Valdžia vizitavo tvarkomą Skulptūrų parką

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto vadovai, antradienį gausiai sugužėję į Skulptūrų parką, kurį šio mėnesio pradžioje pagal architektės Margaritos Ramanauskienės projektą pradėjo tvarkyti UAB „Plungės lagūna“, daugiausiai domėjosi medžių likimu. O taip pat – Tautinių kultūrų centro, atsidūrusio darbų epicentre, darbo sąlygomis. 

Vizituotojų konsiliumas. Artūro Šulco nuotr.

Juos taip pat domino, ar iki kitų metų sausio 15-os dienos bus baigta tvarkyti ta parko dalis, kurioje yra paminklas 1923 metų Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos įvykių dalyviams. Į šį klausimą tvarkybos vadovai atsakė užtikrintai: bus sutvarkyta dar šiais metais.

Daugiausiai technikos – netoli paminklo 1923 metų įvykių dalyviams. Artūro Šulco nuotr.

Apskritai vizitacija praėjo sklandžiai, nes į visus klausimus tiek statybininkai, tiek architektė M. Ramanauskienė atsakydavo: išspręsim, galima rasti sprendimą, kompromisą. Architektė pasidžiaugė, kad  UAB „Plungės lagūna“ žmonės yra linkę bendradarbiauti, sutarti.

Architektė M. Ramanauskienė sakė gerai sutarianti su parko t tvarkytojais. Artūro Šulco nuotr.

Sutarimo daugiausiai Skulptūrų parke ieškoma dėl senųjų didelių medžių išsaugojimo. Nors kai kuriuos iš jų pagal projektą numatyta pašalinti, šiandien kalbėta apie būdus, kaip juos „apeiti” su tiesiamais takais. 

Gintaras Neniškis, Savivaldybės administracijos direktorius, pabrėžė, kad einant į kompromisus būtina „nepamesti” pagrindinių projekto parametrų. M. Ramanauskienė susirinkusiems aiškino, kad norint, jog didieji, saugotini medžiai būtų gerai matomi, reikia aplink juo pašalinti mažesnius – jų perspektyva išaugti paunksmėje nėra šviesi.

Šią parodytą tuopą tvarkytojai žada „apeiti”. Artūro Šulco nuotr.

Tautinių kultūrų  centro direktorė Jelena Butkevičienė guodėsi, kad dėl prasidėjusių tvarkybos darbų pasidarė sunku pravažiuoti ar net prieiti prie jos vadovaujamos įstaigos. Esą vieną savaitgalio dieną į renginį atvyko apie 200 žmonių, kilo šurmulys, net buvo iškviesta policija. Tačiau greitai sutarta, kad apie renginius tvarkybos darbų vadovai bus įspėti, o šie, savo ruožtu, pasakė, kad visas tokias problemas galima nesunkiai išspręsti.

J. Butkevičienė turėjo dėl ko pasiguosti valdžios vyrams. Artūro Šulco nuotr.

UAB „Plungės lagūna“ yra įsipareigojusi Skulptūros parko tvarkybos darbus atlikti per dvejus metus. Jos paslaugos pagal sutartį su Klaipėdos miesto savivaldybe kainuos apie 3 mln. eurų.

INFORMACIJA

Miesto centre tarp Liepų ir S. Daukanto g. įsikūręs Skulptūrų parkas užima beveik 10 ha ploto. Didžiausią parko dalį užima valstybės saugoma kultūros vertybė – Klaipėdos senųjų kapinių kompleksas. Miesto kapinės šioje teritorijoje buvo įkurtos 1820 metais ir tam tikrą laiką veikė pokariu, kol sovietinė valdžia panaikino kapines ir šioje vietoje įkūrė Skulptūrų parką.

Kapinių teritorijoje yra Klaipėdos mecenatų Liudviko Juliaus Vynerio, ir Gerlachų šeimos kapai, 1923 metų Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos dalyvių memorialas. Šalia buvusios vakarinės kapinių ribos yra Napoleono karus menantis gynybinis įtvirtinimas, vadinamasis šancas.

