Ko vertas miestas, kurio politikų galvoje nėra košės, švilpauja tuštybė?

Nuomonės

Prisipažinęs, kad jo galvoje košė, kad nieko nesupranta net ir antrą kartą pakartojus pranešimą apie miesto rinkodaros bei įvaizdžio formavimo įstaigų koncentravimą,  Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Vidmantas Dambrauskas yra vertas pagarbos. Nes toks prisipažinimas yra vyriškas veiksmas. Nežinoti, nesuprasti – nėra nuodėmė.

Artūro Šulco nuotr.

Klaipėdos įvaizdis labiausiai kenčia dėl to, kad miesto vadovai ir absoliuti dauguma miesto Tarybos narių vaizduoja, kad jie puikiai išmano šį dalyką: kažkur iš kažko išgirdę kažkokią rinkodaros teorijos nuotrupą, manosi esą šios srities profesoriai. Nors katino pypą jie supranta. Va, čia jau yra nuodėmė. Už kurią mes visi turime kentėti.

Išties, dabartinėje miesto Taryboje nėra nė vieno šios srities profesionalo. O kai nieko nesupranti, tai lengviausia parodyti tariamą didybę niekinant tai, ko nesupranti. Dėl to tokios Klaipėdą reprezentuojančios ir tarptautinį prestižą turinčios įstaigos kaip „Klaipėdos šventės”, „Klaipėda ID”, Klaipėdos turizmo ir informacijos centras, Klaipėdos kultūros komunikacijų centras etc. ir net Kultūros skyrius, nuolat patiria politikos barbarų ir nepraustaburnių chuliganiškus išpuolius.

Po tokių išpuolių, kuriais žavisi net meras (o ir pats yra jų dalyvis), prisikviesti gerus profesionalus dirbti šiose įstaigose – misija beveik neįmanoma. Ką bekalbėti apie aukštos prabos vadovus. Jei kuris nors ir susivilioja garbinga misija ir tariamai gera alga, tai po kiek laiko sprunka šalin kaip akis išdegęs. Atspėkit, kaip jis po to reklamuoja Klaipėdą.

Į profesionalų vietas neišmanėliai dažnai prakiša, geru atveju, vidutinybes, kurios sugeba tik dergti savo pirmtakus. Jei jau prisiminėm vidutinybes, tai prisiminkim Šopeno žodžius: už vidutinybę yra baisiau tie, kurie yra truputį aukščiau už vidutinybę. Nes jie manosi esą genijai, nepamainomi protinio darbo proletarai ar net karvedžiai.

Tokių savivaldybės Taryboje turime apie du trečdalius. Jie viską išmano, jų didžiausia pramoga – sukirsti, suniekinti, įžeisti profesionalus – administracijos specialistus ir įmonių bei įstaigų vadovus. Ir pademonstruoti: štai, koks aš – talentingas visažinis. O jūs, žemės kirminai, žinokite savo vietą. O tie galvoja: ,,Tu pats esi neišmanėlis, nieko nežinai, asile”. Tik pasakyti negali, nors vienas kitas išdrįsta, kaip Irena Šakalienė.

Bet ne apie miesto tvarkymą šįsyk šneka. Nors vertėtų, po kandidato į merus Arvydo Vaitkaus pareiškimo, kad Klaipėda kotiruojasi kaip nešvariausias miestas.

Šneka yra apie bene ilgiausiai ir kruopščiausiai per šią kadenciją Klaipėdos politikų nagrinėt1 klausimą – apie panašias funkcijas vykdančių viešųjų įstaigų sujungimą, siekiant sustiprinti miesto pozicionavimą šalyje ir pasaulyje.

