Tyrimas atskleidė karantino poveikį mokiniams: stigo motyvacijos, slėgė emocijos

Švietimas

Klaipėdos licėjaus atlikto tyrimo rezultatai atskleidžia, kad dėl karantino mokiniai daugiausia patyrė socialinių-emocinių iššūkių, o akademinei pažangai teko antraplanis vaidmuo.

Klaipėdos licėjus atliko mokinių apklausą, kuria buvo siekiama išsiaiškinti mokinių savijautą įvairiais aspektais. Buvo analizuojami mokinių santykiai su bendraklasiais, mokytojais, savarankiško mokymosi vertinimas ir bendra savijauta mokykloje. Apklausoje dalyvavo 5-7, 8-10 ir 11-tų klasių mokiniai. Po pirmojo trimestro klausimyną užpildė 24 klasės, po antrojo ir trečiojo trimestro – po 14 klasių.

„Izoliacijos neigiamas poveikis vaikams yra kur kas didesnis ir žalingesnis nei suaugusiems. Mūsų tyrime 40 proc. mokinių įvardija, kad jiems didesnių sunkumų, susijusių su nuotoliniu mokymusi nekilo, tačiau apie 37 proc. 5-7 klasių ir 27 proc. 8-10 klasių mokinių įvardija, kad jiems trūko bendravimo su bendraklasiais. Pavasarį vienuoliktokų (dabartinių dvyliktokų) apklausa parodė, kad daugiau nei pusė tyrime dalyvavusių mokinių jautė didesnį nei įprastą nerimą.  Pastebėta, kad atsirado laisvalaikio-miego balanso sunkumų, sumažėjo fizinis aktyvumas. Mokiniai dėl nuotolinio mokymosi atprato kalbėti prieš klasę, grįžo smarkiai ūgtelėję ir pasikeitę, dėl to kai kurie susidūrė su sunkumais atsidūrę dėmesio centre. Reikėjo laiko atgauti prieš tai jiems įprastus mokyklos gyvenimo įgūdžius“, – pranešime cituojama Klaipėdos licėjaus direktorė dr. Regina Kontautienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad didžiajai daliai (apie 60 proc.) 5-10 kl. mokinių kilo sunkumų dėl nuotolinio mokymosi.

„Kai kurie mokiniai, kurie neturėjo mokymosi sunkumų iki karantino, po karantino sunkiau prisitaikė prie mokyklos gyvenimo. Dėl pasikeitusio mokymosi pobūdžio, kai kurie mokiniai šiuo metu eina į papildomas konsultacijas ir pildo atsiradusias spragas. Kalbant apie mokymosi efektyvumą, net 90 proc. 5-7 klasių mokinių teigė, kad jie geriau išmoksta mokydamiesi kontaktiniu būdu ir 80 proc. 8-10 klasių mokinių sutinka, kad „gyvo“ mokymosi būdas yra priimtinesnis, vertinant išmokimo rezultatus“, – įvardija dr. R. Kontautienė.

Kitas svarbus rodiklis, pasak Klaipėdos licėjaus vadovės, – motyvacija.

„Matome, kad dar viena didesnė problemų grupė – motyvacijos trūkumas. Jos labiau stigo 8-10 klasių mokiniams (23 proc.). Dėl mokymosi prie kompiuterio prarandamas ryšys su mokytoju, ir tik turintys stiprius savarankiško mokymosi gebėjimus mokiniai gebėjo išlaikyti motyvaciją“, – pastebi Klaipėdos licėjaus vadovė.

Apibendrindama tyrimą, dr. R. Kontautienė dalijasi keliomis rekomendacijomis, kurios gimė iš pačių moksleivių atsakymų.

„Didžioji dalis pasaulio mokytojų ir mokinių šiuo metu susiduria su panašiais iššūkiais, svarbu padrąsinti ne tik mokinius, bet ir kolegas, ypač kai matome, kad kažkas daro tai, kas gali būti sudėtinga. Siekiant mažinti kylantį nerimą, svarbu ne tik priminti klasės susitarimus, bet ir aiškiai ir laiku informuoti apie pasikeitimus ugdymo procese, apie atsirandančius ligos atvejus – efektyvi komunikacija mažina neigiamas emocijas. Taip pat svarbu su vaikais ne tik palaikyti ryšį pamokų metu, bet ir, esant galimybei, kalbėtis individualiai“, – sako R. Kontautienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Įnauguruoti pirmieji Japonų kalbos centro nariai

Klaipėdoje įvyko vienintelio Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centro pirmųjų narių inauguracijos ceremonija. Renginio dalyviai stebėjo išskirtinius meninius pasirodymus ir unikalią ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos mokiniai kviečiami dalyvauti naujame kino festivalyje

Klaipėdos licėjus kviečia visų Klaipėdos miesto ir rajono mokyklų mokinius atskleisti savo kūrybiškumą ir dalyvauti naujame trumpų filmų festivalyje. Festivalio ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This