Odesos pagerbimo iniciatyva: trečias kartas nemeluos?

Miestas, Svarbu

Po to, kai buvo išbrokuotas Klaipėdos savivaldybės administracijos siūlymas Dangės krantinėms, esančioms tarp pasukamojo tiltelio ir Pilies tilto, suteikti Odesos vardą, o surastai alternatyvai – tokį vardą duoti Kruizinio laivų terminalo aikštei – nepritarė Uosto direkcija, savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija pirmadienį apsvarstė jau trečią idėją.

Savivaldybės administracijos pasiūlymas Odesos vardu pavadinti atnaujintą pagrindinį kelią-taką Melragės parke sulaukė palaikymo. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Idėjos autorius – meras

„Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai pavesiu neatidėliojant paruošti teikimą/siūlymą dėl Klaipėdos miesto seserinio miesto Odesos vardo suteikimo aikštės/gatvės/skvero ar/ir kurios nors Danės krantinei Klaipėdoje, taip ir tokia forma išreiškiant tvirtą palaikymą bei solidarumą šiam Ukrainos uostamiesčiui, išskirtinai šarmingam miestui, su kuriuos mus sieja išskirtinai draugiški ir nuoširdūs ryšiai. Labai rimtai vertinčiau siūlymą Odesos miesto skvero vardo suteikimą netrukus savo erdves po rekonstrukcijos atversiančiam naujajam Danės skverui – tai būtų labai rimtas sprendimas”, – paskutinį vasario sekmadienį, trečiąją karo Ukrainoje dieną, savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook” parašė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Reaguodama į tai, Savivaldybės administracija minėtosios komisijos paprašė išsakyti nuomonę dėl Odesos vardo suteikimo neseniai iš Uosto direkcijos perimtoms Dangės krantinėms, esančioms tarp pasukamojo tiltelio ir Pilies tilto. Pasiūlymą tada pristatęs Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis pripažino, kad dėl jo išsamių diskusijų nebuvo, nes norisi kuo greičiau nusiųsti teigiamą žinią Odesai, o vieta parinkta todėl, kad ji yra lankoma, šalia senamiesčio.

Visgi komisija kovo 3-iąją vykusio posėdžio metu sukritikavo tokią idėją, nes toks krantinių pavadinimas esą iškraipytų visą pavadinimų koncepciją – dar 2013 m. visoms Dangės krantinėms buvo suteikti istoriškai pagrįsti pavadinimai. Minėtosios buvo pavadintos Žvejų, kaip aliuzija į čia veikusį Žuvies turgų.

Tada daugiausiai pritarimo sulaukė Savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vitalijaus Juškos mintis tokį vardą suteikti Kruizinių laivų terminalo krantinei, nes ji irgi yra labai lankoma, suformuota jau antroje XX amžiaus pusėje, o Odesa – uostamiestis.

Po savaitės į komisiją atkeliavo jau ir formalus Savivaldybės administracijos siūlymas taip pervadinti prie Kruizinių laivų terminalo esančią aikštę. Komisija vienbalsiai palaimino šią iniciatyvą, bet Savivaldybės administracija dar turėjo kreiptis į Uosto direkciją, kurios turtas čia yra, kad pastaroji įmonė duotų atsakymą, ar pritaria tokiai idėja.

Praėjusį penktadienį meras viešai pasidalino Uosto direkcijos vadovo Algio Latako raštu, kuriame išreikštas nepritarimas tokiai idėjai.  

„Klaipėdos kruizinių laivų terminalas yra žinomas pavadinimas, visame pasaulyje viešinamas ir reklamuojamas nuo 2004 metų, kai uoste buvo pastatyta specializuota kruiziniams laivams skirt krantinė”, – atsakyme susisiekimo ministrui ir Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriui rašė A. Latakas.

Kartu jis nurodė, jog šis pavadinimas yra pažymėtas visuose kruizinių linijų žinynuose ir esą jo pakeitimas tik sukeltų painiavą.

„Ir nėra ko pridurti… Nebent tik pasakyti – apmaudu ir liūdna, nes motyvacija – tikrai neįtikinama, mano manymu, gana paviršutiniška – juk nekalbama apie visą terminalą, bet tik apie aikštę jame… Tiek to, rasime išeitį ir kitus sprendimus, ačiū už patarimus. Odesos vardas Klaipėdoje tikrai bus įamžintas deramai, apsisprendžiant dėl vietos ten, kur bent jau šios institucijos derinimo nereikės ir tikrai į oficialų atidarymą pakviesime visus garbius ponus”, – pakomentavo V. Grubliauskas.

Pritarė be diskusijų

Pirmadienį komisijai Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė pristatė idėją Odesos vardu pavadinti atnaujintą pagrindinį kelią-taką Melragės parke.

Savivaldybės administracijos Geodezijos ir GIS skyriaus vedėjas Vytautas Nausėda paaiškino, kad šis takas nebus registruotas gatvių registre, egzistuos tik vidiniame miesto registre, kaip kad krantinių pavadinimai. 

„Gražu, simboliška ir tinkama vieta”, – reziumavo istorikė Zita Genienė. 

Komisija šiai idėjai pritarė vienbalsiai. 

Komisijos pirmininkas, vicemeras Arvydas Cesiulis teigė, jog galutinis sprendimas dar gali būti priimtas šią savaitę vyksiančiame miesto Tarybos posėdyje.

