Teismas: atliekų degintojams bauda skirta pagrįstai

Svarbu, Verslas

Pirmos instancijos teismas patvirtino, jog Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pagrįstai skyrė baudą iš atliekų šilumos energiją gaminančiai bendrovei „Gren Klaipėda” (tuomet ji dar vadinosi „Fortum Klaipėda”).

1 507 eurų dydžio sankcija buvo skirta už tai, kad bendrovė uostamiestį šiluma aprūpinančiai „Klaipėdos energijai” tiekė daugiau šilumos nei buvo numatyta pasirašytoje sutartyje.

Skirta bauda sudarė tik 0,02 procento įmonės pajamų, 2020 m. gautų už šilumos energiją. Bendrovės nuotr.

Dar 2009 m. gruodį tarp šių bendrovių sudarytoje sutartyje buvo numatyta, kad „Fortum Klaipėda” jėgainės šilumos energijos galingumas bus 50 MW (papildomi 17 MW bus pasiekti naudojant įeinančių dūmų kondensatorių).

„Atvira Klaipėda” dar 2020-ųjų gruodžio pradžioje rašė apie tai, kad nors „Fortum Klaipėda” pasiūlė tiekti šilumą pigiau nei pati „Klaipėdos energija” ją pasigamina savo biokuro katiliuose – už 2,47 ct/kWh (biokurinės šilumos kaina siekė 2,78 ct/kWh), „Klaipėdos energija” pranešė, jog nesupirks beveik penktadalio jos pasiūlyto kiekio. Šilumos aukcionus vykdančios biržos „Baltpool” puslapyje buvo rašoma, kad superkamas kiekis sumažintas atsižvelgiant į šilumos energijos pirkimo–pardavimo sutartyje nustatytą maksimalią valandinės šilumos gamybos galią. Analogiška situacija kartojosi ir kitais mėnesiais.

„Klaipėdos energijos” generalinis direktorius Antanas Katinas tada aiškino, kad maksimali valandinė galia „Fortum Klaipėda” buvo apribota iki jėgainės projektinio pajėgumo, nurodyto ir sutartyje, dėl to, kad tyrimą pradėjo Valstybinės energetikos inspekcija (VEI), ėmusi aiškintis, kodėl uostamiesčio energetikai iš „Fortum Klaipėda” priima šilumos pagal didesnę valandinę galią nei nurodyta sutartyje.

Gavusi „Fortum Klaipėda” skundą dėl to, kad „Klaipėdos energija” nesuperka visos jai pasiūlytos šilumos VERT pradėjo tyrimą. Nustačiusi, kad nuo 2018 m. gruodžio iki 2019 m. balandžio ir nuo 2019 m. spalio iki 2020 m. balandžio „Fortum Klaipėda” parduodavo daugiau šilumos nei buvo nurodyta minėtoje sutartyje, VERT paskyrė jai 1507,44 Eur dydžio baudą – pastaroji sudarė tik 0,02 procento nuo 7 537 223 eurų pajamų, gautų iš reguliuojamos šilumos tiekimo veiklos 2020 metais (maksimali galima bauda – 10 proc. nuo tokių metinių pajamų).

VERT buvo konstatavusi, kad dėl didesnio superkamo šilumos kiekio vartotojams taikomai šilumos kainai neigiamos įtakos nebuvo, tačiau buvo iškilusi grėsmė patikimam šilumos tiekimui ir šilumos tinklų išbalansavimui. Taip pat buvo pažeisti kitų nepriklausomų šilumos gamintojų teisėti lūkesčiai – iš jų galėjo būti superkama mažiau šilumos energijos.

Nesutikdama su tokiu nutarimu įmonė kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydama jį panaikinti. Tačiau skundą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Beata Martišienė, Gitana Butrimaitė ir Tomas Blinstrubis, jį atmetė kaip nepagrįstą.

Anot teismo, „Fortum Klaipėda” negalėjo šilumos aukcione siūlyti parduoti ir faktiškai parduoti didesnius šilumos kiekius negu buvo numatyti su „Klaipėdos energija“ pasirašytoje sutartyje.

„Pareiškėjai skirta minimali bauda, kuri, teismo vertinimu, yra simbolinė, adekvati ir proporcinga padaryto pažeidimo pobūdžiui, aplinkybei, kad neigiamų pasekmių nenustatyta, todėl ją dar labiau mažinti nėra teisinio ir faktinio pagrindo”, – rašoma sprendime, kurį dar galima skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

2020 m. gruodį VERT buvo išaiškinusi, jog laikantis tam tikrų sąlygų VEI pažyma gali būti pagrindu patikslinti minėtoje sutartyje nurodytą „Fortum Klaipėda” jėgainės šiluminį galingumą iki 85 MW. Šį vasarį „Klaipėdos energija” skelbė, kad superka visą šilumą, kurią pasiūlo nepriklausomi gamintojai.

1 Comment

  1. Simona

    Logikos jokios. Fortum galėjo dar daugiau šilumos parduoti, dėl to klaipėdiečiai būtų mažiau mokėję už šilumą, bet Kl.energija to nedarė ir dar priteisė baudą. Vusiškas kalambūras

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje ir rajone atpigs vanduo?

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) kitą savaitę tvirtins AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens ir nuotekų bei paviršinių nuotekų bazines kainas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This