Mogiliovo gatvei artėja paskutinioji

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija ketvirtadienį vienbalsiai pritarė iniciatyvai keisti Mogiliovo gatvės pavadinimą. Naujas siūlomas pavadinimas turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

Palmiros Mart nuotr.

Mogiliovo gatvės pavadinimą pakeisti pasiūlė Asociacija „Klaipėdos Berželio bendruomenė” ir miesto Tarybos narė Nina Puteikienė.

Asociacijos vadovė Audronė Zalumskienė tikino, kad vietos bendruomenei Mogiliovo pavadinimas visada buvo svetimas. Jį esą reikia keisti į lietuvišką ir artimą Klaipėdos miestui. Naujas, anot jos, galėtų būti susijęs su Klaipėdos krašto istorija, lietuvių, prūsų paveldu, bet jį turėtų siūlyt istorikai, kurie geriau žino.

„Siūliau, kad būtų pavadinta Odesos vardu. Tai buvo emocionali reakcija į mero pavedimą”, – sakė N. Puteikienė, anot kurios, Odesos pavadinimas iš tiesų turėtų būti naudojamas erdvėse, esančiose prie vandens.

Komisijos narys kalbininkas Albinas Drukteinis atkreipė dėmesį, kad gali būti sunkumų apie 50-iai juridinių asmenų, registruotų toje gatvėje, bet kartu yra ir vertybiniai dalykai. Pasak jo, nutraukta bendradarbiavimo sutartis jau yra nemaža paskata keisti pavadinimą.

„Vertybinės nuostatos dabar lyg ir nusveria, bet toliau reikės gyventi”, – sakė A. Drukteinis.

Istorikas Vasilijus Safronovas teigė nematantis problemos, kodėl nebūtų galima pakeisti pavadinimo, bet reikia paisyti procedūrų. Jis atkreipė dėmesį, kad papildoma paskata gali būti tai, kad Mogiliovas yra rusiška šio miesto pavadinimo versija, tačiau kartu akcentavo, kad būtina įvardinti, kiek kainuos toks pervadinimas.

Kalbėdamas apie naują pavadinimą jis siūlė sekti kvartalo logika, kuriame kitos gatvės yra pavadintos čia buvusių gyvenviečių pavadinimais. Taip pat V. Safronovas pasiūlė tokiu atveju keisti ir Mogiliovo autobusų stotelės pavadinimą.

Registrų centro Klaipėdos filialo Registrų centro Vakarų Lietuvos klientų aptarnavimo centro vadovė Ramunė Januševičienė teigė, kad gatvės pakeitimo procesas yra gana paprastas, jei nesikeičia namų numeracija. Mokesčiai atsirastų, jei tik žmonės ar įmonės norėtų išrašų su nauju adresu. Jos kainuoja 3-6 eurus.

„Kiekvienas juridinis asmuo susiduria su tuo, kaip numatyta jų įstatuose”, – sakė R. Januškevičienė.

Pasak jos, sunkiausia būtų Daugiabučių namų bendrijoms, kuriose reikėtų susirinkimų ir 2/3 balsų pritarimo.

Andriaus Petraičio teigimu, jo asmeninė patirtis rodo, kad juridiniam asmeniui atsirandančios išlaidos galėtų siekti iki 100 eurų.

„Turime pademonstruoti solidarumą. Šalto proto argumentų paieška neturėtų užgožti pagrindinės žinios. Nemanau, kad mūsų komisija turėtų skaičiuoti finansus”, – sakė Savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška, siūlęs gatvei suteikti Gibišių, buvusios gyvenvietės ir piliakalnio pavadinimą.

Komisijos pirmininkas vicemeras Arvydas Cesiulis pasiūlė dėl naujo pavadinimo spręsti kitame posėdyje. Pastarasis turėtų būti surengtas artimiausiu metu, kad galutinį žodį dar šį mėnesį galėtų tarti miesto Taryba.

