„Grigeo Klaipėda” vadovui versija apie nesutampančias taršą ir žalą nepadėjo

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdos apylinkės teismas atmetė bendrovės „Grigeo Klaipėda” vadovo Tomo Eikino skundą dėl tos dalies Aplinkos apsaugos departamento (AAD) surašyto nutarimo, kuria konstatuojama, kad pernai liepą neteisėtai išleidus gamybinį vandenį su toksiškais elementais į Kuršių marias, šiam vandens telkiniui buvo padaryta žala.

Pirmos instancijos teismas konstatavo, kad Tomas Eikinas pagrįstai nubaustas 600 eurų dydžio bauda. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad T. Eikinui teismo posėdyje atstovavusi advokatė Dovilė Murauskienė aiškino, jog bendrovė ir jos vadovas neginčija, neneigia ir neskundžia faktinių aplinkybių dėl pernai liepos 20-osios naktį įvykusio incidento, kurį esą lėmė „netyčiniai, neatsargūs bendrovės veiksmai” ir į marias per beveik 12 valandų ištekėjo apie 18,6 kub. m gamybinio vandens. Nesutinkama tik su nutarimo dalimi, kurioje konstatuojama, jog taip buvo padaryta žala Kuršių marioms.

Anot advokatės, jos klientui „žalos požymis inkriminuotas perteklinai”, nes pats žalos faktas Kuršių marioms esą nėra nustatytas.

„Tarša nebūtinai yra žala. Ji turi būti nustatoma moksliniais tyrimais, ką padarė Aplinkos apsaugos agentūra. Vien tarša nereiškia, kad pasikeitė kokybiškai ar kiekybiškai gamtos elementas. Aplinkos apsaugos departamentas bando gudrauti. Bendrovės atžvilgiu vyksta atskiras procesas, ten ir galima kelti tokį klausimą dėl žalos”, – dėstė D. Murauskienė.

T. Eikinui už konstatuotus pažeidimus AAD buvo paskyręs 600 eurų baudą.

Bylą išnagrinėjusi apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėja Violeta Olcvikienė, konstatavo, kad vertinant į marias išleistų nuotekų toksiškumą ir konstatuojant aplinkai padarytos žalos faktą buvo vadovaujamasi aplinkos ministro įsakymu patvirtintais metodikos principais. Tad, anot teismo, yra įrodyta, kad T. Eikinas padarė tokį nusižengimą.

AAD nutarimą administracinio nusižengimo byloje teismas paliko nepakeistą. Tokia nutartis dar gali būti skundžiama Klaipėdos apygardos teismui.

2 Comments

  1. Anti grigeo

    Smirdanti tiksinti bomba tas grigeo fabrikas. Nesuprantu, ar jie neužuodžia tos smarvės…

    Reply
  2. Karolis

    Nenatūralus aplinkos pasikeitimas vedantis į galimus neigiamus pokyčius yra tarša, kuri sąlyginai skirstoma pagal taršos dydžius. Ir gėda advokatei D.Murauskienei to nežinoti. Pagal jos mąstymą, kuo didesnis vandens telkinys, tuo mažesnė bus tarša? „Sveikinu”

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This