Areštuotas lieka ir buvusio „Grigeo Klaipėda” vadovo turtas

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Įkandin sprendimo palikti areštuotą bendrovės „Grigeo Klaipėda” turtą Apeliacinis teismas priėmė atitinkamą nutartį ir dėl buvusio šios įmonės vadovo bei valdybos pirmininko Roberto Krutikovo nuosavybės. 

Specialistai tvirtina, laikotarpiu nuo 2019 m. birželio 13 d. iki 2019 m. gruodžio 5 d., kai Robertas Krutikovas vadovavo „Grigeo Klaipėda”, aplinkai galimai buvo padaryta 4,471 mln. Eur siekianti žala. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šioje 109 tomus sudarančioje byloje kaltinimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir disponavimo jais bei aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimų yra pareikšti „Grigeo Klaipėda“ ir dar 14-ai esamų bei buvusių šios įmonės darbuotojų: R. Krutikovui, Vasilij Jefimov, Arūnui Skierui, Aivarui Petrokui, Irmantui Zubrui, Vidmantui Mačiukui, Ritai Liakstutytei, Arūnui Pasvenskui, Rimantui Jonui Bieliauskui, Martynui Butkevičiui, Gintautui Pangoniui, Tomui Eikinui ir Žygimantui Žilevičiui.

Konkrečiai R. Krutikovui yra pareikšti kaltinimai pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Jis kaltinamas tuo, kad organizuota grupe sistemingai pažeidinėjo teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos taisykles dėl ko buvo padaryta didelė žala gamtai, klastojo dokumentus ir jais disponavo dėl ko buvo padaryta didelė žala, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi siekdamas turtinės ir kitokios asmeninės naudos.

Dar 2020-ųjų sausio pabaigoje prokurorės nutarimu šešiems mėnesiams buvo laikinai apribota R. Krutikovo nuosavybės teisė į žemės sklypą ir individualų gyvenamąjį namą. Tokios procesinės prievartos priemonės terminas toliau buvo tęsiamas ikiteisminio tyrimo teisėjų nutartimis. Paskutinę tokią sausio pabaigoje priėmė Šiaulių apygardos teismas – ja apribojimas turtui buvo pratęstas iki balandžio 27 d.

Nesutikdamas su tokiu sprendimu R. Krutikovo advokatas Rolandas Tilindis pateikė skundą Apeliaciniam teismui. Jame teisininkas akcentavo, kad R. Krutikovo atžvilgiu esą nėra pareikšta civilinių ieškinių – Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) 48,2 mln. eurų patikslintą civilinį ieškinį yra pareiškęs tik „Grigeo Klaipėda”.

Pabrėžta ir tai, kad tokia procesinė prievartos priemonė taikoma ne visų kaltinamųjų atžvilgiu. Priminta ir aplinkybė, kad ilgiausią laikotarpį bendrovei vadovavęs Vidas Beržonskis (nuo 2013 m. birželio 11 d. iki 2019 m. gegužės 17 d.) buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės neišsprendus jo veiksmais galimai padarytos žalos atlyginimo klausimo.

Tad toks nuosavybės teisės ribojimo taikymas R. Krutikovo atžvilgiu esą yra nepateisinamas, peržengia pareikšto kaltinimo ribas ir yra neproporcingas.

Skundą išnagrinėjęs Apeliacinio teismo teisėjas Nerijus Meilutis neskundžiama nutartimi nusprendė, kad jis atmetamas. 

„Nors patikslintame civiliniame ieškinyje žalą prašoma priteisti tik iš AB „Grigeo Klaipėda“, tačiau pirminiame ieškinyje AAD nurodė, jog prašo žalos atlyginimą priteisti iš kaltų asmenų. Taigi, byloje susiklosčiusi situacija, kuomet yra pareikšti du ieškiniai, o civilinis ieškovas nėra nurodęs aiškios pozicijos kokius reikalavimus, kokia apimtimi ir svarbiausiai kam konkrečiai palaiko bei prašo nagrinėti kartu su baudžiamąja byla. <…>  Nei Civilinio proceso kodekso, nei Baudžiamojo proceso kodekso normos nenumato tokio procesinio dokumento kaip „Patikslintas ieškinys“. <…>  Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad atsiliepime į kaltinamojo R. Krutikovo gynėjo skundą AAD taip pat prašo palikti R. Krutikovui turtui taikomą laikiną nuosavybės teisės apribojimą, nes juo siekiama užtikrinti pareikštą civilinį ieškinį. Tai rodo, kad civilinio ieškovo pozicija, kas turėtų atlyginti jo prašomą priteisti žalos atlyginimą, iki šiol nėra aiškiai suformuluota, o ją patikslinti, kaip minėta, civilinis ieškovas gali ir iš esmės nagrinėjant baudžiamąją bylą Šiaulių apygardos teisme”, – rašoma nutartyje.

Joje taip pat rašoma, kad baudžiamojoje byloje surinkti duomenys patvirtina, kad R. Krutikovas galėjo padaryti nusikalstamas veikas ir tai sudaro pagrindą atmesti skundo argumentus, jog civilinis ieškinys dėl žalos atlyginimo pareikštas nesant faktinio ir teisinio pagrindo. Taip pat, šio teismo nuomone, nėra pagrindo pripažinti, jog taip buvo pažeistas proporcingumo principas.

Pažymėta ir tai, kad yra apribotos teisės į „Grigeo Klaipėda” turtą, kurio vertė apytiksliai siekia 29,5 mln. eurų ir R. Krutikovo turtą, kurio apytikslė vertė – apie 325 200 Eur bei daliai kitų kaltinamųjų turtui, kurio vertė apytiksliai 2,544 mln. eurų. Tad viso jo nepakaktų šiuo metu prašomai priteisti žalai atlyginti. O iš specialisto išvados matyti, kad laikotarpiu nuo 2019 m. birželio 13 d. iki 2019 m. gruodžio 5 d., kai R. Krutikovas vadovavo „Grigeo Klaipėda”, aplinkai galimai buvo padaryta 4,471 mln. Eur siekianti žala.

„Yra nustatyti apribojimai tik uždraudžiant atlikti veiksmus, kurie sumažintų šio turto vertę, šį turtą parduoti, įkeisti, išnuomoti, kitaip perleisti kitam asmeniui ar kitokiu būdu keisti jo teisinę padėtį, tačiau nedraudžiant juo naudotis”, – akcentavo teismas.

Prieš savaitę Apeliacinis teismas nusprendė, kad iki gegužės 21-osios toliau turi būti apribotos teisės ir į „Grigeo Klaipėda” turtą: vienuolika keleivinių automobilių, nuotekų šalinimo tinklus bei elektros tinklus.

2 Comments

  1. Anonimas

    Robertas krutikovas yra vagis ir aferistas,is manes ateme sveikata,darba ,pinigus

    Reply
  2. Stebėtojas

    „Grigeo” ir dabar teršia Klaipėdą,
    24/7 paromis išleisdama į orą virš savo teritorijos garus,
    kurie turi kvapą ir yra karšti, taip teršiamas oras, kurį kvėpuoja aplinkiniai klaipėdiečiai ir švaistomi energetiniai resursai,
    didinamas atmosferos atšilimo efektas,
    kur žiūri aplinkosaugininkai su AM uoliu ministru ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This