Bičiuliai, ar padėsite Klaipėdoje įsikūrusiai Ukrainos žurnalistei?

Veidai

Tarp kelių tūkstančių į Klaipėdą nuo karo Ukrainoje pasitraukusių šios Rusijos užpultos šalies gyventojų yra ir 36-erių žurnalistė Darija Rastorgujeva-Kucenko, atvykusi čia su savo dešimtmečiu vaiku. Kartu su kolege Agne Bukartaite šiandien kreipiuosi į Jus, „Atviros Klaipėdos” bičiuliai – ar galite padaryti taip, kad Darija bent kelis mėnesius galėtų dirbti „Atviroje Klaipėdoje”, pranešdama reikalingas žinias ir savo tautiečiams, ir rusakalbei Klaipėdos bendruomenei?

Reikia visai nedaug – surinkime bent 3000 eurų, kad Darija galėtų artimiausius tris mėnesius Klaipėdoje dirbti tai, ką geriausiai moka. Ji turi sukaupusi jau 16 metų žurnalistinio darbo patirtį.

Ukrainos Lugansko srityje esančiame Severodonecko mieste, dabar patiriančiame Rusijos atakas, gimusi Darija Klaipėdoje – nuo kovo 9-osios. Po to, kai 2014 metais separatistai su Rusijos parama atplėšė nuo Ukrainos dalį Luhansko srities, Severodenckas tapo Ukrainai likusios srities centru.

Su A. Bukartaite Darija susipažino Melnragėje įsikūrusiame pagalbą į Klaipėdą atvykusiems ukrainiečiams teikiančiame centre.

Praėjusią savaitę Agnei kilo mintis, kad Darija galėtų būti naudinga „Atvirai Klaipėdai”. Lygiai tą patį manau ir aš. Lieka tik vienintelė smulkmena – pinigai, juolab kad šių metų finansinė pradžia nenuteikia optimistiškai ir dėl visos „Atviros Klaipėdos” perspektyvų.

Susitikome su Darija praėjusį ketvirtadienį. Kolegė iš Ukrainos sakė, jog būtų be galo laiminga, jei galėtų ir Klaipėdoje dirbti tai, ką darė pastaruosius 16 metų. Ji mano, kad galėtų dalintis su į Klaipėdą atvykstančiais savo tautiečiais praktiniais patarimais, pristatyti jų istorijas, tai, kaip jiems čia sekasi, o mes pagal galimybes jas versime ir į lietuvių kalbą.

Kad tai tikrai būtų naudinga, rodo ir ligšiolinė „Atviros Klaipėdos” patirtis – vis sulaukiu pabėgėlių skambučių su įvairiais klausimais. Juos, matyt, atveda iki šiol mūsų dienraštyje rusų kalba paskelbta informacija.

Paklausta apie finansinius lūkesčius Darija kuklinosi ir neįvardijo jokios sumos, tad iniciatyvos nubrėžti finansinį tikslą, atsižvelgiant į tai, kad kolegė norėtų dirbti bent tris mėnesius, teko imtis man.

Statistikos departamentas skelbia, jog pernai III ketvirtų vidutinis atlyginimas Lietuvoje siekė 1012 eurų. Manau, kad Darija tikrai turėtų gauti bent 800 eurų „į rankas”, kad kartu su vaiku jaustųsi nors šiek tiek stabiliau.

Užimtumo tarnybos, Mokesčių inspekcijos atstovai patikino, kad Darija galėtų dirbti su individualios veiklos pažymėjimu, kuris leistų šiek susimažinti mokestinė naštą.

Taigi, mums reikia 1000 eurų per mėnesį – iš viso 3000 eurų. Ar galite prisidėti?

Praėjusią savaitę per dieną „Atvirą Klaipėdą” kasdien skaitydavo nuo 7 iki 15 tūkst. unikalių skaitytojų. Jei kas antras šiandien pervestų po eurą, galėčiau pasakyti Darijai – startuojam.

Atsidarykite el. bankininkystę, padarykite pervedimą į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą LT394010051004084267 su nuoroda „Parama Darijai” ir kiekvienas taip pervestas euras bus skirtas kolegei iš Ukrainos.

Kaip ir lietuviškajai „Atviros Klaipėdos” versijai skiriamos paramos atžvilgiu, garantuoju visišką viešumą – paskelbsime ir kiek jos surinkime, ir kiek bei kada pervedame.

Darijos dosjė

2003 m. įgijo korespondento ir sekretorės-mašininkės specialybę.

2012 m. baigė studijas Volodymyro Dahlio Rytų Ukrainos nacionaliniame universitete, įgijo leidybos ir redagavimo specialybę.

2006-2016 m. dirbo televizijos ir radijo kompanijų STV, „Irta”, „Link TV”, radijo „Šanson” korespondente, diktore, vedėja, redaktore.

2016-2020 m. dirbo Nacionalinės viešosios Ukrainos televizijos Donbaso regioninės direkcijos korespondente, režisiere, prodiusere.

Nuo 2020 m. kovo – vyriausioji internetinio dienraščio „Donbas online” redaktorė.

7 Comments

  1. Klaipėdietis

    Tik vienas normalus komentaras, kitus net šlykštu skaityt.

    Reply
  2. Lietus

    Taip ir nesupratau,kodel skaitytojai turi susimest.Uz darba moka darbdavys

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Todėl, kad skaitytojai, tiesa, ne tokie kaip tamsta, yra visos „Atviros Klaipėdos” darbdavys.

  3. Anonimas

    Lietuvos piliečiams darbo jau nebeliko,studentų daug norinčių dirbti !!!

    Reply
  4. Lauris

    Pilna darbų yra skirta karo pabegelems

    Reply
  5. pilietis

    gal lai ieskosi pati? cia tautietis tautieti pasmaugti gatavas kaip paziuriu, savo LT vaikams ir pensininkams padėkime geriau piliečiai, o ne laikraštinius propogandinius reikalus spreskime…

    Reply
  6. Pamaina

    Siūlyčiau šitą reikalą pabandyti paplatinti ir visos šalies mastu, AK ten yra sulaukusi daug dėmesio ir simpatijų dėl gerai pasibaigusių peripetijų susijusių su teismais, tai tikriausiai būtų galima kaip minimum bent per socialinius tinklus (pvz. koks nors Tapinas ar pan.) šitą vietinę paramos kompaniją pastiprinti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This