Buvęs bankas virs prekybos centru

Svarbu, Verslas

1994-aisiais tuometinio Lietuvos taupomojo banko Klaipėdoje, Taikos prospekte, pastatytam ir jau kurį laiką be gyvybės ženklų esančiam pastatui yra lemta būti nugriautam, kad užleistų vietą naujam prekybos paskirties statiniui.

Pernai rugsėjį pastatą įsigijusios UAB „Interlan” užsakymu UAB „Atamis” parengė ir visuomenei pristatė atitinkamus projektinius pasiūlymus. Pagal juos vietoje dabar daugiau nei 2700 kv. m bendro ploto paslaugų paskirties pastato Taikos pr. 22 yra projektuojamas 2000 kv. m ploto prekybos centras.

UAB „Atamis” vizualizacija

„Pastatas planuojamas 2 aukštų stačiakampio formos su nusklembta kraštine pietinėje pusėje, atkartojant sklypo ribą, ir iš už fasado išneštomis laiptinėmis. Pastato aukštis 12 m, rampos dalis žemesnė. Šiaurinėje dalyje, pagrindinis įėjimas į pastatą išreiškiamas stiklinėmis lauko vitrinomis. <…> Pastato vizuali išraiška orientuota į tipologinės grupės (prekybos paskirties) pastatams būdingą architektūrą. <…> Apželdinama vakarinė pastato (rampos) sienos dalis – vijokliais arba analogiškais želdiniais. <…> Pagrindinė prekybos salė su sandėliavimo paskirties patalpomis numatomi antrame aukšte. Pirmame aukšte projektuojamas įėjimo holas, laiptinės ir pagalbinės/techninės patalpos. Didžiąja dalimi pirmame aukšte įrengiamas automobilio stovėjimo aikštelė. Pagrindinis įėjimas numatomas šiaurinėje dalyje, nuo Taikos pr. ir Bijūnų g. sankryžos. Įėjus į pastatą iš holo patalpos numatomas travelatorius patekimui į prekybos salę antrame aukšte. Taip pat projektuojamas liftas žmonių su negalia poreikiams. Taip pat pirmame aukšte numatoma vieta prekybos vežimėliams laikyti”, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose (projekto vadovas Valdas Šablevičius).

UAB „Atamis” vizualizacija

Šiuo metu sklype auga 18 medžių. Beveik visus, išskyrus dvi liepas, kurios bus persodinamos į kitą vietą sklype, numatoma nukirsti. Taip pat būtų kertami trys medžiai, esantys už sklypo ribos.

Pagal reglamentą tokiam pastatui būtų reikalingos 55 automobilių stovėjimo vietos, tačiau projektuojamos 73. Dviračiams numatoma 10 vietų – tiek, kiek ir reikėtų pagal reglamentą.

UAB „Atamis” vizualizacija

Viešo projektinių sprendinių pristatymo metu V. Šablevičius teigė, jog iki tol buvo sulaukta tik dviejų klausimų-pasiūlymų.

Lietuvos dviratininkų bendrijos narys teiravosi dėl dviračių tako, tačiau jis, anot V. Šablevičiaus, neapima sklypo sprendinių. Tuo metu AB „Klaipėdos energija” siūlė pastatą prijungti prie centralizuotos šilumos tinklų.

UAB „Atamis” vizualizacija

„Tai nėra projektinių pasiūlymu etapo klausimas, bus svarstoma techninio projekto metu. Jei racionalus sprendimas, užsakovas nuspręs prisijungti”, – į tokį energetikų pasiūlymą reagavo projekto vadovas.

UAB „Atamis” vizualizacija

Projektiniuose sprendiniuose rašoma, kad „statinio dalies griovimo darbai nelaikomi statinio griovimu, po ko būtų numatoma naujo statinio
statyba, bei remiant projektuojamą pastatą ant nugriauto namo pamatų, tai laikytina rekonstravimo statybos rūšimi”. V. Šablevičius teigė, kad bus griaunama „didžioji dalis” esamo pastato, kiek konkrečiai bus nuspręsta rengiant techninį projektą.

UAB „Interlan” savininkas ir vadovas Feliksas Puzemskis „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad kol vyksta projekto derinimo darbai dar sunku kalbėti, kada gali prasidėti statybos ir kokių investicijų jos pareikalaus.

