Mogiliovo gatvės pavadinimą reikia palikti

Mums rašo

Virginija Jurgilevičienė
2022-04-25

Komentarų: 12

Klaipėdiečiai, ypač tie, kurie gyvena Mogiliovo gatvėje, yra pasipiktinę, kad ją siūloma pervadinti.

Palmiros Mart nuotr.

Klaipėdos miesto taryba savo sprendimu patvirtins naują gatvės pavadinimą. Skaudu, bet reikia konstatuoti, jog Klaipėdos miesto taryba įjungė viską traiškančią mašiną – buldozerį, įdarbindama tik vieną smegenų pusrutulį.

Klaipėdos miesto tarybos narys Viktoras Senčila Miesto tarybos posėdyje, kuris vyko 2022-03-01, paprašė, kad išrinkti deputatai įjungtų ir kitą smegenų pusrutulį. Jis informavo, kad šiuo metu Baltarusijos pogrindyje veikianti TV vadinasi Mogiliovas-6. Ar miesto valdžia suvokia, kad Baltarusijoje yra ne tik V. Lukašenkos diktatūra, bet ir Baltarusijos gyventojai? Manau, kad Klaipėdos miesto tarybos sprendimas turi tikslą ne tik pasmerkti V. Lukašenkos valdymą, bet ir nepalaikyti laisvo žodžio, kurį baltarusiai girdi per kanalą Mogiliovas-6.

V. Senčila, kai Klaipėdos miesto taryboje buvo svarstomas sprendimas keisti gatvės pavadinimą, pasakė, kad pavojingiausia žavėtis savimi, savo pozicija. Ar nepastebėjote Tarybos nariai, kad per žavėjimąsi savimi, paniekinote kovojančių baltarusių siekius? Nežinome, bet tikimės, kad laisvas žodis iš pogrindžio Mogiliovas-6 baltarusių kareiviams duoda jėgų atsisakyti kariauti rusų pusėje. Manau, kad laisvas žodis iš Mogiliovo-6 prisideda prie pergalių Ukrainos fronte, nes baltarusai suformavo batalioną, kuris dalyvavo mūšiuose prie Kijevo.

Ukrainiečius nuo rusiško okupanto gynė 1861 m. sukilėlio Konstantino Kalinausko vardu pasivadinęs baltarusų karinis junginys. Šio bataliono kariams vilnietis Sakalas Gorodeckis vežė humanitarines siuntas iš Lietuvos.

Manau, kad prisideda ir žiniasklaida, jog Klaipėdos miesto taryboje veiktų tik vienas smegenų pusrutulis. Spaudos centras BNS paviešino Lietuvos žmonėms, kad artimiausiu laiku Klaipėdos miesto taryba priims sprendimą pakeisti Mogiliovo gatvės pavadinimą. Ar ištrimitavus visai Lietuvos visuomenei, t.y. atlikus žiniasklaidos savotišką spaudimą, kad bus keičiamas gatvės pavadinimas, gali Tarybos nariai atsisakyti keisti pavadinimą?

Ar gali mūsų Tarybos nariams įsijungti kitas smegenų pusrutulis, kad laisvo žodžio stoties pavadinimas yra Mogiliovas -6, kad Klaipėdos miestas, jos žmonės visa širdimi su Mogiliovu-6, su Kosto Kalinausko batalionu, su baltarusais, kurie kovoja už Ukrainos laisvę?

Prašome paremti laisvą žodį, laisvą mintį ir Mogiliovo gatvės pavadinimą palikti nepakeistą. Taip būtų išreikšta pagarba nepriklausomai žiniasklaidai, kuri vadinasi Mogiliovas-6.

Tolesnė eiga – tai apklausa. Apie ją jau pasisako dalis Klaipėdos miesto deputatų.

12 Comments

  1. Sveikas protas

    Na, man ateina mintis tokia, kad tas Mogiliovo gatvės pavadinimas yra kažkaip dirbtinai prilipdytas dar tarybinių nomenklatūrininkų paliepimu. Juk tuomet neklausyti ar kaip nors protestuoti nebuvo galima, juolab per visus propagandinius ruporus buvo triūbijama apie didžią tarybinių tautų draugystę (kokia ta draugystė išties – aiškiai matome Ukrainoje). Antra vertus, eiliniam darbo žmogui ar fabriko inžinieriui ant tokios draugystės ir tada jau buvo giliai nusispjauti, juk ar bus ta draugystė, ar nebus – prie algos niekas atliekamo rublio neprimes, o va, per demonstraciją su plakatu pažygiavęs ir „uraaa” pabliovęs – dešimkę galėjai susižvejoti arčiau profsąjungos ar partijos vado pasisukiojęs. Taigi, anie laikai baigėsi ir tas Mogiliovas buvęs nebuvęs, tiksliau sakant, tegu jis laimingai ir ramiai gyvena sau, o mums istorinio vietovardžio tikrai turėtų pakakti. Aš už Žardę, o jei kokiai poniai labiau patinka Mogiliovas, tai tegu atlikusias pavadinimų lenteles parsineša namo ir pasideda krištolinių taurelių lentynoje.

