Nuo visiškų liapsusų iki sėkmės istorijų Klaipėdoje: ar padidėjo tikslinės teritorijos patrauklumas gyventojams?

Miestas, Svarbu

2016 metų vasarį vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis patvirtino Klaipėdos miesto integruotą teritorijų vystymo programą. Miesto savivaldybė savo ruožtu patvirtino šios teritorijos vystymo veiksmų planą. Pagrindinis finansavimo šaltinis – 2014-2020 metų Europos Sąjungos (ES) fondų lėšos.

Investicijų paskirtis – didinti teritorijos patrauklumą gyventojams. Apimtis – 104 743 632 eurai. Kai kurių projektų atsisakius, lėšos buvo paskirstytos ir šioje programoje esantiems, ir visai kitos paskirties projektams.

Didžiulėje Klaipėdos miesto teritorijoje buvo suplanuota daugybė darbų, parengtas veiksmų planas, siekiant pagrindinio tikslo – didinti teritorijos patrauklumą gyventojams. Ir pagrindiniai vertinimo kriterijai parinkti atitinkami – gyventojų, verslo pasitenkinimo rodikliai. Kai kurie iš tų numatytų darbų yra baigti beveik laiku, kai kurie kada nors bus baigti, kai kurie nugrimzdo į užmarštį. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šioje publikacijoje išvardyti beveik visi Klaipėdos miesto integruotos teritorijos vystymo programoje esantys objektai. Jos tikslas – pateikti patiems klaipėdiečiams įvertinti, ar ES, Lietuvos ir savivaldybės lėšos pasiekė iškeltą tikslą – padidino Klaipėdos patrauklumą gyventojams.

Teritoriją plėtė

Tikslinei iš pradžių buvo priskirti daugiausia plytiniais daugiabučiais namais, vadinamosiomis „chruščiovkėmis”, apstatyti kvartalai, tarp Taikos prospekto ir Šilutės plento. Šiaurėje jie ribojosi Sausio 15-osios, po pietuose – Kauno gatvėmis.

Vėliau, siekiant gauti ES lėšų Muzikinio teatro rekonstrukcijai, baseino, tilto per Dangę statybai, Atgimimo aikštei atgaivinti ir kt., tikslinė teritorija buvo atitinkamai praplėsta. Dėl konjunktūrinių sumetimų į ją įtraukti net visai miesto šiaurėje esantys vienuoliams priklausantys objektai.

Nuo tilto iki baseino

Pirmuoju punktu minėtame veiksmų plane įrašytas „naujo tilto su pakeliamu mechanizmu per Danę statyba ir prieigų sutvarkymas”. Projektas turėjo būti baigtas pernai, tačiau buvo sustabdytas ir nežinia, ar kada bus atgaivintas. Kaip ir Bastionų gatvės tiesimas.

Bastionų gatvės tilto vizualizacija

Projektas „Danės upės krantinių rekonstrukcija (nuo Biržos tilto) ir prieigų (Danės skvero su fontanais) sutvarkymas” buvo numatytas baigti 2020 metais. Žadama, kad skveras bus atvertas kovą.

„Turgaus aikštės su prieigomis sutvarkymas, pritaikant verslo, bendruomenės poreikiams” turėjo pasibaigti pernai. Bet įstrigus techninio projekto rengimui, realūs darbai nusikelia į nežinomybę.

Toks stoginės likimas numatytas Turgaus aikštės ir jos prieigų rekonstrukcijos projekte. MB „Altitudės” vizualizacija

„Atgimimo aikštės sutvarkymas, didinant patrauklumą investicijoms, skatinant lankytojų srautus” turėjo būti pabaigtas 2020 metais. Perspektyvos – neapibrėžtos.

Atgimimo aikštė pernai. Artūro Šulco nuotr.

„Bastionų komplekso (Jono kalnelio) ir jo prieigų sutvarkymas, sukuriant išskirtinį kultūros ir turizmo traukos centrą bei skatinant smulkųjį ir vidutinį verslą” įgyvendintas, bet ne 2019 metais, kaip planuota.

„Viešosios erdvės prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro konversija” suplanuota pabaigti 2020-aisiais, baigta metais vėliau.

Naujasis „Vaidilos” aikštės fontanas. Virginijos Spurytės nuotr.

„Pėsčiųjų tako sutvarkymas palei Taikos pr. nuo Sausio 15-osios iki Kauno g., paverčiant viešąja erdve, pritaikyta gyventojams bei smulkiajam ir vidutiniam verslui” baigtas laiku – pernai.