UAB „Atamis” vizualizacija

Lietuvos taupomojo banko įpėdiniu po privatizacijos tapęs „Swedbank“ šį pastatą pardavė 2008-aisiais. Tuometinis Klaipėdos regiono valdytojas Vytautas Adomaitis tada sandorio vertės žiniasklaidai neatskleidė, tik patvirtino, kad pageidautų 9,5 milijono litų gauti nepavyko.

UAB „Interlan” yra jau ketvirtasis pastato savininkas po banko išsikraustymo.

Reklama: bankas internetu.

33 Comments

  1. Anonimas

    Niekaip nesuprantama kodėl pastatas juodas? Arteja dedline pasauliui? Nykimą prie vėtrungės, bus nykus ir šis pastatas-baisuoklis. Negaila bus vėliau nugriauti kaip miesto vizualinės tarsi elementą.

    Reply
  2. Tvynis Todas

    Negalėtų, pagaliau, kaip civilizuotoj Europoj, tuos sup***** parkingus prie prekybcentrių kloti už jų, o ne siaurininant šaligatvį pėstiesiems ir dviratininkams, juos paverčiant antrarūšiais praeiviais ir lankytojais?

    Reply
  3. Urbanistas

    Ge da

    Reply
  4. siaips

    Skaitai objekto savininkų ir jų architektų džiugesius kaip jie atneš i Klaipeda naujos kartos statini ir Taikos pr. tiesiog pražys, jau nekalbant kad dėl kokybės jie vietoj 2700 m2 pastato projektuos tik 2000 m2 Kokia garbe statytojui ir architektui. Bet kai paskaitai kad statiniui bus taikoma prekybos centrui tipine architektūra, supranti kad projektuojamas eilinis truputi pagražintas sandėlis su daugiasluoksnės plokštės tipo Sandwich grožiu. Ir kai vizualizacijoje pamatai kad planuojama kirsti medžius kad ir pasidaryt rampa, supranti jog rampa projektuojama „furu“ išsikrovimui ir turbūt dėl to neskaičiuojamas užstatymo plotas ir kad dėl tos sandėlio rampos bus iškretami medžiai. Klausimas. Ar tai normalu??? Ir Klausimu labai daug atsiranda……. . Ar tos rampos apdaila atitiks kitoje pusėje esančios kolegijos pastato geraji vaizdą? Greičiausia ne, nes jokio sandėlio vijokliais nepaslėpsi o jei ir paslėpsi, tai tik ant popieriaus tai bus, o natūroje pasimatys sandėlio siena, tiesiog sandėlio įvaizdžiu džiaugsimės ir koks Geras šių dviejų pastatu – Kolegijos ir sandėlio derinys. O šiaip ar automobiliu stovėjimo aikštele prie Taikos pr. yra projektuojamo statinio sklypo nuosavybe ribose? Čia reikėtu kad svirplys pasidomėtu ir visuomene prainformuotu, jei žinoma svirplys nebus nupirktas. Šiaip prie bet kokio atsakymo ta auto aikštelė prie Taikos pr. turėtu būt panaikinta, ir nedetalizuojant, kad ir eismo atžvilgiu ji yra nesaugi.
    Todėl džiaugtis statytoju o ypač architektu greičiausiai nesinori , nes labai daug gudravimu straipsnyje pasimato. Ir del kvadratūros, ir dėl pastato išėjimo iš jau esamo pastato ribų. Ir jei tokiu dalyku nemato savivaldybės administracija tada klausimu nekyla. Šiaip jei tai stato klaipėdiečiai tai liudysis dėl jų o jei tai iš Vilniaus kaimelio, tai lai jie toki statini projektuota Konstitucijos prospekte o mes pažiūrėsime kas iš jų liks.

    Reply
  5. Liulis

    Klaipėdos sacivaldybės šajka nieko protingo nesugėba sugalvoti. Jiems laikas jau eiti į pensijas.

    Reply
  6. Baisoka

    Dabartinio banko pastato su būsimuoju prekybcentrio angaru net lyginti neišeina! O dar kai iškirs visus medžius tai ir vėl turėsim eilinį bukumo ,,šedevrą” miesto centre….. Keistokai atrodo automobilių sukišimas į pirmajį pastato aukštą, kodėl ne po žeme, rūsiuose, kaip reikalaujama dabar, matyt aplinkinė žemė jau prichvatizuota ,kad auto. aikštelei vietos neliko, ką jau bekalbėti apie medžių likimą auksiniame sklype! ……

    Reply
    • Taikliai

      O kur požeminė slėptuvė-bunkeris.