Klausimas net tris kartus buvo svarstytas Kolegijos ir aibę kartų – komitetų posėdžiuose. O politikai kaip nesuprato, taip ir nesupranta, apie ką kalbama. Jų šunys, katės, žiurkėnai ir žąsinai, jei tokių turi, jau mintinai viską išmoko, žino, kas turi užsiimti bendra miesto rinkodara. O politikai nesupranta, nemato prasmės, nors tu ką… Nes procese mato tik save. Ir meiliai sako: koks aš gražus ir protingas!

Aplinkiniai mažesni miestai (ką bekalbėti apie Vilnių ar Kauną)  šias problemas jau kadais išsisprendė, o mūsų protingieji kurmiai dedasi mokantys pinigus skaičiuoti – du plius du – ir žino, kiek miesto identitetas, jo pozicionavimas kainuoja. Centus, pagal jų apskaičiavimus. Ir milijonus. Nes nežino, kas tas identitetas, ir su kuo jį valgyti. Nelabai su tokiu supratimu juos priims kas į gerą valgytojų kompaniją. O su jais – ir mus visus. 

Ko vertas miestas, kurio galvos neturi žalio supratimo apie sisteminius jo pozicionavimą, rinkodarą, atstovavimą ir plėtrą? Ir ko verti tie pusgalviai, kurie turi šiokį tokį supratimą, bet torpeduoja bet kokį sprendimą vien todėl, kad ne jie jį pasiūlė? Hmm… Gal nešvariausio miesto nešvariausių politikų vardo. Tik ne ta prasme, kuria turėjo omenyje viena savimi besigrožinti miesto galva.

13 Comments

  1. Anonimas

    Šulcas matyt tebegyvena savo senomis ženklo kūrimo istorijomis:

    „Sudaryta laikinoji komisija, kuriai vadovauja vicemeras liberalas Artūras Šulcas, ženklo kūrimo aplinkybes turės išgliaudyti ir pateikti savo išvadas politikams iki gruodžio 10 dienos.

    „Aloros“ kūrėjai savo ruožtu uostamiesčio valdininkų pretenzijas vertina kaip laužtas iš piršto ir tvirtina tapę politinių intrigų aukomis.

    „Jie taip dangsto savo nekompetentingumą…”

    Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-pulsas/2018/10/26/news/klaipedoje-nerimsta-skandalas-del-miesto-zenklo-politikai-tirs-sandorio-skaidruma-8030566

    Reply
  2. Vytautas

    Priminkite prašau, ką Šulcas yra baigęs? Režisūrą? Ir vos ne visą gyvenimą buvo politiku, sprendė visus miesto klausimus? Šis režisierius ilgus metus valgė duoną iš politikos, iš savivaldybės biudžeto gaudamas algą, išmokas, aiškino srityse tokiose kaip viešasis transportas, Klaipėdos vandenys, energija, atliekų tvarkymas, finansų valdymas, kultūra, švietimas ir visais kitais miesto klausimais? Nuo ūkio iki rinkodaros. Dabar – žurnalistų dar ir patapo. Va tau ir režisierius. O gal pusgalvis? Skiauterės betrūksta. Kudakuoti moka. Pats rodė kaip moka.

    Reply
  3. Nebegera gyventi Klaipėdoje

    Chuliganiškų išpuolių susilaukia ne tik kultūros įstaigos (kultūra tarybai-nežinoma žemė). Išpuolis yra ir aptriušę pastatai, ir vis „smagiau” kertami medžiai, ir cementinis Dangės skveras, ir baisi tarša išmetamosiomis dujomis, ir nuolatinis gąsdinimas dėl jau jau ir vėl statomo dar baisesnės taršos monstro -bastinų tilto.

