Grįžo ikipandeminis keleivių skaičius

Transportas

Andrius Samuilovas, laikinasis VšĮ “Klaipėdos keleivinis transportas” direktorius
2022-05-11

Komentarų: 0

Paskutiniąją balandžio savaitę pirmą kartą fiksavome 2% didesnį, lyginant su ikipandeminiu vidurkiu, Klaipėdos viešojo transporto keleivių skaičių (laužyta violetinė linija lentelėje).

Mums 2019-ieji yra svarbi riba: tai tas atskaitos taškas, kai nebuvo nei pandemijos, nei karo. Šiandienos akimis žvelgiant, tai buvo ramūs laikai, kai galima buvo nuosekliai ir planingai plėtoti viešojo transporto sistemą, kai nereikėjo gaisro tvarka reaguoti į katastrofiškus įvykius. Džiugu, kad darbo dienų kelionių skaičius ne tik užkopė į naujas aukštumas, bet ir užsibuvo. Vasarą bus jau kitas sezoninis kelionių režimas ir kiti absoliutūs kelionių skaičiai, tačiau manome, jog ir ateinanti vasara nebus prastesnė už ikipandeminę.

Palankūs faktoriai nusvėrė

Reikia pastebėti, kad per pastaruosius porą metų judumo rūšys Klaipėdos mieste keitėsi. Daugėjo lengvųjų automobilių (+5 tūkstančiai nuo 2019-ųjų), dviratininkų, paspirtukininkų. Galbūt dažniau ilgesnius atstumus klaipėdiečiai paėjėdavo pėsčiomis. Greitai atsiradęs, ir dabar nenunyko nuotolinis darbas. Tai turėjo mažinti kelionių viešuoju transportu skaičių.

Tačiau naujos ypatingų lengvatų rūšys (Pradinuko – 1907 bilietai, ir 70+ Senjoro 365 dienų – 8679 bilietai) atsvėrė pilną kainą mokėjusių keleivių sumažėjimą. Beveik nemokamai naudodamiesi viešuoju transportu, šie garbaus amžiaus senjorai gali gyventi aktyvų socialinį gyvenimą, važinėti prie jūros, susitikti pabendrauti tarpusavyje, lankyti kultūrinius renginius.

Viešojo transporto darbo organizavimo požiūriu vertinant, tokie keleiviai leidžia išlyginti autobusų salonų apkrovas laike: jų kelionių režimas įvairesnis, jie nėra „pririšti“ prie nustatytos darbo pradžios, važinėja dažniau ne pikiniais laikais, o kai autobusai tuštesni.

Nepalankūs faktoriai

Deja, viešojo transporto sistema irgi jaučia infliacinį spaudimą. Akivaizdžiausias jis per kuro kainos svyravimus. Dujų kaina per tą laiką augo ne procentais, o kartais.

Nors kuro kainos svarbios ir lengvųjų vairuotojams – galbūt dabar jie mažiau atlieka nebūtinų kelionių – tačiau mums rūpi savo bėdos ir auganti viešojo transporto paslaugos savikaina.

Esamomis aplinkybėmis įmanoma tik labai pamatuota tinklo plėtra; prioritetas yra išlaikyti esamą sistemos tvarumą ir kokybę.

Perspektyva

Bilietų žymėjimo duomenys leidžia mums identifikuoti įlipimo stoteles (ne tik tai – galime tą informaciją skaidyti ir paros laike, ir pagal maršrutus, bet ta informacija svarbi pirmiausia mūsų eismo inžinieriams sudarant autobusų grafikus).

Bendras kelionių vaizdas patvirtina būsimosios greitųjų autobusų trasos pagrįstumą – ji nubrėžta labiausiai apkrauta miesto ašimi. Įrengus ją, viešasis transportas taps dar patrauklesnis.

Populiariausios stotelės pagal šių metų balandžio-gegužės bilietų žymėjimus.

O artimiausiu metu, jau šį birželį, iš Klaipėdos viešojo transporto bilieto paskyros bus galima atsiskaityti keliantis į Smiltynę. Tai bus pirmasis Lietuvoje intermodalinis bilietas – galiojantis skirtingose transporto rūšyse.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

Paaiškėjo metinio bilieto laimėtojas

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ skelbia, kad ketvirtadienį uostamiesčio viešojo transporto sistemoje buvo pažymėtas 100 000 000-asis bilietas nuo naujosios e-bilieto ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This