Kasdien Klaipėdoje registruojasi iki 600 pabėgėlių iš Ukrainos

Miestas, Svarbu

Miesto Tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas antradienį pritarė, kad savivaldybė iki pusmečio Ukrainos karo pabėgėliams neatlygintinai suteiktų 67 rezerve buvusius butus, kuriuos ketinta remontuoti ir išnuomoti miestiečiams.

Tvirtinama, kad jie nėra avariniai, o baldų bus bandoma parūpinti iš Klaipėdos regiojo atliekų tvarkymo centro aikštelių, į kurias atvežami nebereikalingi, tačiau dar tinkami naudojimui baldai.

Ukrainos pabėgėlių centras Klaipėdoje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Mokyklos – „jau ant ribos”

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis komiteto narius informavo, kad iki antradienio Klaipėdoje, Paryžiaus komunos gatvėje, įkurtame specialiame centre registravosi jau 3610 pabėgėlių – po 450-600 per parą. Kiek jų pasilieka Klaipėdoje tikslaus skaičiaus neturima, nes čia registruojama visai apskričiai, tačiau neabejojama, kad didžioji dalis renkasi likti uostamiestyje ir dėl platesnio socialinių paslaugų spektro, ir dėl didesnių galimybių įsidarbinti.

Pasak G. Neniškio, sistemos centre jau dirba pakankamai neblogai, Savivaldybė administracija skyrė savo žmonių, kurie padeda migracijos specialistams, kad eilės būtų maksimaliai trumpesnės. Visos paslaugos čia teikiamos vieno langelio principu, o atvykusieji naktį gali pernakvoti pastatytose lovelėse.

Kartu jis informavo, kad miestas jau yra „ant ribos” sprendžiant ukrainiečių vaikų priėmimo į mokyklas klausimą – dažniausiai jie renkasi rusakalbiams skirtas įstaigas.

„Viršijome kvotas klasėse, formuojamos papildomos klasės, kur yra galimybės, kad būtų teikiamos švietimo paslaugas”, – teigė direktorius.

Pasak jo, savo finansinius skaičius yra pateikusios privačios švietimo įstaigos, kurios galėtų prisidėti prie ugdymo – dėl to esą dar bus diskusija. Tikimasi ir regiono savivaldybių prisidėjimo, galbūt dalis vaikų galės ugdytis savarankiškai, nuotolinių iš Ukrainos rengiamų pamokų metu.

Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė informavo, kad iki šios dienos yra gauti 245 Ukrainos pabėgėlių prašymai skirti socialinę paramą. 31 jau yra patenkintas ir pervesta 16 tūkst. eurų. Iki mėnesio galo tikimasi patenkinti dar apie 60 tokių prašymų.

Kol kas balandį numatomame svarstyti biudžeto keitimo projekte 150 000 eurų būtų skiriama Ukrainos Raudonajam Kryžiui, tokia pati suma rezervuojama  visoms paslaugoms, minėtojo centro išlaikymui, maitinimui, apgyvendinimui, taip pat pagal Tarybos pavedimą bus ieškoma pusės milijono eurų, kuriuos būtų galima skirti Odesos miestui. „Klaipėdos keleivinis transportas” kol kas nemokamą Ukrainos pabėgėlių vežimą miesto autobusais kompensuoja savo sąskaita.

Gyvena ir kempinge, ir dviračių treke

Savivaldybės administracijos Socialinio būsto skyriaus vedėja Lina Murauskienė komiteto nariams pristatė sprendimo projektą dėl neatlygintinos nuomos sutarčių, kuriomis Ukrainos pabėgėliams iki šešių mėnesių laikotarpiui būtų išnuomoti 67 būstai iš rezervinio sąrašo.

Pasak jos, šiuos būstus palaipsniui ketinta remontuoti, tačiau buvo priimtas sprendimas sustabdyti remonto paslaugų pirkimo konkursą.

Vedėja tikino, kad būstai buvo apžiūrėti ir tikrai nėra avariniai, yra visos komunikacijos, elektrinės viryklės, o baldus bus bandoma parūpinti iš Klaipėdos regiojo atliekų tvarkymo centro aikštelių, į kurias atvežami nebereikalingi, tačiau dar tinkami naudojimui baldai.

Apie galimybė gauti tokį būstą iki šešių mėnesių laikotarpiui bus informuojama registracijos centre. Nusprendę pasinaudoti tokia galimybe pabėgėliai bus nukreipiami į įstaigą „Klaipėdos butai”, kur šiai misijai bus paskirti konkretūs specialistai.

Po šešių mėnesių tikimasi vėl pradėti šių būstų remonto procesą ir išnuomoti juos miestiečiams.

Tokiam sprendimo projektui komitetas pritarė vienbalsiai.

Pasak G. Neniškio, šiuo metu jau yra išnaudotos beveik visos vietos Smiltės g. 22 esančiame bendrabutyje, dalis pabėgėlių gyvena ir kempinge, ir dviračių treke esančiuose būstuose.

7 Comments

  1. Klaipeda

    Manau,kad daugumoj bega Ukrainos rusai su ukrainietiskais pasais,manau jie gali tureti ir rusiskus pasus.Nes kiek tenka sutikti ju,tai daugumoj kalba rusiskai ir vaikus leidzia i rusakalbes mokyklas. Ukrainietiskai kalbanciu pabegeliu tik vienas kitas.

    Reply
  2. siaips

    Redaktoriau – turėtu rašytis ne „pabėgėliai“ o „karo pabėgėliai“ , nes tai labai skirtingos reikšmės.

    Reply
  3. O kur Klaipėdos verslininkų indėlis?

    O kur mūsų žymiųjų verslininkų indėlis, noras pasidalinti savo pelnu. Kodėl Covid izoliacijai buvo skirtos vietos Aurora viešbutyje? Ar Klaipėdos viešbučiai tokie užpildyti, kad negali suteikti laikino prieglobsčio karo pabėgėliams. Tokiems godiems verslininkams didžiulė gėda.

    Reply
  4. Algis

    Kiek nauju pastatu pastatyta seniausiai nauju ir ant ju kabo plakatai seniausiai su parduodamais butais,gal kuri is tu firmeliu suteike kam busta laikinai.Manau,kad ne.Gal kas gali pasiduometi ar tuos firmeles uz tuos neparduotus butus negauna kokiu nuolaidu is valstybes

    Reply
  5. ar turi

    miestas nusistatęs ribą iki kurios bus pajėgus priimti ? Gal ir kitos savivaldybės galėtų prisidėti .

    Reply
  6. Pilietis

    Ar tikrai tiek yra pabegeliu. Labiau panašu kad visa tai yra propaganda.

    Reply
    • Tikrai.

      Tikrai. Pereikit miestelį. Rusiškai kalbančių gerokai daugiau.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Vladimiras Putinas laukte laukia mūsų signalo

Vis daugėja tekstų įtakingiausioje Europos žiniasklaidoje apie tai, kad europiečiai galėtų rimtai susiburti ir vis dėlto pasiųsti karinių pajėgų į ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

Regionas

M.K. Čiurlionio kelias užsuks ir į Vakarų Lietuvą

Gegužės mėnesį M. K. Čiurlionio kelio partneriai visus kviečia į šeštąją kultūrinės topografijos renginių programą „Čiurlionio Lietuva“, kurią šiemet simboliškai ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This