11 Comments

  1. Klaipėdietė

    Palikite Odesą ramybėje. Nemanau kad tai net patiems odesiečiams patiktų. Arba tai tikrai kažkokios sąsajos turi būti.

    Reply
  2. Na

    Lozungų valstybė.

    Reply
  3. Žymiai Svarbiau

    Butu panaikinti toki ” laikraštį ” kaip *respublika* !!!

    Reply
  4. Antanas

    Esu „sužavėtas” Klaipėdos kultūros skyriumi po klaipėdietės rinkimų vakaro. Toliau … „dėrėvnia”. Man tai buvo absoliutus fiasko, prasto kolchozo saviveikla…

    Reply
  5. ei klerkai!!!

    Kada baigsit durniuot ?Aš tai siūlau tą gatvę kur meras gyvena pavadint dulkio alėja.
    Būtų prasminga ir gražu

    Reply
  6. miestelėnas

    Kaip apmaudu kad Klaipėda turi tokį merą, liurbį…. Geriau dūdorius kas rytą padūduotų toj aikštėj ir taip išreikštų solidarumą o ne kopijuotų kitų miestų, merų iniaciatyvą keist pavadinimus.. Ar nebėr kas veikt mieste, kur rodyt savo išmonę ir iniciatyvą, o ne trukdyt kitas institucijas, gaut tokią algą ir tokiai šūdais užsiminėt…
    Nu nei šilta nei šalta kad čia ta aikštė bus Odesos vardu, ukrainiečiam nuo to nebus lengviau. Inicijuok paramą, rink žmones, surask patalpas mieste (kiek gi apleistų daugiabučių) sutvarkyk minimaliai kad žmonės galėtų gyvent, įkurk centrus sporto salėse kad bent pradžiai galėtų atvykt. Tarkis su verslais, kavinėm kad galėtų maista tiekti, daryk lengvatas verslui, prašyk pinigų seimo- valdžios, BŪK meru po galais! o ne turgaus boba bėgiojanti po renginukus su trimitu…
    Visi Klaipėdos projektai vėluoja, pabrangę bent dvigubai ir nieks neužbaigta. Galim pasidžiaugt naujai atidarytu Danės skveru, tik nėr kuo ten džiaugtis, nepriklausomybė baigėsi 2018, pagal paminklus. Atrodo kaip lėbartai. sukišta 12mln eurų, 12mln! Nu nėra 5 metrų tam parke prie ko neprikibsi. Trinkelės šleivos, einant kliūna, krantinės laiptai nesusipratimas su nišom kur rinktis šiuklėm o gal klaipėdiečių kojų kaulų kietumą išmėgint.. žaidimo aukštelės atskirtos kažkokiais augalais kur žemės sunėštos ant dangos, augalai įmesti į duobes o ne pasodinti. Ankapiai ir ta laiko juosta tai nu, apgailėtina… Stovi kryžius atminimo, tai prieš jį pastatytas 50cm čiaupas. Kas čia per projektavimas. Priimsit tokius darbus? Klaipėdos mokykla, vis brangsta, vis nepabaiga.. Gatvės neplautos mieste nuo žiemos, pilna dulkių smėlio kur ten tą novatarišką kelio valymo techniką pasidėjęs? Va kur rodyk išmonę ir iniciatyvą, rašyk pasiūlymus ir dalyvauk procese… liūdna gaila ir graudu dėl Klaipėdos nes tokį merą turim kuriam visiškai po… eitum geriau į tą pačią kryptį kartu su tuo rusų laivu…

    Reply
    • Pensininkas.

      Smurgli, jei tau blogai Klaipėdoje, kraustykis kaip tas rusų laivas į šanchajų ar čikagą, o netriesk raudonai ant MIELOS KLAIPĖDOS ir Mero, kuris tą Klaipėdą padarė MIELĄ.

    • Anonimas

      viskas teisinga, bet čia jau reikia ir pačiam merui rimtai dirbti ir turėti šalia rimtą, darbui nusiteikusią komandą. Vietoj komandos -subinlaižai ir pataikūnai , o pačiam merui darbams niekad nei smegenų nei noro buvo nei yra nėra – amžinas pachmelas.

    • to pensininkas

      Jūs rimtai? Ps Miestleno puikus komentaras..

    • Miestelėnas pensininkui

      Man ne Klaipėda nepatinka o jos esamas Valdovas su savo pakazuchom ir giminių ir draugelių valdomais verslais aplink. Kad jis bent ką darytų lygiagrečiai tai Klaipėdai, tvaraus unikalaus ir gražaus, tiksliau merai nedaro, bet bent jau leistų ir nemaišytų.
      Nenoriu aš niekur kraustytis dėl to ir komentuoju, nes rūpi.. Būtu giliai po… tai sedėčiau norvegijoj ir nesukčiau galvos. Dabar tiesiog gaila laiko, miesto – mano pinigų ir šudinai atliktų projektų ar tų kurie neivyko nes yra toks stagnacinis kamštis už vairo. Nu pavargęs žmogus nu tegu eina arbatos gert ir trimito pūst į kopas.. Gal ateis kuriam rūpi ir padarys daugiau, nors čia garantijos ir nėra bet bent jau yra šansas, kurio deja dabar ir to neturim

  7. O

    Progininkai siautėja…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Stringa konkursai dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, paleidimą, pasiūlymų pateikimo ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This