    Reply
  4. Martynas

    Ir taip bus nuolat, kol rinkdami į tarybą, žmonės nesugebės, atskirti sąžiningų miestui dirbančių ir juo besirūpinančių miestiečių, nuo tiktai asmeninius, ar partinius/verslo reikalus besitvarkančių politikų…
    Jei nežinai už ką balsuoti- geriau neik į rinkimus, o ne balsuok už kažkokį, kažkur matytą tipą, ar už kažkur girdėtą pavardę ar partiją…

    Reply
  5. Juokėsi puodas, kad katilas juodas

    Jei rasytu kitas zmogus, gal nesistebeciau. Bet dabar Sulcas 🙂 Tas pats, kuris buvo tarybos nariu daug metu, vicemeru berods 2 kadencijas. Nuveiktu geru konkreciu darbu – deja, nezinome, isskyrus toki pati ir dar baisesni lojima ant administracijos ir kitu istaigu darbuotoju, kaip kad cia kaltina dabartinius tarybos narius. Zmones kalba, kad tas veikejas buvo visiems nusibodes, niekas nemego jo, isskyrus ji pati ir visi labai dziaugesi, kad nera jo daugiau miesto taryboj 🙂

    Reply
  6. Anonimas

    Tarybos nariams, kurie nieko nesupranta ir tai pripažįsta arba nepripažįsta, nevertėtų balsuoti PRIEŠ. Jei jau nesuprantate, miesto šviesuoliai, tai turėkite išminties nusišalinti.

    Reply
  7. Jola

    Tai jau tikra tiesa.Mirręs miestas Klaipėda.Aptriušęs senamiestis,kuriame savaitgaliais nėra žmonių,net nejauku išeit pasivaikščioti.Kubikiuoti nykūs skverai ir aikštės.Jokios gyvybės ar judesio.Pajuodęs ir prasmirdęs šiaurinis rajonas.Apgailėtina.Nes nėra tikro šeimininko.

    Reply
  8. Patarlė

    Žuvis genda nuo galvos, jeigu ką !

    Reply
  9. Danutė

    O taip, senoji gvardija nagus suleidusi gražiai. Gražu pažiūrėti kaip keičiasi Grubliausko veidas diskusijų apie įstaigų sujungimą metu. Tiesiog švyti, vos kas nors pasiūlo nejungti jo kišeninių kontorėlių, kuriomis kontroliuoja kas lipa ant scenos, dedasi į kišenę iš kruizinių surenkamus atkatus ir taip toliau. Bet kurgi, jeigu paklausi jo tiesiai – tai bus už skaidruma, už pokytį, už progresą, tik visa jo frakcija paklusniai komitetuose susilaiko, tyliai sabotuodama sprendimus.

    Reply
  10. Va čia tai drąsiai

    Drąsiai skėlė. Bet tiesą. Tik kad mūsų ,,garbingieji” tarybos nariai apie save taip negalvoja. O ir miestas neturi tikro šeimininko, kuriam skaudėtu širdį ir jis stegtusi suburti drąsią, veržlią komandą. Todėl ir atrodo tas mūsų miestelis taip, kaip atrodo- apgailėtinai. Ypač H. Manto gatvė ir centrinė aikštė su apsmurgusiu ambertonu.

    Reply
  11. Jonas

    Labai taikliai, ačiū už tiesą

    Reply
  12. T

    Užsidėjusi valdininkų armija, kažkas baisaus. Miestas skendi dulkėse, visur netvarka, apleisti pastatai! Gėda!

    Reply
  13. Herkus Bantas

    „vienas kitas išdrįsta, kaip Irena Šakalienė” – ach, kokia drąsi ponia – tai gal ir apie jos viražus, miesto NT vystyme, p. Šulcas galėtų, taip pat atvirai ir išsamiai? Juokauju, bet – nemeluokime sau – kol alga valstybės mokama, svarbiausia gerai imituoti darbą, teistis, bartis, nes, tikėtina, seniai susitaikyta su savo nesugebėjimais dirbti vardan savo miesto. Kokia problema pasikviesti tuos specus iš miestų su geresne patirtimi – garbė neleidžia? Gyvenimas tęsiasi, tvarkomės ir be jūsų, likite dėkingi, kad mokame mokesčius jūsų algoms.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This