    Reply
  2. Virginija Jurgilevičienė

    Čia paviešinau tik vieną priežastį, kodėl nereikia nekeisti gatvės pavadinimo. Kitą priežastį Mogiliovo g. gyventojas surašė į peticiją. https://www.peticijos.lt/visos/78612/del-mogiliovo-gatves-pavadinimo-keitimo/signed/ Prašymas nekeisti, tiek mano paviešintos priežasties, tiek tų, kurie sukūrė ir pasirašė peticiją, yra tas pats. Mogiliovo pavadinimą negalima tapatinti tik su Lukašenkos valdymu. Diktatoriai ateina ir išeina, o Mogiliovas, miesto pavadinimas, lieka. Paviešinau dalies Mogiliovo gatvės gyventojų pasipiktinimą, bet peticija teigia, kad Mogiliovo gatvės pavadinimą reikalauja palikti didžioji dalis tos gatvės gyventojų, išskyrus liberalus ir konservatorius. Nejuokinkite klaipėdiečių savo apsimestiniu patriotizmu. Pasirašykite peticiją.

    Reply
    • Tai

      Rašote nereikia nekeisti, tur būt reikia nekeisti pavadinimo.

  3. Buvęs klaipėdietis

    „Klaipėdiečiai, ypač tie, kurie gyvena Mogiliovo gatvėje, yra pasipiktinę, kad ją siūloma pervadinti” – koks pažįstamas stiliukas, kai straipsnio autorė leidžia sau kalbėti visų, o ypač Mogiliovo gatvėje gyvenančių klaipėdiečių vardu. Žemas, vata atsiduodantis lygis.

    Reply
  4. ramass

    Tai naikinkit ir Debreceno pavadinimą , nes vengrų valdžia ( ne tauta) , taip pat palaiko putlerio režimą.

    Reply
    • skaitytojas

      O kas išrenka valdžią? Tauta gi išrenka. Ir atskirkite Rusiją, Baltarusiją nuo Vengrijos,kuri nieko neužpuolė.

  5. Artiomas

    Partnerystė nutraukta ir atsisakome gatvės pavadinimo. Su Baltarusija visi ryšiai nutraukti, bet Tichanovskajai padėdate. Čia šiek tiek mazgų turite, atskiriate diktatorių nuo opozicijos lyderio. Nesuplakate į vieną. Nesuplakate, nedarykite kokteilio, nes baltarusiai yra ne tik kaimynai, bet mus jungia bendra istorija, bendri sukilimo vadai. Garbė ir didelis ačiū Mogiliovui- 6.

    Reply
  6. Kam

    Kam toks pavadinimas reikalingas, kad veda į kapinių pusę ?

    Reply
    • Anonimas

      Gal pakeiskim tik truputi: „Ulica Masovix Magil”

  7. Orakulas

    Jei partnerystė oficialiai nutraukta, nėra ko ir pavadinimą gatvei laikyti. Na, čia labai lietuviška mada ieškoti 6-toje kartoje lietuviško kraujo, norint pasakyti, kad kokia pasaulio įžymybė turėtų save laikyti (tik apie tai net nenutuokia) vos ne lietuviu. Arba statyti paminklą Vilkijoje Louis’ui Armstrong’ui, nes jį iš gatvės ištraukęs ir užauginęs litvakas Ziskind-Leib Karnovsky kilęs iš ten. Lygiai kaip ir „Mogiliovas-6” opozicionavimą Lukašenkai prisiūti prie Mogiliovo gatvės pavadinimo peripetijų. Nelabai gerai visai kita. Klaipėdoje pakanka tam tikros painiavos su Šaulių ir Šiaulių gatvėmis. Skamba beveik identiškai, nors sąvokas šaulys ir Šiauliai vargu ar galima supainioti. Galima kažką panašaus prognozuoti ir su „Žardės” ir „Žardininkų” gatvių pavadinimais. Ar to tikrai reikia? Nejau trūksta žinių ar fantazijos surasti Mogiliovo gatvei kitokį pavadinimą? Gal čia kažkieno iš „ekspertų” asmeninių principų reikalas? Kaip bepasuksi, tačiau Klaipėdoje dabartinis gatvės pavadinimas „Mogiliovo” yra visiškas svetimkūnis. Tradicija? Kaip žinia, daugelio sovietinių „tradicijų” ir ideologinių balvonų stengiamasi atsikratyti, nors tam ir labai prieštarauja… paveldosaugininkai, rasdami ten neįkainojamų „vertybių”..

    Reply
    • Anonimas

      Daug teksto mintis viena viską greiauri ir naikinti.. kam ta istorija.. keistas palyginimas dėl gatvių pavadinimų kai Šiaulių ir Šaulių gatvės yra skirtinguose miesto rajonuose,o siūloma Žardės gatvė būtų greta Zardininkų.. nesusipratimas garantuotas. Analogija Liepų g Klaipėdoje ir Ginduliuose.

  8. Klaipėdietė

    Pagaliau protingas mąstymas! Atsirado viltis, kad dar yra žmonių, kuriems reikalingi logiški, o ne spontaniški, nepagrįsti sprendimai. Viliuosi, kad sveikas protas nugalės.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos prioritetas - smarvė*

Spyglys negali nepritarti visų sričių žinovės, aktyvistės, visuomenės veikėjos ir žymios politologės Virginijos Jurgilevičienės mintims, išsakytoms iš Klaipėdiečių tribūnos ketvirtadienį ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Spyglys

Puteikienės ir Velykienės vakuumą bando užpildyti visuomenininkės*

Pajutę, kad Klaipėdos savivaldybės taryboje, ją palikus saldžiabalsėms ilgakasėms rimtų niekų kalbėtojoms Ninai Puteikienei ir Alinai Velykienei, susidarė tam tikras vakuumas, ...
2023-07-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This