Prasidės Skulptūrų parko tvarkymo darbai

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad pasibaigus dar pernai gegužę prasidėjusiam bylinėjimosi procesui su UAB „Plungės lagūna“ pasirašyta 3 mln. eurų vertės sutartis dėl Skulptūrų parko sutvarkymo darbų.

Darbus, kurie vyks trimis etapais, numatyta atlikti maždaug per dvejus metus. Visam darbo projekto parengimui numatytas trijų mėnesių terminas nuo sutarties įsigaliojimo dienos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Miesto centre tarp Liepų ir S. Daukanto g. įsikūręs Skulptūrų parkas užima beveik 10 ha ploto. Didžiausią parko dalį užima valstybės saugoma kultūros vertybė – Klaipėdos senųjų kapinių kompleksas. Miesto kapinės šioje teritorijoje buvo įkurtos 1820 metais ir tam tikrą laiką veikė pokariu, kol
sovietinė valdžia apnaikino kapines ir šioje vietoje įkūrė Skulptūrų parką.

Kapinių teritorijoje yra Klaipėdos mecenatų L. J.  Vynerio, Gerlachų šeimos kapai, 1923 m. sukilimo dalyvių memorialas. Šalia buvusios vakarinės kapinių ribos yra Napoleono karus menantis gynybinis įtvirtinimas, taip vadinamas šancas.

Anot Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, šis projektas buvo patvirtintas po daugybės visuomeniškai aktyvių klaipėdiečių diskusijų ir kompromisų. Ieškant optimaliausių sprendinių dėl parko sutvarkymo, prie šio projekto turimomis žiniomis, patarimais prisidėjo daug žinomų klaipėdiečių. Anot jo, nors takoskyrų dar yra, tikimasi, kad visiems pavyks galutinai susitarti ir įgyvendinti miestui svarbų projektą.

Anksčiau buvo tikimasi, kad Skulptūrų parko projekto pabaigtuvės įprasmins reikšmingą uostamiesčiui sukaktį – 2023 m. sukaks 100 metų nuo Klaipėdos sukilimo 1923 metais, kai Klaipėda atiteko Lietuvai. Dabar jau aišku, kad iki šio jubiliejaus būtų baigtas tik pirmas parko sutvarkymo darbų etapas, kuriam skirta 10 mėnesių nuo statybvietės perdavimo dienos. Jo metu numatoma sutvarkyti želdinius, demontuoti senąją infrastruktūrą, įrengti pėsčiųjų takų tinklą, vaikų žaidimo aikštelę, sutvarkyti vandentiekio tinklus, įrengti laistymo sistemą, vaizdo stebėjimą ir kt. Parko želdinių tvarkymo tikslas – apsaugoti istorinius ir vertingiausius parko medžius, kurie skursta dėl tankiai užaugusių savaiminių medžių.

Antrą ir trečią darbų etapus numatyta vykdyti vienu metu. Lygiagrečiai bus vykdomi archeologiniai tyrimai. Jų metu numatyta surinkti ir kapinių teritorijoje perlaidoti rastus palaikus. 

Antrajame etape numatyta pastatyti naujus simbolinius vartus iš Liepų ir K. Donelaičio g. pusių; kvartale prie Trilapio g. įrengti istorinės atminties vietą – memorialą, suremontuoti gynybinį šansą, sutvarkyti Gerlachų šeimos kapavietę.

Trečiajame etape numatyta sutvarkyti želdinius: pasodinti medžius, krūmus, gėlynus, įrengti veją, įrengti renginių-lauko prekybos terasą, pastatyti informacinius stendus, aptverti parką tvora nuo Trilapio ir S. Daukanto gatvių.

Savivaldybė pasiliko teisę nesant finansavimo neužsakyti darbų arba užsakyti ne visus.

Akcentuojama, kad darbų eiliškumas ir apimtys dar gali pasikeisti. Kokie darbai bus atliekami Skulptūrų parke, spręs speciali projekto sprendinių įgyvendinimo priežiūros grupė, kurioje yra 17 narių.

Rangos konkurso laimėtoju pripažinta UAB „Plungės lagūna“ Klaipėdoje už 10,7 mln. eurų atliko Dangės skvero rekonstrukcijos darbus.

11 Comments

  1. Nuomonė

    O Viešpatie ir vėl kažkokia Plungės lagūna. Koks draugelis ar giminaitis valdžioj sėdi?

    Reply
  2. Anonimas

    Cia ne parkas, cia kapines buvo ir liks ( Friedhof )

    Reply
  3. ir

    vel prasideda visuotine isterija: kirs medzius.. kiek reikes, tiek ir iskirs… prisirakinkit, prisiriskit, su plakatais pavaiksciokit.. jei galetumet, tai mieste visus darbus sustabdytumet

    Reply
    • to ir

      Kai verksite dėl taršos ar didelį dulketumo mieste,.prisiminkite šiuos savo žodžius..ckalba eina apie bendrą situaciją mieste. Invazinis stagarai nesprendimas

    • Anonimas

      ” ir” nick’as panašūs į Irenos Šakalienės sutrumpinimą. Jos meilė trinkelėms ir medžių kirtimui visiems žinoma.

  4. Klaipėdietė

    Ten reikia iškirsti senus medžius, atsodinti naujais, daugmaž orientuotis kaip parke medžiai sodinami. O mums senbuviams, dar ir dabar ši vieta yra ir liko kapinaitėmis.

    Reply
  5. Visi etapai

    Savivaldybei svarbisusiais etapas iš mūsų pa ogti iškirsti apie 500 vnt geriausiu medžių. Gali.ai ir net nesutvarkys parko. Sa ivaldybei prioritetai tai miesto medžių vagystes iš gyventoju.

    Reply
  6. Savivaldybė

    Iškirs 500 medžių. Mediena savivaldybei tsi pinigai….

    Reply
  7. Prašau, nuraminkite

    Man baisu. Kas liks iš parko? Ar neištiks Dangės skvero likimas?

    Reply
    • Anonimas

      Šalin rankas nuo paskutinio skvero parko.. nesugebat sutvarkyti tik naikinti.

  8. Anonimas

    prasidės pinigų taškymas. Atkreipkite dėmesį į nuotraukoje matomo tako prieš kelis metus išklotą šviežią asfaltą, taip pat šiek tiek anksčiau išklotas trinkeles . Taigi visa tai bus užkasta į žemė. Turtingi esma.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This