Kodėl Rusijoje tiki televizoriumi?

Mums rašo

Vytautas Valevičius
2022-04-10

Komentarų: 5

Turiu ne vieną protingą kursioką iš Rusijos. Nekvaili, išsilavinę, tačiau kartais akli. Norint juos suprasti, reikia pripažinti, kad mes patys mąstome ydingai: manome, jog jie tokie patys, kaip ir mes. O tiesa slypi visai kitur. Jie kitokie ne savo išore ar net buitiniu gyvenimo būdu, o sąmone, moksliškai vadinamu mentalitetu.

Žymiausieji propagandistai perkasi dvarus ar vilas užsienyje, perkasi jachtas ir siunčia savo vaikus mokytis geriausiose užsienio mokyklose.

Dažniausia tvirtinam, jog jų smegenys yra įtakotos propagandos, manau, kad tai nėra tiesa. Propaganda tiki patys propagandistai ir juos apmokantys pareigūnai. Jų mažuma, gal koks dešimt procentų. Visi kiti arba atmeta ją (propagandą), arba beveik nekreipia dėmesio. Todėl taip ir lieka neaišku, kodėl pakankamai daug Rusijos piliečių karo nenori vadinti karu, o prisitaikėliškai sako, kad tai „speciali operacija“.

Kitas tvirtinimas yra, kad propaganda išplauna smegenis, kuris remiasi tuo, kad žmonės turi tuos smegenis. Tik ar tikrai? Kartais tuo imi abejoti.

O dabar kiek rimčiau. Vienas iš svarbiausių propagandos pamatų – jausmai. Visi vadovėliai sako, kad propaganda remiasi emocijomis. Tai ir tiesa, ir ne visai . Melagienos gali būti gaminamos specialiai, turint siekį išmušti klausytoją ar žiūrovą iš įprastinės aplinkos ir paveikti jį, taip pat ir emocionaliai.

Bet pradėsiu nuo visai kitos krypties. Mes dažniausiai net nesuprantam, kokia reali situacija Rusijoje sukurta dabartinės valdžios.

Nebėra laisvos spaudos, laisvų radijo stočių, juolab televizijos. Net regioninės radijo bei televizijos stotys yra valdžios kontroliuojamos. Bandymas žurnalistui pateikti nesankcionuotą nuomonę iš karto gali būti užblokuota, net be jokios teisinės procedūros, o jos autorių ar autorius paskelbiant „užsienio agentais“. To pasekmė yra tik oficialios informacijos sklaida, nes nelieka jokių alternatyvių šaltinių.

Kita, dar svarbesnė kryptis yra dešimtmečiais vykdoma žmonių „nuprotinimo“ veikla. Jei tik randasi koks nors nepageidaujamas dalykas, pavyzdžiui, keleivinio lėktuvo susprogdinimas rusiška raketa, tai paleidžiama priemonė – o versijų yra daug. Tai oficialus lėktuvų gamintojas pateikia nuotraukas, tarsi patvirtinančias kitą versiją, tai „atrandamas“ ispaniškas dispečeris, kuris teikia savo versiją, tai tiesiog meluojama, kad lėktuve iš anksto buvo susodinti lavonai. Nekritiškai mąstančiam norisi vieno, t.y. teisingos versijos, o čia jų daugybė ir dar reikia pačiam rinktis.

Ši taktika, besiremianti tokiais tvirtinimais kaip „nėra tiesos“, „negalima nieko suprasti“, „kiekvienas turi savo tiesą“, „yra daug alternatyvių faktų“, „nėra tvirtų teiginių“, „prieš jūsų nuomonę yra ir kitokia nuomonė” veda prie abejonių ir dažnos saviizoliacijos pozicijos. Yra žinoma rusiška patarlė – o mano namas pakraštyje („моя хата с краю”).

Trečias dalykas yra tas, kad oficialiai dirbanti propaganda yra apmokama iš valstybės biudžeto taip gausiai, kad žymiausieji propagandistai perkasi dvarus ar vilas užsienyje, perkasi jachtas ir siunčia savo vaikus mokytis geriausiose užsienio mokyklose. Atkreipiu dėmesį – užsienyje.

Ji jau pagal apimtis viršijo fašistinės Vokietijos laikų valstybinę propagandą, bet … net ir oficialių apklausų duomenimis, karo Ukrainoje neremia nuo 14 iki 20 procentų Rusijos piliečių, žinant, jog rinkėjų skaičius yra 101 milijonas, galima perskaičiuoti, kad karo priešininkų toje pačioje Rusijoje gali siekti per dvidešimt milijonų žmonių. O tai visai nemažas skaičius.

5 Comments

  1. Pakeisti

    klausime į „Lietuvoje”.

    Reply
  2. Anonimas

    Kam taip toli žiūrėti, Pas.mus nekitaip..

    Reply
    • skaitytojas

      Pas mus kitaip-šneki,ką nori,rašai,ką nori, einat mitinguojat-laisvė,demokratija,Tv pilna opozicijos laidų,kuriose kalbate ką norite,nėra ko lyginti su Rusija, kur už du žodžius-Ne karui-iki 15 metų kalėjimo.ką tu čia lygini?

    • Anonimas

      Turbūt girdejote kaip kelis kartus buvo neišduoti leidimai protestui. Seip be priežasties tiesiog netie… Už kitą nuomonę uzdarinejani puslapiai, prasidėjo kova su lietuvybę (bandoma kalba pakeisti nevalstybine ir tt..domekites vertinkite. Sava kiemą reiktų žiūrėti labiau.

    • anonime

      Jei taip gerbiate valstybinę kalbą-tai mokykitės, baisu,kaip nemokate,ir skirkite kitokią nuomonę nuo šmeižto,kurstymo, skaldymo ir t.t.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This