„Klasco” norams didinti krovą – kategoriškas savivaldybės tarybos „ne”

Svarbu, Uostas ir jūra

Klaipėdos miesto taryba tik trims nariams susilaikius nubalsavo už sprendimą nepritarti AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco”) planuojamai naujai ūkinei veiklai. Nors prieš tai Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas balsavo kitaip, o Finansų ir ekonomikos komitete buvo bandoma torpeduoti šį sprendimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Klasco” atstovas Vidas Endzinas Tarybos posėdžio pradžioje teigė, kad jam „keistas neigiamas nusistatymas”, kad „čia nekalbama apie radikaliai didėjančią krovą”. Kita bendrovės atstovė Vilma Platelienė teigė, kad „Klasco” ruošiasi pergrupuoti veiklas, kad taršių krovinių Vitės kvartale krova mažės trečdaliu.

Po Tarybos narių diskusijos, per kurią kelis kartu buvo pakartota, jog bendrovės pateiktuose dokumentuose įžvelgiamas noras didinti krovą net tris kartus, V. Endzinas jau aiškino, jog pasakymas, kad krova didėja, „yra ne visiškai teisingas”.

Tarybos sprendimo projektą pristatydama Savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė priminė, kad „Klasco” krovą nuo gyventojų skiria tik Naujoji Uosto gatvė. Pasak jos, „Klasco” 10 ir 11 krantinėse krova planuojama atviru būdu, metalo krova padidės trečdaliu.

Atsakydama į Arvydo Vaikaus klausimą R. Jievaitienė teigė, kad anksčiau savivaldybė nėra priėmusi tokių sprendimų. A. Vaitkus, be kita ko, teigė, kad neigiamą sprendimą dėl „Klasco” galėjo priimti ir Savivaldybės administracija, nors dar per Finansų ir ekonomikos komiteto posėdį buvo paaiškinta, kad tai yra savivaldos kompetencija.

A. Vaitkus pirmasis frakcijos „Klaipėdiečiams” (buvusi Valstiečių ir žaliųjų) frakcijos vardu, paskelbė, kad balsuos už nepritarimą planuojamai naujai ūkinei „Klasco” veiklai. Po to tokį pat verdiktą paskelbė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų bei Liberalų sąjūdžio frakcijos. 

„Gėda buvo, tuomet, kai didžioji dalis Aplinkosaugos komiteto narių sudvejojo dėl šio sprendimo”,- tarsi apibendrino iki Tarybos posėdžio vykusias diskusijas Lina Skrupskelienė ir papriekaištavo dėl to šio komiteto pirmininkui Alvidui Šimkui.

Kiti tarybos nariai kalbėjo apie priimamo sprendimo reikšmę, apie laiką pakeisti ekologinę situaciją istorinėje Klaipėdos dalyje.

Balsuojant už šį sprendimą susilaikė tik visuomeninio rinkimų komiteto „Titov ir teisingumas“ atstovai Ela Andrejeva ir Jurij Šeršniov. Vėliau apie susilaikymą paskelbė ir Judita Simonavičiūtė.

„Atvira Klaipėda” anksčiau rašė, kad „Klasco” nori didinti metalo laužo krovos ir sandėliavimo pajėgumus, o tokią krovą perkelti iš 6 ir 7 krantinės į 8 ir 9 (tarp S. Dariaus ir S. Girėno gatvės ir Vitės mokyklos stadiono). Taip pat planuojamas fosforitų, perlito, gipso anhidrito, klinkerio, geležies šlako, geležies silikato, birių trąšų ir grūdinių kultūrų krova ir sandėliavimas prie 10 ir 11 krantinių.

Miestą valdžią išreikšti tokį nepritarimą buvo paprašiusios Klaipėdos bendruomenių asociacija ir asociacija KIDE. Savivaldybės administracija parengė miesto Tarybos sprendimo projektą, kuriuo būtų išreikštas nepritarimas tokiems „Klasco” krovos planams.

6 Comments

  1. Anonimas

    Klasco korabl, idi nac*ui

    Reply
  2. Simona

    KLASCO, sako, nedidins krovos, atvirkščiai, ją nori mažinti, bet valdininkai,sako, KASCO ruošiasi krovą didinti. Kas teisus ,o kas neskaito dokumento?

    Reply
  3. Dalia

    Pasaulis keičiasi, keičiasi politikai ir jų nuomonės, tik ne KLASCO. Deja. Su nerimu lauksim kito karto…

    Reply
  4. Gera naujiena

    Pagaliau, gal Klaipėdos valdžia pradės gerbti ir skaitytis su gyventojais. Baigsis patyčios iš gyventojų. O KLASCO su savo tarsia krova reikia varyt lauk iš miesto centro, ir kuo greičiau. Ir ačiū Rasai Jovaitienei kuri parengė ir atstovavo miestiečių pusėje.

    Reply
  5. Pagaliau l. geras miesto tarybos sprendimas!

    Artėja 2023 m. savivaldos rinkimai…

    Reply
  6. Jo

    Teisingas sprendimas, kokio argumento nepritarti pasigedo tie trys TN ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This