Neturėkite iliuzijų dėl „Klasco”- teršė ir terš. Kol neišgirs mūsų: „Go home!”

Nuomonės

Savivaldybės tarybai paskelbus beveik vieningą „ne” socialiai, mano galva, neatsakingos bendrovės norams dar labiau išplėtoti ūkinę veiklą istoriniame Klaipėdos centre, tauta lyg ir nusiramino. Esą drakonas begėdis sutramdytas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Bet tai yra visiška netiesa. Drakonas ir toliau spjaudosi nuodais nieko dėtų klaipėdiečių pusėn, raivosi kikendamas ir toliau rezga planus, kaip mums akis dumti. Ir gali parodyti daugybę raštų, kuriais yra pripažintas, ypač socialiai atsakingas, tausojantis gamtą ir mylintis visą, kas kruta.

Nepritarėte – bus, kas pritaria. Vilniuje. „Klasco” savininkai ir jų samdytų teisininkų armija puikiai supranta, kad tas miesto valdžios „ne” yra katino pypo vertas dokumentas. Nors… Tas gal vertingesnis – kaip pažiūrėsi.

Mat teisė priimti sprendimus dėl tokių skaudžių reikalų jau seniai yra iš vietos valdžios atimta. Ji gali pirsčioti tą „ne” kiek tik nori, drebinti orą, o „Klasco” kaip dulkino mūsų žmones, taip ir dulkins toliau. 

Visos tos PAV procedūros jai yra reikalingos tik tam, kad galėtų laiką „patempti”. Keletą metų. O jei po tų keleto metų kažkokiu stebuklingu būdu negaus to leidimo plėstis, apskųs teismui. Dar keletą metų laimės. Dulkinimui. Mūsų.

O bylinėtis „Klasco” moka labai gerai. Kiek metų jau tęsiasi byla dėl tariamai laikinų palapinių Vitės kvartale? Trejus metus. Kiek dar tęsis? Kelerius metus. Net jei niekadėjai tą bylą galų gale ir pralaimės, tai vis tiek  penketą metų bus tomis palapinėmis pasinaudoję. Pelnui gauti, žmonėms dumti. O paskui dar pasibylinės dėl protingo termino joms nugriauti – dar meteliai vieni, antri. 

Tokio pat ciniško, socialiai neatsakingo elgesio, manyčiau, mes galime tikėtis ir dabartinėje istorijoje. Kol mes, šuneliai, losime, karavanas – baisuoklis drakonas eis tolyn. Žerdamas nuodus mums į akis, plaučius ir sielas.

Todėl, kad turime vergo genus. Todėl, kad neturime stuburo ir praradome įgūdžius priešintis blogiui. Valdžia? Mes ir esame valdžia. Nes valdžiai – tik mūsų marionetė: kur ją pakreipsme, ten ji ir links. Nevaldoma ji linksta tik pinigų ir ištvirkimo pusėn.

Apie tokias „smulkmenas”, kaip to mėšlo gaubtas ant valstybės paveldo – istorinio Memelio/Klaipėdos centro – nėra ką ir kalbėti: nei jis žmonėms, nei kultūros paveldo saugotojams rūpi. Nei kas turi iliuzijų, kad kas bus išsaugota ar atkurta ateities kartoms. Pamažu šio ar kito drakono smarvės sunaikins viską.

Bet sveikata, mūsų vaikų, anūkų, ainių sveikata, gyvenimo kokybė – kodėl nesikauname už ją? Atsakymas paprastas: norime, kad tai padarytų kažkas kitas. Tik kad nėra to kito. 

Išvaryti tuos nuodų bezdėtojus norime. Bet net vizijos neturime, ką tose „Klasco” apdergtose Kuršių marių krantinėse darysime. Juk neturime iliuzijų, kad bus leista ten ant kranto atsisėsti ir basas kojas vandenyje patabaluoti?

Nuo Kuršių marių miesto centre mus atskyrė amžiams. Pinigai. Matyt, to nusipelnėme. Mes leidome niekšams patvirtinti planus dėl Melnragės paplūdimių sunaikinimo. Matyt, esame to verti. Mes šaipomės iš tų naivuolių, kurie kaunasi už gėrį. Matyt, patys esame blogis.

Dažnai po to tokių samprotavimų esu vadinamas visokiais epitetais. Prašom. Matyt, nori įžeisti, užgauti, suniekinti. Nes kažką tai reikia apkaltinti, kad pats išliktum orus. Prieš save. Prieš savo tuštybę. Nes nedrįsti drakonui ištarti: „Go home!” Eik namo ir ten dulkinkis!

