kartą terminas esant konkrečioms sąlygoms galėjo būti pratęstas iki dviejų mėnesių laikotarpiui.

Savivaldybė dar 2020 metais teigė, jog sutartis iki metų galo bus nutraukta, jei rangovas nevykdys įsipareigojimų. Tačiau projektas dar nebaigtas, sutartis nenutraukta. 

Šią savaitę savivaldybės administracija tikisi sulaukti, kad bus ištaisytos dvi paskutinės projekto ekspertizės pastabos. Iš viso ekspertai jų pateikė 20. Jei pastabų daugiau nebus, projektas bus įkeltas į „Infostatybą“ . Per šią platformą gaunami suinteresuotų institucijų derinimai arba pastabos. Statybos leidimas išduodamas tuomet, kai projektą suderina visi, tam turintys teisę ar pareigą. Tačiau savivaldybėje nesitikima, kad tai įvyks greitai – derinimai gali užsitęsti ir metus, ir ilgiau.

Galų gale, kai bus gautas statybos leidimas, savivaldybė turės skelbti viešojo pirkimo konkursą projekto įgyvendinimo rangos darbams labai jautrioje paveldosaugos atžvilgiu teritorijoje. 

„Tikėkimės, kad turėsime bent vaizdą”, – optimizmu netryško Savivaldybės administracijos atstovas, kalbėjęs su sąlyga, kad nebus viešinamas jo vardas ir pavardė.

Pasak jo, Senojo turgaus aikštės iš jo prieigų sutvarkymas užstrigo todėl, kad buvo skelbiamas architektūrinis konkursas. 

„Labiausiai visiems patiko vaizdas, kurį per tą konkursą pasiūlė MB „Altitudės”. Tačiau rengiant techninį projektą reikia ne tik architektų, bet ir įvairių sričių inžinierių, – nesėkmę aiškino savivaldybės atstovas. – O prie projekto dirba jau tie, kuriuos pasirinko architektai…”

Projektuotojų vizualizacija

Jis atmetė sklandantį gandą, neva didžiausia kliūtis užbaigti techninį projektą yra Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis skyrius. Šio skyriaus vadovui Almantui  Mureikai techninio projekto sprendiniai buvo pristatyti, o departamentas projektą vertins tik tada, kai jis bus įkeltas į „Infostatybą“.

Pats A. Mureika juokiasi: „Dažnai sako – nederina, nors derinti dar nepateikė…”

Jis sako matęs tik nebaigtus sprendinius ir nežinąs, kas vyko po to. Be to, prisimena, kad būtent „vaizdai buvo labiausiai kritikuojami Architektų taryboje – ar ne ⅔ tarybos narių juos sukritikavo”.

INFORMACIJA

Techninis projektas apima ne tik Turgaus aikštę, bet ir Skerdėjų, Aukštosios, Šaltkalvių, Naujosios ir Kapų gatves, o taip pat ir Senojo turgaus erdvę, kurią dar neseniai dengė paviljonai, Tiltų gatvės pusėje. Jie nugriauti 2021 metų pabaigoje.

Vakarinėje aikštės dalyje, kurios didelė dalis dabar skiriama statyti automobilius, turėtų atsirasti želdiniai, specialūs suoliukai pasisėdėjimui. Numatoma, jog automobiliams statyti būtų įrengtos tik keliolika vietų.

Turgaus aikštėje numatomas ir meninis akcentas – šulinys. Jis rastas per archeologinius tyrimus, nustatyta, kad jis buvo pažymėtas 1856 m. miesto plane. Aplink šulinį būtų įrengtas nedidelis fontanas ir pasisėdėjimo vietos – taip esą formuojama nedidelė poilsio oazė pačiame aikštės centre.

Asfaltą aikštėje turėtų pakeisti granito arba šlifuoto betono danga. Aikštėje taip pat numatoma įrengti naujų šviestuvų, o ant senųjų elektros stulpų – kryptinius LED prožektorius, kad būtų galima sukurti įdomų apšvietimą, apšviesti ir aplinkinius fasadus.

Numatoma, jog aikštėje stacionarių prekybos vietų nebūtų – joje turėtų būti prekiaujama iš autofurgonų, automobilių ar ant mobilių prekystalių.

Skerdėjų, Aukštosios, Šaltkalvių, Naujosios ir Kapų gatvėse projektuotojai gatvių dangai siūlo rinktis tašytus akmenis, o šaligatviams – granito trinkeles arba plokštes. Grindinio įvairovei siūlomi ir lauko rieduliai, tačiau tik tose vietose, kur nėra eismo – nei pėsčiųjų, nei transporto.

8 Comments

  1. Aš

    P. Šulcas, tai reikėjo dirbti savivaldybėje kai buvote, ką dabar straipsnius piešti =))))

    Reply
  2. Janina

    Dar prisimenu,kai pokario Klaipėdoje šaligatviai buvo iškloti plokštėmis. Prasidėjus statybų vajui iš senamiesčio jos dingo. O kada bus sutvarkyti Galinio pylimo gatvėje tinklų aptrauktas prieškario statybos namas ir šalia jo jau Nepriklausomoje Lietuvoje pradėtas statyti ir nebaigtas namas. Manau kad niekada nebus sutvarkyti tie namai. Kuo ilgiau delsiama,tuo brangesnė statyba. Matyt,kad toks darbų vilkinimas yra naudingas.

    Reply
  3. Kur čia žurnalistika?

    Kaskart, kai aprašoma ši istorija, vis nėra paklausiama, o tai ką architektai, rengę projektą, galvoja apie visa tai? Kokia jų versija? Negi šis portalas tampa tik savivaldybės valdininkų ruporu?

    Reply
  4. Asd

    Nu super. Dar viena trinkelėmis išklota aikštė tiesiog. Nes jų, supranti, mažai yra vis Klaipėdoje. Reikia dar.

    Reply
    • Anonimas

      O kokia turėtu būti Turgaus aikštė?

    • Asd

      Čia nebe 18 amžius, kad turgaus aikštė būtų tiesiog plynas plaukas. Ten ale bus prekiaujama iš furgonų, tad jie puikiai galėtų išsidėstyti po medžiais. Plius, kiek ji bus užimta? 2-3 dienas per savaitę?

      Tragiškas projektas kol kas atrodo. Man iš vis Klaipėdos savivaldybės vizijos miestui neturėjimas yra tragedija.

  5. Nearchitektas

    Vaizdus gali kritikuoti iki pasaulio pabaigos , kas sutramdys architektus ?

    Reply
    • nearchitektui

      Kiekvienas graužiam savo morką. Komentuokite, ką išmanote. Patylėti- protingo žmogaus bruožas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This