9 Comments

  1. C7 medžių mylėtojams

    Eigit Girulių ir Smiltynės miško gelbėt. Ten sparti urbaniazacija.
    Parkas ne miškas. Jame turi būti ir takų, ir aikštelių ir fontanų ir atvirų šviesių erdvių.

    Reply
    • to c7

      Faktas kad nesat buvę skulptūrų parke. Koks gali būti aktyvus gyvenimas šalia kapinių? Ar jau nebėra pagarbos mirusiems. Beto kaip suprantujusu nuomone visus parkus reikia rekonstruoti pagal lekala… Fontanas trinkelės iškirsti medžiai karuselės.. ? Tik vėliau nesiskuskite kad padidėjo mieste triukšmas ir tarša..juk medžius iskirtote..

  2. Kaliningradija

    Kaliningradijoje parkų netvarko, parkus palieka pačiai gamtai tvarkyti, Klaipėdos žalieji, Karbausko šešėlinės vyriausybės ministras Vaitkus siūlo daugiau Kaliningradijos

    Reply
    • Kaliningradijai

      Iš tavo teksto aiškiai smirdi konservais. Tu pats ir esi kaliningradija šmeižikas. Vaitkus vienintelis siekia, kad kuo daugiau gražių medžių būtų išsaugota. O gaujai svarbu kuo daugiau trinkelių prikloti.

  3. Teka pinigai upeliais

    Kuo daugiau medžių iškirsta ir sveiko asfalto bei trinkelių išardyta, kuo daugiau naujų trinkelių paklota, tuo daugiau pinigėlių nuteka.

    Reply
  4. argi ne?

    Ramanauskienė juk tik architektė, mažai spendė ką kirsti ką ne, kiek suprantu buvo kiti specialistai samdyti įvertinti medžius, kurie turi tam tikrą išsilavinimą bei kompetencijas.

    Reply
  5. Rmanauskienė nesupranta

    kad iškirtus plonesnius medžius , išdraskius šaknys aplink medžių -išvirs per pirma audra visi parko medžiai.
    Jai proto neužtenka suprasti tai paskaityk : https://www.atviraklaipeda.lt/2022/02/23/kodel-krenta-medziai-vejui-paputus/
    labai gerai parašyta. Rumpiškės kvartale savivaldybė iškirto apie pusė tūkstančio medžių ir 10 000 m2 krūmų alyvų, jazminų ir kt.. Pažeidė likusiu medžių šaknys ir dauguma medžių jau išvirto . O kitu likimas bus toks pats. Savivaldybė Rumpiškės kvartalą pavertė užbetonuota smirdanti karsčio sąla arba kloaka.

    Reply
    • Taip

      Po kiek laiko socialistinės tuopos nustelbs vokiškas liepas?

  6. Buvo savivaldybės

    Duota Ramanauskienėi užduotis, suplanuoti taip kad būtu iškirsti apie 600 medžių. Tai kuo daugiau IŠKIRSTI medžių. Toki projekta iš paruošė. Projektas nepaviešntas visuomenei
    Slapta savo savivaldybės ir savu rate alia pristatė projekta. Savivaldybės klerkai EIKIT LAUK. JUS NE DIRBOTE VISUOMENĖI. Parkas mūsų žmonių , o ne medžių vagių.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Vicemerė apdovanota „už asmeninį išskirtinį indėlį”?*

Net 171 Klaipėdos savivaldybės klerkas buvo paskatintas ir apdovanotas, įvertinus jų veiklą per pirmąjį šių metų ketvirtį „kaip viršijančią lūkesčius”. Ir net 49 ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos savivaldybė perka paslaugas ir iš neviešinamų asmenų (atnaujinta)

Nors Klaipėdos meras anksčiau piktinosi, kad saugomas kultūros projektus vertinusių ekspertų anonimiškumas ir dėl to bei noro sutaupyti jų paslaugų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This