  7. Tvartas savivaldos

    Kokia savivalda toks ir tvartas. Svarbu savivaldos šaikai nukirsti 21 medi. Tai pagrindinis uždav. Pavogti mūsų tuta -medžius

    Reply
  8. Algis

    Palikite zemes lopineli vienai moteriai is savivaldybes

    Reply
  9. Irena

    Šlykštu! Sandėlio tipo pastatais užtvindysim ir centrą!

    Reply
  10. Klp

    Baisuoklis, kaip galima negerbti miesto ir statyti tokius angarus miesto centre?????

    Reply
    • Kristina

      Dar mums trūksta tokių pastatų… Niekam jo nereik

  11. Xx

    Labai gražus pastatas dabartinis tik apleistas, su kolonom, galejo kažka iš jo padaryti vertingo. Dabar bus eilinis elevatorius.

    Reply
  12. Nezabitauskas

    LEZo gamybiniai pastatai gražesni ar bent neprastesni. O ką čia matom? Turgaus halės kopiją. Apmaudu, kad naujų pastatų architektūrai Klaipėdoje nekeliami jokie reikalavimai. Verslui brangiai kainuotų? O kokia miestui tenkančios vizualinės taršos ar ekologinės žalos kaina?

    Reply
    • Nezabitauskas

      Dar pridurčiau – kam reikėjo taip karikatūriškai suspausti dabartinio pastato vaizdą? Kad naujasis projektas atrodytų bent kiek padoriau? Tuščios pastangos.

    • Brrr

      Kodel centrineje gatveje statomi tvarto grožio pastatai. Naujas basejinas …o dabar naujas tvartas klp širdyje

  13. Na

    Aišku, be medžių kirtimo niekaip. Totalus nemokėjimas projektuoti, neįkomponuojant esamos žalumos.

    Reply
    • Anonimas

      Nebėra gerų architektų, braižytoju tik liko..

  14. TEISINGAI.

    Prekybcentriu labai truksta.Miesto paradineje vietoje turi blizgeti Maxima,arba pigiu rubų parduotuvele.

    Reply
    • Anonimas

      Geras sarkazmas 😉

  15. O

    Prekybinės ar kitos patalpos geriau pirmame aukšte. Tiesiog žmonėms patogiau taip. Ir stovėjimo vietų nereikia tiek.

    Reply
    • As

      Tegul buna prekybos centras, tik ne maisto prekiu.

  16. Klp

    Ir vėl kertami visi medžiai, tarp jų – ir ąžuolai.

    Reply
    • Anonimas

      Medžių gaila. mankurtai nekitaip?

  17. Gera

    Vieta jūrininkų poliklinikai , bet …… teks pedinti pėsčiomis apie km iki planuojamos vietos .

    Reply
    • ezys

      ne kilometra, o 300 metru 😀

  18. Asd

    Jau geriau toks, negu tas senas banko pastatas. Plius – naujos darbo vietos.

    Reply
    • Anonimas

      Jau geriau nieko nestatyti ne dar vienas prekybcsntris. Pagrindinėje gatvėje arti centro..

  19. Anonimas

    Dar vienas prekybos centras.

    Reply
  20. Nuomone

    Kadangi centre praktiskai nera ukio reikalams parduotuves, panasios kaip anksciau buvo Saturnas tokios parduotuves reikejo. Senyvo amziaus zmonems nera kaip nuvykti i Ermitaza ar Depo. Bet visumoje sioje vietoje galejo buti ir viesbutis ir puikus restoranas.

    Reply
  21. Zose

    Tai tik prekybos centrus testato daugisu nieko

    Reply
    • nieko nestato

      Į LEZ ar į Paupius nuvažiuok.

  22. Nojus

    Tokioj vietoj toks niekalas. Gaila.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Baigė remontuoti Taikos prospekto šaligatvį

Klaipėdos savivaldybė skelbia, jog baigti šaligatvio nuo Sausio 15-osios g. iki Tiltų g. remonto darbai. Darbų metu įrengtas 2,5 m ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Maja Tarachovskaja: „Mėgėjų teatrai turi savo sielą"

60-metė Maja Tarachovskaja – Klaipėdos žydų teatro „Šatil” įkūrėja, dramaturgė ir aktorė. Išvertus iš ivrito „Šatil” reiškia „Daigas, ūglys”. Tai ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Transportas

Taikos prospekto eismo valdymas - neįveikiama užduotis?

Nors eismo valdymo sistemos modernizavimo vienoje iš pagrindinių Klaipėdos transporto ašių – Smiltelės g., Taikos prospekto, Tiltų, Herkaus Manto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This