„Fachverkinės architektūros pastatų sutvarkymas (Bažnyčių g. 4 / Daržų g. 10; Aukštoji g. 1 / Didžioji Vandens g. 2; Vežėjų g. 4; Bažnyčių g. 6)” turėjo būti baigtas 2019 metais.

„Šv. Jono bažnyčios atstatymas ir pritaikymas bendruomenės reikmėms”. Bažnyčia turėjo būti atstatyta jau šiemet. Perspektyvos – miglotos.

Archeologiniai tyrinėjimai bažnyčios vietoje. Martyno Vainoriaus nuotr.

„AB „Klaipėdos energija“ teritorijos dalies konversija, sudarant sąlygas vystyti komercines, rekreacines veiklas”. Planuota įgyvendinti 2022-aisiais. Reikės dar nemažai metų.

„Visuomeninių renginių infrastruktūros buvusioje pilies teritorijoje (Pilies g. 4) suformavimas: Klaipėdos pilies ir bastionų komplekso šiaurinės kurtinos atkūrimas ir bastionų tvarkybos darbai. Planuota užbaigti 2018 m. Užbaigta.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro modernizavimas”. Planuota užbaigti 2019-aisiais, dabar planuojama 2023 metais.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Tilžės g. nuo Šilutės pl. iki geležinkelio pervažos rekonstrukcija, pertvarkant žiedinę Mokyklos g. ir Šilutės pl. sankryžą”. Planuota užbaigti 2020-aisiais, baigta pernai.

„Dviračių ir pėsčiųjų tako nuo Paryžiaus Komunos g. iki Jono kalnelio tiltelio įrengimas”. Planuotas 2019 metais, baigta metais vėliau.

„Senamiesčio grindinio atnaujinimas ir universalaus dizaino pritaikymas” planuotas užbaigti šiemet, baigsis geriausiu atveju kitąmet.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Klaipėdos mieste”. Užbaigtas beveik laiku, 2021 metais.

„Ąžuolyno giraitės sutvarkymas, gerinant gamtinę aplinką ir skatinant aktyvų laisvalaikį bei lankytojų srautus”. Planuota baigti 2020 metais, baigta pernai.

„Malūno parko teritorijos sutvarkymas, gerinant gamtinę aplinką ir skatinant lankytojų srautus (atnaujinamos dangos, sutvarkomi želdiniai ir tvenkinio pakrantės, įrengiama mažoji architektūra ir pontoninis tiltas)”. Planuota baigti pernai, tikriausiai bus baigta šiemet.

„Klaipėdos daugiafunkcio sveikatingumo centro [baseino] statyba”. Planuotas 2018 m. ir pastatytas beveik laiku, bet priimtas su daugiau nei šimtu defektų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Futbolo mokyklos ir baseino pastato konversija (I etapas) įkuriant daugiafunkcinį paslaugų kompleksą, skirtą įvairių amžiaus grupių kvartalo gyventojams ir sporto bendruomenei”. Planuota pabaiga – 2019-ieji, baigta 2021 metais.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Kompleksinis tikslinės teritorijos daugiabučių namų kiemų tvarkymas”. Planuotas 2023-iesiems, tikėtina, kad bus baigtas šiemet.

„Konteinerių aikštelių su pusiau požeminiais mišrių komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteineriais įrengimas”. Planuota baigti 2019 m., gal bus baigta šiais metais.

„Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ filialo plėtra – naujos galimybės mažiems ir dideliems (Kauno g. 49 įsikūrusio viešosios bibliotekos filialo „Kauno atžalynas“ vidaus erdvių modernizavimas ir išplėtimas (iki 800 kv. m), pritaikant naujų paslaugų teikimui)”. Planuota pabaiga 2019 metais, baigta užpernai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Laikino apgyvendinimo namų infrastruktūros modernizavimas (Šilutės pl. 8, nakvynės namai)”. Planuota baigti 2020-aisiais, baigta metais vėliau.

1 Comment

  1. nusivylęs

    Geriau niekada nebaigtų Dangės skvero rekonstrukcijos. Kai nuėme aklinus skydus (kad žmonės nematytų koks absurdas ten vyksta) pasimatė sukrečiantis vaizdas: daugybė nemažų trinkelizuotų plotų, kur kas daugiau nei buvo numatyta iškirsta medžių, kažkokie kraupūs siaubingų, visiškai nederančių prie aplinkos, spalvų kalneliai, neįtikėtinai neskoningi, grubūs granitiniai blokai su iškaltomis datomis. Ir t.t. Viskas sukišta į vieną nedidelę erdvę. Kakofonija. Tik ramybės, paukščių, medžių ošimo, pavėsio nebus. Dar daug ko nesimato. Baisu ir pagalvoti, kas ten dar atsiras. Tiesa, kad kavinė…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This