Teismas atmetė dar vieną „Grigeo Klaipėda” pretenziją aplinkosaugininkams

Aplinkosauga, Svarbu

AB „Grigeo Klaipėda” praėjusi savaitė buvo itin nesėkminga – įmonė sulaukė net trijų jai nepalankių teismų sprendimų.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad Apeliacinis teismas atmetė 1 424 516 eurų dydžio bendrovės ieškinį buvusiems jos darbuotojams ir kitiems fiziniams bei juridiniams asmenims dėl už neva gamybai tiektą kitokį krakmolą, o Vilniaus apygardos administracinis netenkino jos skundo, kuriuo bendrovė prašė Aplinkos apsaugos agentūrą (AAA) įpareigoti iš naujo įvertinti nelegaliai leistomis nuotekomis padarytą neigiamą poveikį Kuršių marių vandens būklei. Tas pats teismas praėjusį ketvirtadienį pripažino, kad nepagrįstos yra ir „Grigeo Klaipėda” pretenzijos AAA dėl taršos integruotos prevencijos kontrolės (TIPK) leidimo patikslinimo. 

„Grigeo Klaipėda“ nuotekų valymo įrenginiai. Oro grupės nuotr.

AAA „Grigeo Klaipėda” nemalonę užsitraukė dėl to, jog jos TIPK leidime įrašė sąlygą, kad nuotekas savo valymo įrenginiuose Dumpiuose įmonė galės vėl valyti tik tada, kai atliks nuotekų tvarkymo sistemos modernizaciją ir dar kartą pasikeis TIPK leidimą. 

Nesutikdama su tokiu sprendimu „Grigeo Klaipėda” kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydama jį panaikinti, tačiau byla išnagrinėjusi jo kolegija, kurią sudarė teisėjos Ina Kirkutienė, Jūratė Gaidytė-Lavrinovič ir Jolanta Vėgelienė, konstatavo, kad toks skundas yra nepagrįstas. 

Anot teismo, AAA padarytas pakeitimas TIPK leidime iš esmės atitinka pačios bendrovės paraiškoje nurodytą informaciją ir priemones, kurias ji įsipareigojo įgyvendinti.

Teismas konstatavo, kad „Grigeo Klaipėda” pozicija, jog AAA šiuo atveju turėjo pareigą tiesiog atmesti patikslintą paraišką neatitinka teisės aktų
reikalavimų ir yra nepagrįstas.

Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

INFORMACIJA

Nuo 2020 m. sausio 7 d., kai buvo pranešta apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl Kuršių marių taršos, „Grigeo Klaipėda” nuotekų valymo bare Dumpiuose valomas tik čia esančių dumblo kompostavimo aikštelių filtratas ir į kompostavimo aikšteles patenkančių kritulių vanduo, kuris savitaka patenka į filtrato siurblinę ir valomas mechaninio-biologinio valymo įrenginiuose.

Išvalytos nuotekos iš nuotekų valymo įrenginių prireikus asenizaciniu transportu pervežamos į „Grigeo Klaipėda“ teritorijoje esančią nuotekų talpą, iš kurios kartu su visomis nuotekomis išleidžiamos valyti į AB „Klaipėdos vanduo“ tinklus.

Bendrovė savo paraiškoje AAA nurodė, kad siekdama sumažinti į aplinkos orą išsiskiriančių teršalų ir kvapų kiekius, numato modernizuoti savo nuotekų valymo įrenginius – uždengti esamus nuotekų išlyginamojo rezervuaro ir pirminio nusodinimo talpas bei įrengti susidarančio nuotekų dumblo apdorojimo (mechaninio nusausinimo) įrenginį.

Iš uždengtų nuotekų talpų surinktas užterštas oras būtų valomas ozonatoriuje. Teigiama, kad būtų sunaikinama iki 95% kvapą sukeliančių medžiagų.

Įrengus dumblo mechaninio sausinimo įrenginius atsirastų galimybė nuotekų valykloje susidarantį dumblą lengviau panaudoti galutiniam realizavimu. 

2 Comments

  1. Tai

    Laiko tempimas, daugiau nieko, už kaku visvien teks susimokėti…Pangoni…aferiste tu…

    Reply
  2. *****

    Dar viena puiki žinia . Pagarba žmonėms ” užsukusiems teršimo ” sklendę . Nuoširdi pagarba .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Keisis kormoranų skaičiaus reguliavimo tvarka

2025 m. įsigalios nauja kormoranų populiacijos kontrolės tvarka ir nustatytas skaičius, kiek šių paukščių galės naikinti žuvininkystės ūkiai, praneša Aplinkos ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This