Klaipėdos centrinio pašto „aktualizavimo” imsis kartu

Miestas, Svarbu

Nors parengtame ketinimų protokole, kurį turėtų pasirašyti kultūros ministras ir Klaipėdos miesto savivaldybės meras, konkrečių parametrų dėl uostamiesčio centrinio pašto nėra, jame išsamiai išdėstyti bendros veiklos tikslai bei intencijos atlikti konkrečius veiksmus.

Kultūros ministerija šiuo dokumentu ketina įsipareigoti atlikti veiksmus, susijusius su Klaipėdos centrinio pašto komplekso įrašymu į valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą tam, kad būtų užtikrintas jo prieinamumas, lankymas ar pažinimas.

Klaipėdos centrinis paštas tuščias stovi jau daugiau kaip dvejus metus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ji taip įsipareigoja atlikti veiksmus dėl šio objekto paėmimo visuomenės poreikiams bei numatyti finansavimą 2021–2030 metų biudžetuose.

Kultūros ministerijai įgyvendinus objekto sutvarkymo ir pritaikymo kultūros ir kitoms veikloms projektą, Klaipėdos miesto savivaldybė pasižada užtikrinti Centrinio pašto komplekso „aktualizavimą ir kultūros bei kitų veiklų ir paslaugų teikimo užtikrinimą bei iš savivaldybės biudžeto skirti lėšų šiam tikslui įgyvendinti”.

Ministras ir meras šį ketinimų protokolą pasirašys, kai jam pritars Klaipėdos miesto savivaldybės taryba.

INFORMACIJA

Klaipėdos centrinio pašto rūmai buvo atidaryti 1893 m. spalio 16 d. Jų projektavimą prižiūrėjo ir darbus stebėjo pats Vokietijos imperatorius Vilhelmas II.  

Paštas su bokštu nukentėjo per II pasaulinį karą. Pastato restauracija buvo pradėta 1969 m. Atkurti buvusį pašto interjerą imtasi kur kas vėliau – praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje.

Kultūros ministerijos užsakymu 2021 metais buvo parengta Klaipėdos centrinio pašto komplekso įveiklinimo galimybių studija. Joje rekomenduota  pripažinti Klaipėdos centrinio pašto kompleksą valstybinės reikšmės kultūros paminklu, įtraukti į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą ir perimti turtą iš AB Lietuvos paštas valstybės reikmėms teisingai atlyginant.

Galimybių studijos rengėjai dar praėjusį rugsėjį pateikė siūlymą Klaipėdos centrinio pašto komplekse įkurti pasaulyje pripažinto astronomo F. W. Argelanderio mokslo ir meno centrą.

4 Comments

  1. plius minus

    Ir dar.
    Bandykime patys galvoti savo galva ir neryti pirmo slieko, kurį mums ant kabliuko politikai prikabina. Ne visada jie tai daro švariomis rankytėmis . Atsirinkime pelus nuo grūdų ir ką skaitome žiniasklaidoje taip pat filtruokime..
    Taip kad apsidairykite , penktadienis, o tai jau iš esmės yra GERAI.

    Reply
  2. plius minus

    Na negi niekas nematote, kad tokie svaičiojimai apie nacionalizavimus , įtraukimus į registrus ir t.t. tai tik oro virpinimas be kvapo išleidimo. O kur Klaipėdos tarybos nariai kurie prieš du metus plėšėsi krūtinę ir uždraudė paštą privatizuoti …Verslas būtų kokį viešbutėlį padaręs ar banką ar restoraną ar nakvynės namus ir pirmo a. foje galėtume , besigrožint puikiu interjeru , kavos išgerti. Nes daugiau viduje be 1a. interjero saugoti ten ir žiūrėti nėra į ką. O išorę ir taip būtų sutvarkę, tik ne už mūsų visų pinigus.
    O dabar susirūpinimą, veiksmus, kurių iki kadencoijos pabaigos ir nepadarys. Taip kad pašto laukia policijos komisariato seno pastato likimas.
    Atsakomybės niekas neprisiims.

    Reply
  3. Kariljonas

    Darykite čia santuokų rūmus, parkavimui galimybė yra, juk ir dabar yra įrengtos parkavimo vietos, o santuokų dienomis galimą jas reguliuoti kelio ženklais, beto netoliese, po Atgimimo aikšte, bus įrengtas centrinis miesto garažas…
    Šiaip žmonės renkasi tuoktis bažnyčias, o likusiems pašto pakaks…
    Jei pašte prikursite visokių būrelių, bus nesolidu ir nebus išnaudotas kariljono potencialas, kuris tiktų santuokoms !

    Reply
  4. A kur paveldas ziuri ?

    Ziauru pastas nyksta ir visiems labai gerai….. nieko cia naujo, kaip ir nemazai pastatu KLAIPEDOJE

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas

Klaipėdos politikai ignoravo pasiūlymą dirbti dvigubai daugiau už perpus mažesnę algą

Rudens pabaiga ir pirmosios žiemos dienos tarpukariu Klaipėdoje atnešdavo ir įkurtuvių bei technikos naujovių, ir didžiulių politinių aistrų, ir įžūlių ...
2021-12-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos centrinio pašto ateitis – F. W. Argelanderio centras

Klaipėdos centrinio pašto kompleksas turėtų tapti pasaulyje pripažinto astronomo F. W. Argelanderio mokslo ir meno centru ir galėtų pradėti veikti ...
2021-09-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos centrinis paštas – menui ir mokslui

Klaipėdos centrinio pašto komplekso atgimimui išgrynintos trys vizijos, kurių pagrindinė mintis – meno ir mokslo sintezė bei populiarinimas. Šias alternatyvas ...
2021-08-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This