35 Comments

  1. Pol

    Reikia paklausi gyventoju norą o ne kišti pervadinimą per jėga

    Reply
  2. Anonimas

    Ar Samuilovas apmkes registrų išrašo keitimą? Nekalbant apie kitų dokumentų ir sutarčių keitimą pvz EsO? Tikiuosi nugalės blaivus protas.

    Reply
  3. Nijole

    As ziuriu suminkstejo protas,visiem keisti pavadinimus,bet negalvoja kad cia yra pinigu plovimas ir taip ubaginej Lietuvoj,zmonems tik problemu pridarys,juk tas pavadinimas nieko blogo nedaro atsibuskit viena karta

    Reply
  4. Man vis labiau panašėja

    jog demokratinis patriotizmas perauga į konservyno isterizmą. Kažkoks ” berželis ” su konservatore siūlo , o ponia Puteikienė teikia ?

    Reply
  5. Rasa

    Tarp kitko Mogiliovas yra ir Ukrainoje, Vinicos sritis

    Reply
    • Anonimas

      Tai tuoj nebus.

  6. Nuomonė

    Būtinai pakeist, dar šermukšnių pervadinti kaip Vilniuj Ukrainos didvyriu vardu.

    Reply
  7. zigmas

    tai tegu ir visas islaidas tedengia valstybe kodel zmones is savo turi moket uz kazkokios bobutes sumastyma

    Reply
  8. Mmm

    Namus statė rusai? O kitų tautų žmonėd yik valgė, miegojo, atostogavo ir t.t.?

    Reply
  9. Nesuprantantis

    Prie ko cia gatves, nesusireiksminkim debilai, o gal paryziaus KOMUNOS pavadinmas man nepatinka ar akropolyj zydu aleja,,,,, keiciam…?

    Reply
    • Anonimas

      Pritariu, turim atsisakyti to gėdingo „paveldo”.

  10. Ne 5 kolonai

    Komentatorių-vatnikų panoptikumas.

    Reply
  11. Vanda Frau

    Mogiliove esantys namai statyti rusu, griauti ir juos tada reikia kad logika būtų,

    Reply
    • Irene

      Lukterkit gal neprireiks griauti,juk gali neuzilgo frontas atsigrezti I mus,taigi,ką pastate,ta ir nugriaus,ar ne taip elgiasi ukrainoje?,o poniai Ninai su suo pasiulymu,reiketu susilaikyti.

    • Maklė

      Kokių dar rusų statyta, jeigu apie Klaipėdą kalbame? Statė Lietuvos TSR Statybos ministerijos trestai, kombinatai, gamyklos ir valdybos, o tose organizacijose dirbo įvairiausių tautybių Lietuvos žmonės, iš Rusijos atvežti nereikėjo nė vieno. Taigi, nieko nuostabaus, kad rusas statybininkas pasitaikydavo, juk rusų Klaipėdoje ir tada kažkiek gyveno, ir dabar dar yra. Mogiliove, žinoma, kiti statytojai buvo, ir tai mėginu spėti, kad statė ne rusai, o baltarusių statybininkai 😉

  12. Laima

    O kur dingo ,,miela,,? Nika P.?

    Reply
  13. Toto

    TIKRAI TAIP, KLAIPĖDOJE YRA KOMUNARŲ GATVĖ. ŽINOKIT.

    Reply
  14. Vladilena

    Na tikrai la-a-abai „skubus” reikalas keisti gatvės pavadinimą. Žinote kaip tai vadinasi? AVI – audringos veiklos imitacija. Geriau sutvarkytų Sąjūdžio parkelį, nes ten po lietaus didžiausios balos ant takelių, gėlynų praktiškai nėra, medžiai serga, džiūsta… Baikit AVIzmą, užsiimkite realiais darbais!

    Reply
    • IQ

      Pritariu. Bet negi imsies ko nors vietinės faunos labui? Ji reikalinga tik prieš rinkimus ir mokesčiams bei rinkliavoms mokėt!

