Klaipėdos miesto globos namų problemas aiškinsis „ne komiteto formate”

Politika, Svarbu

Antradienį Klaipėdos miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje jos nariams teko prisiminti prieš beveik du mėnesius, sausio 11 d., to paties komiteto posėdyje jos narės Alinos Velykienės išsakytas pastabas Klaipėdos miesto globos namų vadovybės atžvilgiu. Tąsyk liberalė negailėjo pastabų dėl esą netinkamai šioje globos įstaigoje teikiamų paslaugų.

Jos direktorė Renata Kašinskienė, peržiūrėjusi komiteto posėdžio įrašą, „Atvirai Klaipėdai” teigė likusi be žado, išgirdusi, jos teigimu, niekuo nepagrįstus miesto politikės kaltinimus.

Pasak E. Kašinskienės, nuo 2016 metų iš privačių globos namų į Klaipėdos miesto globos namus atvyko 26 asmenys.

Dėl to ji raštu kreipėsi į minėto komiteto narius. Savo rašte E. Kašinskienė komiteto narių prašė „surengti viešą išvažiuojamąjį komiteto posėdį BĮ Klaipėdos miesto globos namuose ir išsiaiškinti, kokiais faktais remdamasi A. Velykienė išsakė nepasitenkinimą teikiamomis paslaugomis”.

Direktorės kreipimąsi buvo ketinta aptarti kuo skubiau, bet dėl įvairių priežasčių prie šio klausimo komitetui pavyko sugrįžti tik dabar.

Tačiau klausimo nagrinėjimas antradienį sukėlė dar didesnes aistras nei sausio mėnesį.

Posėdžio metu komiteto narės A. Velykienė ir Vaida Raugelė reiškė priekaištus komiteto pirmininkui Kaziui Bagdonui dėl esą jo netinkamo vadovavimo.

Pasak A. Velykienės, pirmininkas neva nekreipė dėmesio į jos ankstesnius siūlymus inicijuoti susitikimą su minimų globos namų vadovybe bei savaip traktuoja jos pasisakymą ankstesniame posėdyje.

„Šiandieną prašau nesakyti, kad aš sakiau, kad neteikiamos paslaugos, aš sakiau, kad yra signalų, kuriuos sako gyventojai, atėję į Tarybos narių priėmimą (…) Pas mane buvo du žmonių priėmimai, kur verkė moteris, pasakysiu tiesiai šviesiai – rusakalbė moteris nebuvo aptarnauta ir kalbėdavo tik lietuviškai, dar nesant karo situacijai, ir kada per kovido situaciją žmogus neturi galimybės aplankyti artimųjų, kada artimieji skambina ir sako, kad nėra teikiamos paslaugos, aš negaliu dėl asmens duomenų, ypatingų asmens duomenų, atskleisti daugiau informacijos, bet įstaigos vadovei aš atvirai sakau – aš susitiksiu mielai, pakalbėsim apie indikacijas”, – kalbėjo A. Velykienė, pridūrusi, jog ji esą ne kaltina, o tik sako, „ką kalba žmonės, verkdami atėję pas Tarybos narį”.

Tuo metu Klaipėdos globos namų direktorė E. Kašinskienė teigė, jog būtų buvę kur kas naudingiau, jei politikė iškart po priėmimo būtų kreipusis į ją, užuot šiuos klausimus po kurio laiko kėlusi viešai komiteto posėdyje.

„Aš norėčiau jūsų nuoširdžiai paprašyti, jeigu tokios indikacijos yra, kad jos mane pasiektų iš karto ir aš tada galėčiau reaguoti, atsakyti ir mes tada galėtume išsiaiškinti”, – sakė ji.

Pasak direktorės, kaltinti įstaigą, jog ji kažko nedaro tik pagal dviejų žmonių nusiskundimus, negalima.

„Gali būti labai daug aplinkybių, mes suprantam, su kokia socialine grupe dirbam, kartais lūkesčiai gali neatitikti realybės, visko gali būti (…).Būna ir tokių situacijų, kada mūsų pacientų artimieji nori daugiau, negu pats pacientas gali ar nori tų procedūrų. Mes turime laviruoti tarp to, kas tikrai reikalinga, ir ką įsivaizduoja artimasis, kad būtų reikalinga. Lūkesčiai yra didesni negu galimybės”, – kalbėjo E. Kašinskienė.

Ji paneigė jai asmeniškai po posėdžio telefonu išsakytus A. Velykienės priekaištus esą iš šių globos namų gyventojai bėga į privačius globos namus.

„Paėmiau 7 metų statistiką, tai iš mūsų į privačius globos namus išvyko du atvejai, vienas 2016-ais, kitas 2019-ais [metais] ir tai, kai baigėsi trumpalaikė globa ir žmogui čia nebegalėjo būti tęsiama, ir kai žmogus tapo savarankiškesnis ir išėjo gyvent savarankiškai”, – faktus dėstė direktorė.

Tuo metu nuo 2016 metų į jų įstaigą, pasak E. Kašinskienės, iš privačių globos namų atvyko 26 asmenys.

„Jei yra realios problemos, tai aš iš jūsų turėčiau išgirsti ar birželį, ar rugpjūtį, kada jūs kalbėjotės, o ne per tarybos [komiteto] posėdį”, – dar kartą į politikę kreipėsi ji.

Išklausęs ir toliau A. Velykienės bei V. Raugelės žeriamus priekaištus komiteto pirmininkui, Arvydas Cesiulis ragino koleges „nuimti gazą”.

Kartu jis pasiūlė ir šios problemos sprendimo būdą – susitikti suinteresuotiems asmenis jau kitos savaitės pradžioje ir situaciją iki galo išsiaiškinti „ne komiteto formate”.                                                                                                                                                                                                                 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Savivaldybės įstaiga nori iškeldinti profesorių

Gerokai padidintos nuomos už savivaldybei dabar priklausantį butą nesutinkantis mokėti 88-erių profesorius Sigitas Kudarauskas, jau pralaimėjęs vieną procesą, vėl atsidūrė ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This