Tolsta didysis pilies bokštas

Miestas, Svarbu

Didįjį Memelio/Klaipėdos pilies bokštą norinčiai atstatyti uostamiesčio savivaldybei teks skelbti naują statybų rangos konkursą.

„Uostamiesčio projekto” vizualizacija

Miesto Tarybos kolegija dar 2018 m. kovą priėmė nutarimą atkurti didįjį pilies bokšto tūrį iš vidaus panaudojant metalines konstrukcijas.

Su kliūtimis susidūrė jau ir 2019 m. sausio pabaigoje paskelbtas techninio projekto parengimo konkursas, kurį kritikavo miesto architektai. Gavus  oficialias pretenzijas tada buvo nuspręsta šį konkursą nutraukti. Naują konkursą laimėjo ir 2019 m. liepą sutartį su savivaldybe pasirašė UAB „Uostamiesčio projektas”, darbus įsipareigojusi atlikti už 106 900 eurų.

Beveik prieš mėnesį savivaldybė jau buvo paskelbusi ir rangos darbų konkursą. Jo sąlygose buvo numatyta, kad tiekėjo pasiūlymo kaina negali viršyti 1 750 000 eurų su PVM. Numatoma darbų trukmė siekė 25 mėnesius.

Pasak Savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjos Vilmos Marcinkevičienės, pasiūlymą šiam konkursui pateikė tik vienas potencialus tiekėjas, tačiau jo kaina viršijo numatytas „lubas” ir dėl to pasiūlymas buvo atmestas.

Remdamasi Viešųjų pirkimų įstatymu Savivaldybės administracija dabar vykdo rinkos konsultaciją, kad sulauktų potencialių tiekėjų pastabų, pagal jas galbūt pakoreguotų sąlygas ir galėtų skelbti naują konkursą.

INFORMACIJA

Šešiaaukštis pilies bokštas buvo pastatytas apie 1546 m. ir laikomas vienu seniausių renesanso mūro pavyzdžių Lietuvoje. Tai tuo metu buvo aukščiausias statinys Klaipėdoje. 15 m skersmens bokštas turėjo rūsį. Jis atliko ir kalėjimo funkciją.

Per 1756–1763 m. Septynerių metų karą Klaipėdą užėmus Rusijos imperijos kariuomenei, pilis 1763 m. buvo apleista ir pamažu nyko.

1812 m. per prancūzmetį pilyje buvo įrengtos kareivinės, arsenalas, sandėliai, ligoninė. 1821 m. iš 5 bokštų dar stovėjo du. 1840 m. pradėjo griūti pilies įėjimo skliautai, 1843 m. pašalintos Didžiojo parako bokšto liekanos, apie 1865 m. nuvirto Kunigaikščio bokštas. Po 1888 m. buvo parduoti nugriauti svarbiausi pilies mūro pastatai.

Tvarkant piliavietę jau iš dalies buvo atkurti aukščiausiojo pilies bokšto tūriai.

Miesto Tarybos kolegija rinkosi iš trijų jai pateiktų variantų  – palikti esamą padėtį, atkurti autentišką mūrą, kai sienų storis siektų iki 3 metrų ir statyti bokštą iš vidaus panaudojant metalines konstrukcijas.

9 Comments

  1. Darius Musteikis

    Kažkoks absurdas! Jei bendra kaina 106 900 eurų, tai daliname iš 24 mėn. ir gauname 4454.1 euro per mėn. Tai net 5 žmonių darbo užmokesčio fondo nepadengia. O kur medžiagos? Ką per pripučiamą žaislą norima statyti?

    Reply
  2. Vėžlių lenktynės

    Butafornis bokštas ar ne – tegul stato. Vis kas nors kitaip, negu kokia nors betoninė dėžė. Beje, Valdovų rūmus Vilniuje pastatė, ir neatrodo butaforiniai

    Reply
    • Anonimas

      Manau užteks kico Klaipėdai.reiktu keisti požiūrį statyti tam kad statyti.i statyti tai kas tikra būtina. Pvz kruizinių laivų teritorija sutvarkyti.

  3. Anonimas

    Faktas. Butaforijos miestui nereikia.

    Reply
  4. Puciu

    Labiausia sekasi tai parkomatus statyti Klaipedoj.

    Reply
  5. Čerlis

    Pirmiausia kas akis bado sutvarkysiu o paskui imkit pompastikos

    Reply
  6. Algis

    Ar palikote zemes lopineli vienai moteriai is savivaldybes

    Reply
    • Liulis

      Kaip su Jono bažnyčios atstatymu? Ja apie 15 metų ta varginga Klaipėdos m. sav. tik sm….ko, ir nieko. Kokioj Vokietijoje ar kitus seniausia atstatytu

  7. T

    Juokdariai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Rekonstruos tik Santuokų rūmų aplinką, pačio pastato nelies

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais rekonstruoti teritoriją prie  Santuokų rūmų, Stasio Šimkaus gatvėje. Tam jau ieško rangovų. O patys ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This