  15. Jooo ...

    Čia, kai neturi darbo, pradeda užsiiminėti, atsiprašant, nosies krapštinėjimu, kad tik pasirodyti, jog kažką dirba… Juokinga… Pritariu tiek Rūtos, tiek Neringos komentarams.

    Reply
  16. Anonimas

    Mieste truksta ” MEMELIO ” gatves, tam dabar tikras laikas.!

    Reply
  17. Pensininkas

    Prieš kiek šimtų metų ispanų kinkiskadorai užkariavo Pietų Ameriką bet po šiai dienai ten stovi paminklai užkariautojams kalba raštas tikėjimas dar po šiai dienai tenai ir niekas nesiruošia keisti

    Reply
    • Mmm

      Bet ten ispanai nesikėsina į šalių nepriklausomybę

  18. Gintas

    Kai zmonem pritruksta fantazijos uzsiimti rimtai reikalais, imasi keisti gatviu pavadinimus…

    Reply
  19. Ką daugiau

    miesto asilai gali nuveikt miesto labui?:D)

    Reply
  20. nuomonė

    Paryžiaus komunos gatvė irgi nepuošia miesto. gal paryžius ir skamba gražiai. bet įveskite į google „paryžiaus komuna” ir suprasite kad tai nieko bendro su padorumu ir žmogiškumu neturintis istorijos tarpsnis. be to niekaip nesusijęs su Lietuva. o ką jau kalbėti apie Komunarų gatvę.
    taigi ta pačia proga kai naikinsite Mogiliovo gatvę kartu panaikinkite ir Komunarų bei Paryžiaus komunos gatves. nes tai daro gėdą miestui.

    Reply
    • Vaida

      Nėra komunarų gatvės Klaipėdoje

    • Nuomonė

      Įveskite į google „komunarų g.” Ir pamatysite kad deja komunarų gatvė yra. Negi google žemėlapiai meluoja?

  21. ieva

    neturi ka veikt sugalvojo cia keitinet, nesvarbu ar pakeis ar ne vistiek bus Mogiliovas ir ta6kas, kam bepasakysi visi zino mazdaug kur tai yra, dbr sakysi gyvenu odesoi????? kur vtf niekas nesupras, nedarykit cia nesamoniu valdininkai, eikit geriau gatviu lopyt, neimanoma vaziuot. o beto visiems reiks ka dar adresus pasikeist vel kiek problemu zmonems suteiks lygioje vietoje.

    Reply
    • ->

      Jūsų minimas pavadinimas oficialiai neegzistuoja. Tai Bandužių mikrorajonas, kuris yra Smeltės rajone ir priklauso Marių makrorajonui. Gerb. Ieva, siūlau šviestis ir vietoves vadinti tikraisiais vardais. (:

  22. Anonimas

    O ne laikas tai NINAI PUTeikienei pakeisti savo vardą ir pavardę? Labai jau rusiškas vardas NINA su labai jau nemalonia pavarde PUTeikienė!

    Reply
    • ezys

      Jus tikiuosi suprantat, kad tarp zmogaus vardo ir gatves pavadinimo yra skirtumas?

  23. O

    Pats tinkamiausias metas pakeisti šį svetimkūnį mums artimesniu.

    Reply
  24. Neringa

    Isterija, kai „bandai būt šventesnis už popiežių” atrodo kvailai. Miesto pavadinimas tai jau tikrai nenusikalto niekaip. Juolab kad dar daug kas tiki kad pavyks baltarusiams pakeisti valdžią okupavusį tironą ir tapti laisva šalimi.

    Reply
  25. Rūta

    Prie ko čia tas miesto pavadinimas užkliuvo, juk ne Lukošenkos ta ghatvė, nereikia eit į kraštotinumus. Nu traukė draugystę ir gerai, kam tuos pinigus vėl mėtyt, kad visas registracijas keist. gal tuos pinigus geriau Ukrainai perveskit

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This