Atlyginimus vokeliuose, įtariama, mokėję vežėjų vadovai susitiks teisme

Svarbu, Transportas

164 tūkst. eurų – maždaug tiek mokesčių per penkerius metus nuo valstybės galėjo nuslėpti dvi Klaipėdos vežėjų bendrovės bei joms autobusus nuomojanti ir remontuojanti įmonė.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnai prieš metus pradėjo tyrimą, gavę duomenų, jog bendrovėse „Pajūrio autobusai” ir „Gintarinis vairas”, kurių autobusai veža klaipėdiečius miesto maršrutais, gali būti neapskaitytų pajamų.

„Pajūrio autobusai” dar 2020- aisiais metais turėjo nemalonumų ir dėl dviejų girtų prie vairo vidury dienos aptiktų vairuotojų, vežančių keleivius miesto 6-uoju maršrutu. Palmiros Mart nuotr.

Šiuo metu minėtas ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorė Alicija Petkevičiūtė, jau eina į pabaigą.

„Galutiniai įtarimai dar nėra surašyti, šiuo metu sprendžiamas klausimas, ar įtarimus pareikšti ir vienam juridiniam asmeniui”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė prokurorė.

Jos teigimu, du trijų bendrovių vadovai kaltinami tuo, kad savo darbuotojams mokėjo nepaskaitytą darbo užmokestį ir deklaravo neteisingus duomenis apie įmonių pajamas ir pelną.

Pasiteiravus, iš kur atsirado trečioji bendrovė, prokurorė sakė, kad pradėjus tyrimą paaiškėjo, jog panaši atlyginimų vokeliuose mokėjimo schema galėjo būti taikoma ir UAB „Evabus”, kuriai vadovauja tas pas asmuo, kaip ir „Pajūrio autobusams”, t.y. Leonas Šiaulys. Todėl įtarimai kol kas lieka pareikšti dviem fiziniams asmenims – be minėtojo L. Šiaulio, dar ir „Gintarinio vairo” vadovui Raimondui Žeimiui.

Pastarojo vadovaujama bendrovė įtariama nuo 2016 metų pradžios iki 2020-ųjų pabaigos nuo valstybės galėjusi nuslėpti per 40 tūkst. eurų, o štai „Pajūrio autobusai” – ne mažiau nei 114 tūkst. eurų. Abiem bendrovėms autobusus nuomojančios ir remontuojančios UAB „Evabus” nesumokėtų mokesčių suma kuklesnė – tik 10 tūkst., bet ir darbuotojų ji, pagal oficialiai skelbiamus duomenis, turi vos šešis.

Prokurorės teigimu, abu vadovai savo kaltės nepripažįsta, jie nuo pareigų nenušalinti.

Prieš metus laiko „Atviros Klaipėdos” žurnalistės pakalbinti minėtų įmonių direktoriai kaip susitarę tvirtino nesuprantantys jiems pareikštų įtarimų ir savo kaltės nematantys.

„Ten prirašyta visko daug pagal skundą, manau”, – prieš metus kalbėjo R. Žeimys, teigęs nesuprantąs, kuo jį kaltina FNTT pareigūnai.

Panašiai tada kalbėjo ir L. Šiaulys, spėliojęs, jog tai esą galįs būti konkurentų kerštas.

„Pagal tai, kas yra surašyta, įtariam, kad skundas kažkieno”, – tąsyk kalbėjo jis.

Prokurorė viliasi, jog įmonių vadovų bylos perdavimas teismui neužtruks – ji teismą turėtų pasiekti iki vasaros pradžios.

Kartu A. Petkevičiūtė pripažino, jog nors už minėtus finansinio pobūdžio nusikaltimus yra numatyta griežta – nuo 4 iki 8 metų laisvės atėmimo bausmė, priklausomai nuo nuslėptų piniginių sumų, pirmą kartą teisiamiems asmenims pagal šalyje formuojamą teismų praktiką laisvė įprastai neapribojama, o skiriamos įvairaus dydžio baudos, kartu įpareigojant nuteistuosius sumokėti nuo valstybės nuslėptus mokesčius.

Primintina, jog „Pajūrio autobusai” dar 2020-ųjų vasarą turėjo nemalonumų ir dėl dviejų girtų prie vairo vidury dienos aptiktų vairuotojų, vežančių keleivius miesto 6-uoju maršrutu.

Po šių plačiai nuskambėjusių įvykių įmonė įsipareigojo vairuotojų blaivumą tikrinti ne tik darbo pradžioje, bet ir pamainos viduryje bei autobusuose įrengti alkoblokus, neleidžiančius neblaiviam vairuotojui užvesti transporto priemonės variklio.

INFORMACIJA

UAB „Pajūrio autobusai” keleivius Klaipėdoje veža 2, 4, 6, 6E, 6A ir 15-tuoju maršrutais. Rekvizitai.lt duomenimis, 2021 m. gruodį bendrovė turėjo 62 darbuotojus, vidutinis darbo užmokestis iki mokesčių čia siekė 1410,95 euro. „Gintarinis vairas” aptarnauja 3, 9, 14 ir 17- tąjį maršrutus, jame darbuotojų skaičius 2021 metų pabaigoje buvo 64, vidutinis darbo užmokestis – 1071,98 euro. Tuo metu UAB „Evabus” turi 6 darbuotojus, o vidutinis atlyginimas iki mokesčių čia siekia 1290,67 euro.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Sušalo autobuse

Ketvirtadienio rytą oro temperatūrai Klaipėdoje nukritus žemiau 10-ties laipsnių, žmonės socialiniuose tinkluose ėmė dalintis informacija, jog vieno privataus vežėjo autobusuose ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Sadistiškai pasielgusius vairuotojus baus finansiškai (atnaujinta)

Klaipėdietis Martynas trečiadienio rytą „Atvira Klaipėdai” atsiuntė laišką, kuriame dėstė apie sunkiai suvokiamą vieno 9-ojo maršruto vairuotojo elgesį. Už viešojo ...
2023-03-16
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teisiami Klaipėdos vežėjų vadovai laikosi skirtingų pozicijų

Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje uostamiestyje keleivius autobusais vežančių bendrovių vadovai kaltinami savo darbuotojams atlyginimus mokėję vokeliuose ...
2022-10-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This