Atrakciono darbuotojus vergais pavertusių čekų šeimos byla nagrinėjama nuotoliniu būdu

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teisme nuotoliniu būdu pradėta nagrinėti vienos čekų šeimos byla.

44 metų František Kolomazniček, 41 metų jo žmona Marta ir 20 -metis jų sūnus, tėvo bendravardis, kaltinami prekyba žmonėmis, t.y. tuo, jog vergiškomis sąlygomis laikė ir vertė dirbti du savo tautiečius ir vieną lenką Šventojoje veikusiuose atrakcionuose.

Nustatyta, kad aukomis tapę vyrai į Lietuvą buvo atvežti sunkvežimio priekaboje 2019 metų birželį ir tris mėnesius laikomi nelaisvėje bei išnaudojami.

Asociatyvi „Facebook” nuotr.

Pasak tyrimui vadovavusio ir teisme valstybinį kaltinimą palaikančio Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Ruslano Ušinsko, apie jų nežmonišką padėtį pareigūnams pranešė ne jie patys, o lietuviai, vietos gyventojai.

„Nukentėjusieji – iki 30 metų amžiaus, benamiai, turintys tam tikrų  priklausomybių, stokojantys socialinių įgūdžių, tad jais buvo lengva manipuliuoti. Pradėjus tyrimą, jie buvo perduoti nevyriausybinei organizacijai, kurios nariai vyrus pamaitino, suteikė medicinos ir kitokią pagalbą, pasirūpino jų grįžimu namo”, – anksčiau „Atvirai Klaipėdai” yra sakęs prokuroras.

Nustatyta, jog nukentėjusiesiems čekų šeima nemokėjo atlyginimo, juos maitino maisto atliekomis, vyrai buvo priversti dirbti be laisvadienių. Naktį jie būdavo užrakinami, dokumentai iš jų buvo atimti. Negana to, atrakciono savininkai prieš juos dar ir fiziškai smurtavo. 

Nukentėjusieji buvo apklausti teisme tuoj po įvykio, jei patvirtino visas bylos aplinkybes, tad į prasidėjusį teismo posėdį Klaipėdoje jų kviesti nebereikėjo.

Šiuo metu byloje nuotoliniu būdu pradėti apklausinėti liudytojai. Jų apklausą numatyta tęsti ir trečiadienį, o kada bus apklausti kaltinamieji – kol kas dar neaišku.

Pasak prokuroro, bylos nagrinėjimas vyksta gana lėtai, mat liudytojų yra nemažai, o dėl to, kad viską reikia versti į čekų kalbą, per dieną spėjama apklausti vos po du liudytojus.

R. Ušinskas nesiėmė prognozuoti, kada ši byla gali būti baigta nagrinėti, tačiau patikino, jog anksčiau ar vėliau sprendimas joje bus priimtas.

Už prekybą žmonėmis įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę nuo 4 iki 12 metų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Šventojoje - 9-asis baikerių festivalis

Jau devintus metus iš eilės Šventojoje vyksiantis tarptautinis baikerių paplūdimio ir muzikos festivalis „Beach Bike Fest“ skelbia šių metų programą. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - ne tik tradicinė margučių alėja, bet ir ją lydinčios liaudies melodijos

Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This