Žymųjį filantropą paminėjo kartu su ukrainiečiais

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Palmira Mart, Sondra Simanaitienė
2022-04-01

Komentarų: 4

Penktadienio pavakare, kaip ir kasmet balandžio 1-ąją, Juliaus Liudviko Vynerio fondas kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi pakvietė klaipėdiečius paminėti bene žymiausio buvusio Klaipėdos žydų tautybės filantropo Juliaus Liudviko Vynerio gimimo metines.

Palmiros Mart nuotr.

Šiemet tradicinis renginys buvo nuspalvintas ir šių dienų aktualijų – Skulptūrų parke kartu vyko solidarumo akcija su už savo laisvę kovojančios Ukrainos gyventojais.

Pasak Juliaus Liudviko Vynerio fondo įkūrėjo Martino Žaltausko, paradoksalu, tačiau daug prie mūsų miesto suklestėjimo prisidėjęs J. L. Vyneris mirė 1862 m. vasario 24 d. – tą pačią dieną, kai Rusija užpuolė Ukrainą, tad ir vadinamoji „Vynerio arbatėlė” – jo gimtadienio minėjimas – šiemet įgauna naują prasmę.

Tautinių kultūrų centro salėje Forum teatras iš Vilniaus pristatė konfliktų sprendimo teatrinį modelį, suvaidinamas konfliktinę situaciją, kurios įkarštyje aktorius vaidinimą stabdo ir klausia patarimo auditorijos, kaip turėtų pasielgti vienas ar kitas veikėjas. Situacijos centre buvo pora iš Afrikos, norinti išsinuomoti butą Klaipėdoje, buto šeimininkas laukė ukrainiečių, o sulaukė afrikiečių ir liko nepatenkintas. Socialinio teatro metodas siekia padėti spręsti bendruomeninius konfliktus.

Rašytojas Sigitas Benetis, savanoriaujantis Audros gatvėje, papasakojo, kad prasidėjus karui jautėsi kaip suparalyžiuotas, jam atrodė, kad Rusija užpuolė Lietuvą, ir tik pradėjęs savanoriauti išsilaisvino iš bejėgiškumą sukėlusios būsenos. Ilja Tkačenko, LCC studentas, papasakojo, kad prasidėjus karui jis norėjo telefonu kalbėtis su Ukrainoje gyvenančiais tėvais, bet susidūrė su tėvų pasipriešinimu, jie atsisakė su sūnumi kalbėtis apie karą. Jiems reikėjo laiko suvokti, kas atsitiko. Tiesiog nebuvo žodžių tam siaubui apsakyti.

Klaipėdietis dailininkas Rodion Petrov pastebėjo, kad rusų bendruomenė, prasidėjus karui, radikaliai poliarizavosi, vieni už Putino politiką, kiti – už Ukrainą. Rodion analizuoja Putino propagandos mašiną, ieškodamas racionaliai paaiškinamų melo aspektų, kad galėtų argumentuotai kalbėtis su savo draugais rusais ir parodyti, kaip mąstymą veikia manipuliacinė ideologija. Tačiau Rodion neturi vilties, kad rusai Rusijoje išeis į gatves masiškai ir pasmerks Rusijos vykdomą agresiją Ukrainoje.

Be tradicinio gėlių ant J. L. Vynerio kapo padėjimo ceremonijos nuo žvarbos sušalusius klausytojus dar šildė LLC universitete studijuojančių jaunųjų ukrainiečių bei Ukrainos kultūros centro „Rodyna” įkvepiantys dainininkų pasirodymai, karšta arbata ir ukrainietiški barščiai.

Vaikai iš Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro renginio pabaigoje visus dalyvius apdalino gerumo sėklomis.

Beje, būtent iš sėklų J. L. Vyneris ir prasigyveno: dabartinio naujojo Dangės skvero vietoje buvo įkūręs anglišką sodą.

INFORMACIJA

Julijus Liudvikas Vyneris (1795 – 1862)Klaipėdoje (tuometiniame Memelyje) gyvenęs ir įvairiais verslais vertęsis garsus pirklys bei filantropas. Į Memelį jis atvyko būdamas vos 22 metų ir nors emancipuotam Prūsijos karalystės piliečiui Vyneriui sunkiai pavyko įgyti Klaipėdos miestiečio statusą, dalį sukaupto kapitalo sėkmingas pirklys, taip ir nesukūręs šeimos, skyrė šiam miestui. Savo lėšomis jis prisidėjo prie tuometinio miesto infrastruktūros gerinimo, finansavo jo vardu vadintą Vynerio promenadą – dabartinės Šaulių gatvės atkarpa nuo Lietuvininkų aikštės link Tauralaukio, rėmė ligonines. Po savo mirties testamentu miestui paliko ne mažiau kaip 300 000 talerių (šių dienų skaičiavimu – apie 0,5 mln. eurų).

Magistratas, pildydamas palikimo sąlygą, pinigus naudojo visuomeniniams poreikiams. Iš mažesniosios palikimo dalies buvo įsteigti fondai, kurių palūkanomis buvo prisidedama prie socialinės rūpybos įstaigų, labdaros draugijų, ligoninių išlaikymo.

Didžioji palikimo dalis buvo skirta miesto magistratui ir pirklių korporacijai – šios lėšos buvo naudojamos mokyklų ir gydymo įstaigų statyboms. 1863 m. dalis Vynerio palikimo lėšų buvo panaudota Šv. Jono bažnyčios bokšto statyboms. Pirklių korporacija dalį Vynerio palikimo lėšų skyrė nusigyvenusių pirklių prieglaudai pastatyti. Manoma, jog 1939 metais Hitleriui užėmus Klaipėdą, likusi po palikimo dalis galėjo būti išgrobstyta.

Dalį savo palikimo jų žymusis mecenatas skyrė tam, kad kasmet jo gimimo dieną būtų pamaitinti 100 vargingiausių miestiečių. Būdamas žydas, po mirties pageidavo būti palaidotas ne žydų, o miesto kapinėse (Skulptūrų parke).

J. L. Vynerio atminimui dar XIX a. buvo pastatytas balto marmuro antkapinis paminklas, ant kurio iškaltas užrašas: „Jo atminimą gerbia draugai, jį laimina vargšai“. Tai buvo vienas įspūdingiausių paminklų miesto kapinėse, kuris apie 1977 m. buvo sugriautas, bet išliko jo detalės. 2002 m. liepos 31 dieną, grąžinant skolą garbingo miestiečio atminimui, toje pačioje vietoje antkapinis paminklas buvo atstatytas.

4 Comments

  1. Anonimas

    Į 20 procentų tiesos, įmaišoma 80 procentų melo

    Reply
  2. маr

    ir ukrainiečiai kaip su tuo susiję?

    Reply
  3. O ta parka

    SAvivaldybė ruošiasi iškirsti beveik visa parka apie 600 medžių. Savivaldybė gamtos naikintoja. Gali naikinti, naikinti …ORKOS TAIP ELDGELI.

    Reply
    • Pc

      Gerbiamasis, nieko nesiskiriate nuo rusų skleidžiamos propagandos, nes vadovaujatės tokiu pat principu – į 80 proc. tiesios įmaišote 20 procentų melo.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This