Kretingoje – mūšis už galimybę ligoninei ir toliau teikti gimdymo paslaugas

Svarbu, Sveikata

Kretingos ligoninei nebetenkinant Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nustatytų kriterijų nuo gegužės jai kaip ir dar septynioms ligoninėms iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) nebebus apmokama už suteiktas stacionarinės akušerijos (gimdymo) paslaugas.

Ketvirtadienį vyksiančiame Kretingos rajono savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkėje yra sprendimo projektas, kuriuo norima keisti ligoninės struktūrą ir taip kapituliuoti prieš SAM valią. Visgi, šio rajono mero Antano Kalniaus teigimu, šio klausimo gali ir nelikti darbotvarkėje bei bus bandoma dėti visas pastangas, kad tokios paslaugos čia būtų teikiamos ir toliau. Akcentuojama, kad šis Akušerijos ginekologijos skyrius yra kaip rezervinis, tad jo nelikus ir nutikus vienam ar kitam incidentui, kokių per pastaruosius dvejus metus jau būta net kelių, Klaipėdos regiono moterims tektų vykti gimdyti į Kauną ar Telšius.

Kretingos ligoninė

Ministerija: daugiaprofilinėse ligoninėse – geriau

SAM specialistų teigimu, Vyriausybės nutarimu patvirtintame PSDF lėšomis apmokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo sąlygų sąraše yra numatyta, kad norinti gauti tokį finansavimą stacionarinės akušerijos paslaugos, ligoninės turi atitikti tam tikras sąlygas: bent vienais iš dvejų paskutinių paeiliui einančių metų priimta ne mažiau kaip 300 gimdymų; arba atstumas nuo vienos iki kitos (artimiausios) sveikatos priežiūros įstaigos, teikiančios stacionarines akušerijos paslaugas, turi būti didesnis nei 50 kilometrų; arba gydymo įstaiga turi gauti paramą pagal Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programą (baigiasi šiemet balandžio 30 d.).

Anot SAM, nuo šių metų gegužės 1 d. Kretingos ligoninė nebeatitiks tokių reikalavimų. Toks pat likimas ištiks ir Trakų, Ukmergės, Vilkaviškio ligoninėje, Kėdainių, Pasvalio, Raseinių ir Visagino ligonines.

„Akušerijos paslaugų teikimas bus užtikrintas kitose šias paslaugas teikiančiose Lietuvos gydymo įstaigose. Už pacienčių pervežimo nuo iškvietimo vietos į gydymo įstaigą ir iš vienos įstaigos į kitą dėl normalaus ar gresiančio priešlaikinio gimdymo, ar dėl patologijos laikotarpiu po gimdymo paslaugas yra mokamas skatinamasis priedas”, – rašoma SAM atsakyme „Atvirai Klaipėdai”.

Anot SAM, pernai kaip ir 2020 m. sutartis su ligonių kasomis dėl stacionarinių akušerijos paslaugų teikimo turėjo 23 įstaigos. Tik nuo 2020 m. lapkričio 10 d. iki 2022 m. gegužės 17 d. laikinai sustabdyta Visagino ligoninės licencijos dalis dėl akušerijos paslaugų.

SAM pabrėžia, kad dar 2020 m. spalį jos užsakymu vykdytos gyventojų apklausos duomenys rodo, kad į klausimą kas būtų svarbiausia renkantis ligoninę tuo atveju jei jis pats ar artimas žmogus susidurtų su sudėtingu ūmiu sveikatos sutrikimu, tik 29 proc. atsakiusiųjų kaip pasirinkimą minėjo arčiausiai gyvenamosios vietos esančią įstaigą, o 66 % – aukščiausios kompetencijos tos ligos specializuotas gydymo centrą.

„Pirma, tiek gydytojų žinios, tiek jų patirtis gali būti įgyjama ir atnaujinama tik ten, kur gimdymų yra pakankamai (kvalifikacijai palaikyti reikalinga, kad gydytojas per metus priimtų ne mažiau kaip 100-150 gimdymų). Antra, saugiam gimdymui akušerijos ginekologijos padalinyje yra suburiama komanda, susidedanti iš apie 25 žmonių: 4-7 gydytojų akušerių ginekologų, anesteziologų ir anestezisčių, akušerių, slaugytojų, slaugytojų padėjėjų). Trečia, didelėms ligoninėms yra lengviau suburti atsinaujinantį kolektyvą, nes jauni gydytojai renkasi darbo vietas su pakankamu pacientų srautu, mokymosi ir gyvenimo perspektyva. Dėl to taip pat laimi gimdyvės. Ketvirta, didelėse daugiaprofilėse ligoninėse galima pasiūlyti ir daugiadalykę medikų komandą ir kitas, ne vien akušerines medicinos paslaugas tais atvejais, kurie reikalauja pagalbos komplikuoto gimdymo atveju. Jose yra daugiau galimybių plėtoti ir pacientėms pasiūlyti daugiau naujovių, pvz., galimybę vaiko tėčiui su mama apsigyventi privačioje palatoje, žindymo konsultantės pagalbą ir kita. Gimdyvės turėtų labiau vertinti sveikatos paslaugų saugumą ir riziką dėl akušerinės patologijos, kurią sutvarkyti didelės daugiaprofilės ligoninės turi žymiai didesnes galimybes. Toli gražu ne visi gimdymai yra fiziologiniai. Gimdyvės ir naujagimio mirtis ar neįgalumas yra skaudi sveikatos sistemos nesėkmė. Ligoninės savo nesėkmių nėra linkusios viešinti, tačiau tokių atvejų pasitaiko. Lietuvai vykdant motinos ir vaiko bei perinatologijos programą per 20 metų kūdikių mirtingumą pavyko sumažinti nuo 14 iki 3 iš 1000 gimusių naujagimių. Tai atitinka ES vidurkį. Pabrėžiame, kad pacientės ir toliau galės gauti akušerio – ginekologo konsultacijas Savivaldybės sveikatos centre arba kitoje įstaigoje. Gimdyti galės kokybės standartus atitinkančiose ligoninėse, kur bus saugu ir joms, ir jų kūdikiams”, – komentuoja SAM.