7 Comments

  1. Pastebėjimas

    Artūrai, buvai vicemeras, turėjai gražaus laiko ne tik parašyti, bet ir padaryti. Bet tada viskas atrodė kitaip? Todėl kad valdžia atima kritinį mąstymą ir sąžinę.

    Reply
  2. Ramunė Staševičiūtė

    Tik nereikia ,Artūrai, verkti. Miesto valdžia gali viską, jei turi valios, noro ir atkaklumo. Pats žinai. Bet reikia sunkiai dirbti dėl to. Gali net suburti miestiečius protestui. Tuščias straipsnis valdžios neveiklumui pateisinti ir klaipėdiečių aistras sujudinti. Jeigu pameni, bandžiau rimtai tą klausimą kelti dar 2014 metais su nuotraukomis, kurios vaizdavo kriaupius ,sovietmečio reliktus, pvz:, kaip tvora, netvarką su miegančiais ir teršiančiais už KLASCO tvoros „furistais” (o juk ta stovėjimo aikštelė yra savivaldybės teritorijoje!) ir pan., bet visa liberalų valdančioji dauguma su visais vadais mandagiai išklausė ir toliau apskritai vengė apie tai kalbėti, kol gyventojai pratrūko. Pats žinai, kad negali tarnauti, deja, dviems ponams (Dievui ir Mamonai).

    Reply
  3. Judas

    Kodėl go home..juk ukrainiečiau jau įrodė, kad naxui veiksmingiau ?!

    Reply
  4. Klp

    Klaipėdoje siautėja kitų miestų verslininkai, o vietos valdžia net palapinių nugriauti nesugeba…

    Reply
  5. Antanas

    Gregejo jabanas projektelis,60 mln už tarša, greičiau Klaipėdos piliečių dusinimas,visiškas fiasko!!! LTSR teisingumo viršūnė . Visą kitą spektaklis runkeliams.30 sidabrinių,pasprinksite,patriotai chrenavi.

    Reply
  6. GintarasR

    Kai žmogus vienu metu gyvena kaip dvi asmenybės – diagnozuojama, kad jis serga šizofrenija. Kai miestas turi du bendruosius planus, vienas su kitu nesuderintus, nes tikslai yra skirtingi – toks miestas irgi sega šizofrenija – jis nuoširdžiai nežino ar jis tik uosto komplekso ir verslo pinigui kalti sutvertas, ar nori būti patenkintų savo gyvenimo kokybe žmonių miestu (į kokybę ir pinigas, infrastruktūra, viešasis valdymas, aplinka ir tvarios darbo vietos, medicina, kultūra, švietimas, atsparumas visokioms grėsmėms įeina, beje).
    Miestui reikia išgyti – reikia vieno bendrojo plano kaip trumpalaikio planavimo instrumento ir ilgalaikės urbanistinės raidos vizijos ne mažiau kaip 30 metų į priekį, o dar geriau visiems 50.
    Žinoma, abu dokumentai reguliariai atnaujinami, kritiškai įsivertinant esamas situacijas ir aplinkos pokyčių tendencijas. Tai ir bandykime pasveikti nuo šiandienos šizofrenijos, miesto stake holderiai tarkitės koks yra mūsų siekiamas ir darnus ateities vektorius, vizija ir ilgalaikiai siekiai – ir tada bus lengva pasidaryti vieną ir tvarų bendrajį planą.
    Tie pasispardymai dėl Klasco – tik smulki šaškė didelio žaidimo lentoje. Vyraujanti prieštaringų bendųjų planų šizofrenija yra didžioji bėda.

    Reply
  7. TAIP

    Artūrai. Esi visiškai teisus. Miesto žmonės visiški avinai ir rūpinasi tik savo butu. Jei jam pro langą smirdi. Dabar jau pabamba ir apie kiemą jei gazonų mašinų statymui neliko. Miestas – lai valdžia sprendžia. Žygdarbiu laiko jei kokį raštą surašo. Ir iki apsiseilėjimo tiki, kad išsirinkę kažkokį naują, gražų merą ir kitų 30, naujieji viską sutvarkys. Bet sutik, kad ir pačiam, net žurnalistui, tai išdrįstum viešai pasakyti reikėjo visą amžių nugyventi, o kad suprastum, per visas politines girnas prasisukti. Belieka džiaugtis, kad dar nesodina už tokius tekstus ir nesantaikos kurstymu pavadinę. Panašu, kad ir tuo visokių grigeo, klaskininkų, MG, matišaikų …..teisininkai greitai pasirūpins ( dviejų BP viename mieste atvejis su vienu aukštesnės galios). Ir turėsime vėl draugišką mažąją putiniją.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This