„Grigeo Klaipėda” vadovas: „Tarša – dar ne žala”

Aplinkosauga, Svarbu

AB „Grigeo Klaipėda” vadovas Tomas Eikinas teisme siekia, kad būtų panaikinta ta dalis jam Aplinkos apsaugos departamento (AAD) surašyto nutarimo, kuria konstatuojama, kad pernai liepą neteisėtai išleidus gamybinį vandenį su toksiškais elementais į Kuršių marias, šiam vandens telkiniui buvo padaryta žala.

Tomas Eikinas

Antradienį Klaipėdos apylinkės teisme buvo išnagrinėtas atitinkamas T. Eikino skundas. Jam posėdyje atstovavusi advokatė Dovilė Murauskienė aiškino, kad bendrovė ir jos vadovas neginčija, neneigia ir neskundžia faktinių aplinkybių dėl pernai liepos 20-osios naktį įvykusio incidento, kurį esą lėmė „netyčiniai, neatsargūs bendrovės veiksmai” ir į marias ištekėjo apie 18,6 kub. m gamybinio vandens. Nesutinkama tik su nutarimo dalimi, kurioje konstatuojama, jog taip buvo padaryta žala Kuršių marioms.

Anot advokatės, jos klientui „žalos požymis inkriminuotas perteklinai”, nes pats žalos faktas Kuršių marioms esą nėra nustatytas. Teisininkė citavo Aplinkos apsaugos agentūros pernai spalį surašytą išvadą, kad atsižvelgiant į ypač trumpą taršos laikotarpį ir ypač mažą nuotekų kiekį, nėra nustatyta, kad tokia tarša turėjo įtakos Kuršių marių ekologinei būklei. Pasak D. Murauskienės, AAD savo nutarime niekaip nemotyvavo, kuo gi remiantis žala buvo padaryta.

Advokatė tikino, kad AAD tik preziumuoja, jog žala buvo padaryta, tačiau administraciniame procese esą negali būti jokių prezumpcijų – tai, anot jos, yra įtvirtinta ir teismų praktikoje, kurioje atskiriamas taršos ir žalos faktas.

„Tarša nebūtinai yra žala. Ji turi būti nustatoma moksliniais tyrimais, ką padarė Aplinkos apsaugos agentūra. Vien tarša nereiškia, kad pasikeitė kokybiškai ar kiekybiškai gamtos elementas. Aplinkos apsaugos departamentas bando gudrauti. Bendrovės atžvilgiu vyksta atskiras procesas, ten ir galima kelti tokį klausimą dėl žalos”, – dėstė D. Murauskienė, pabrėžusi, kad vis dar nėra gauti Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto modeliavimo duomenys.

Advokatė akcentavo, jog ir „Grigeo Klaipėda”, patirianti visuomenės spaudimą, turi teisę, kad jos veiksmai būtų tinkamai įvertinti. Teisininkė prašė teismo, kad jis grąžintų AAD nutarimą arba papildyti, arba išbraukti minėtą žalos konstatavimo faktą, arba nutrauktų teiseną.

Tuo metu AAD teisme atstovavusi Reda Turskienė aiškino, kad buvo atlikta „eilė tyrimų, imti mėginiai”, buvo nustatyta, kokie cheminiai elementai su vandeniu išleisti į marias.

Klaipėdiečiams pernai liepą užfiksavus taršą „Grigeo Klaipėda” tikino, kad „nedidelis kiekis technologinio vandens” į „Klaipėdos vandens“ eksploatuojamus lietaus nuotekų tinklus ir per juos į Kuršių marias pateko dėl automatinės sklendės gedimo. Michailo Andrijanovo nuotr.

„Visos tos medžiagos yra toksiškos, šie teršalai yra kenksmingi ir nebejotinai daro poveikį vandens būklei, ekosistemai. Tarša yra prilyginama žalai, yra nustatytos metodikos, kada gali būti skaičiuojama žala, nustatyti tarifai”, – teigė specialistė, paminėjusi, kad toks vanduo į marias bėgo apie 12 valandų.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Violeta Olcvikienė sprendimą skelbs dar šį mėnesį.

6 Comments

  1. V ir Gis

    Tomukui ir advokatei reikėtų kas mėnesį į veną po kokį 20kubikų dyzelio suleisti. TARŠA NE ŽALA .

    Reply
  2. OPAPA

    Protinis lavonas, neveltui išrinktas direktoriumi. Gerą „atkatą” gaus už tokius darbelius ir laimingai susitepęs dirbs. Šiūkšlė – dar ne žmogus.

    Reply
  3. Husky

    Čia tas pats,kas su jo žmona santykiauti,bet vaikų nepridaryti,kad žalos finansinės nepatirtų…
    Gamtą matai „paturėjo”,bet gi godzilos po marias dar neplaukioja,vadinasi ir žalos nėra,tik tarša,pizėc!

    Reply
    • Kopa

      Supper paaiškinimas mūsų teismų praktikai…., kurie baigę mokslus išsivarto , kaip nori..o paprastą žmogelį išnarsto iki kaulų..matyt , kad neturi kuo ,, patepti,,.

  4. Anonimas

    War Is Peace, Freedom Is Slavery, Ignorance Is Strength, Tarša ne Žala

    Reply
  5. Nu nu

    Demagogai tie Grigeo, pagal juos jei nėra lavonų, taršos nėra !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This