Finansuos patys?

Reaguojant į tokias perspektyvas Kretingos ligoninė buvo kreipusis į savo savininkę – rajono savivaldybę – kad nuo gegužės būtų pakeista jos struktūra. Pagal užregistruotą ir šio ketvirtadienio rajono Tarybos posėdyje esantį sprendimo projektą ligoninėje neliktų Akušerijos ginekologijos skyriaus, atsirastų tik Ginekologijos ir Nėštumo patologijos poskyriai – gimdymo paslaugos čia nebebūtų teikiamos.

Visgi Kretingos rajono meras Antanas Kalnius sako, jog remiantis nauju ligoninės raštu bus prašoma, kad Taryba šį klausimą išbrauktų iš darbotvarkės bei būtų ieškoma galimybių ir toliau Kretingos ligoninėje teikti gimdymo paslaugas.

„Tiek mano asmeninė, tiek Kretingos rajono savivaldybės, Tarybos narių pozicija, kad turime dėti visas pastangas, jog išlaikytumėme Kretingos ligoninės visumą, visus dabar veikiančius jos skyrius. Maža to, šiandien turime potencialo ne tik gerinti teikiamų paslaugų kokybę, bet ir plėsti jų spektrą. Vienas konkrečių to pavyzdžių – šiemet rajono savivaldybė drauge su ligonine numato investuoti į kompiuterinio tomografo įsigijimą. Sveikatos apsaugos ministerija principingai eilę metų tam lėšų neskirdavo, o neturėdami kompiuterinio tomografo mes ne tik jau dabar prarandame pacientus, bet, realu, kad netolimoje ateityje dalies paslaugų išvis nebegalėsime teikti dėl ministerijos planų griežtinti taikomus reikalavimus. Tikiu, kad planai nuo gegužės PSDF lėšomis nebeapmokėti akušerijos paslaugų 8 rajoninėms ligoninėms tėra tik pirmas žingsnis visiško dalies mažesnių šalies ligoninių sunaikinimo link. Juolab kad vis labiau aiškėja, jog Sveikatos apsaugos ministerijos vadovų anksčiau skleista žinia, kad nenurodinės nė vienai savivaldybei, kuri ligoninė turi būti uždaryta, tebuvo tik dūmų uždanga. Tai įrodo Seimui pateiktos Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisos, į sveikatos sistemos pertvarkai besipriešinančias ligonines kovą atsiunčiamas neplanuotas revizorių desantas ar, pavyzdžiui, jau dabar viešai ministerijos išsakyta pozicija dėl Klaipėdos vaikų ligoninės ateities”, –  sakė A. Kalnius.

Jis akcentavo, kad ir netekus PSDF finansavimo, Kretingos ligoninė išlaikys gimdymo paslaugų teikimo licenciją bei teisę paslaugas teikti ir toliau.

„Tiesa, tai bus galima daryti tik tuo atveju, jei mums pavyks sutarti rajono Taryboje bei paslaugų finansavimo klausimą išspręsti savivaldybės ir ligoninės resursais. Kartu kalbuosi ir su Klaipėdos regiono savivaldybių merais dėl galimybės priimti vieningą viso regiono poziciją, jog be Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento regione vis tik išliktų ir vienas rezervinis Akušerijos ginekologijos skyrius. Antraip, nutikus vienam ar kitam incidentui, kokių per pastaruosius dvejus metus būta net kelių, regiono moterims tektų vykti gimdyti tik į Kauną ar Telšius”, – sakė A. Kalnius.

Beje, praėjusią savaitę paaiškėjus, kad Klaipėdos universitetinei ligoninei dėl personalo problemų negali priimti visų čia pageidaujančių gimdyti moterų Tauragės ligoninės administracija teigė, jog klaipėdietės gali rinktis ir šią įstaigą.

1 Comment

  1. Merui

    Nepykite mere, bet Jus visiškai nesigaudote ir nesuprantate, ką kalbate. Čia tas pats, kad senjorams išlošia ferarį ir jį nusprendžia išlaikyti iš savo pensijos. Kaip jus nesuprantate, kad kenkiate ir daktarų kvalifikacijai, nes aiškiai Jums pasakė, kad vienas daktaras, kad jis būtų kvalifikuotas turi priimti atitinkamą kiekį gimdymų. Taip ateityje žmonės rizikuoja ne tik gauti nekokybiškas paslaugas, bet galimai ir sveikatai pavojingas. SAM aiškiai pasakė.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This