Galimybė rinktis arba Internacionalo interpretacijos tema

Nuomonės

Nuskambės keistai, tačiau džiaugiuosi, jog per du kartus nepavyko prisijungti prie į pabaigą jau einančios savivaldybės apklausos dėl sovietiniams kariams skirto memorialo Klaipėdoje likimo.

Nors liaudies išmintis sako, jog trečias kartas esą nemeluoja, pamąsčiusi tąsyk jungtis nebebandžiau ne tiek protestuodama prieš tradiciškai savivaldybėje nuolat stringančius e. ryšius, o kiek dėl netinkamai, tendencingai suformuluoto klausimo, t.y. dėl to, kad apklausos dalyviams nebuvo palikta jokio pasirinkimo.

Artūro Šulco nuotr.

Dar iki minėtos apklausos paskelbimo ne vienas, išsakęs nuomonę dėl minėto memorialo S. Daukanto g. likimo, siūlė atskirti čia esančias karių skulptūras ir penkiakampę žvaigždę nuo meniniu požiūriu subtilaus ir vertingo skulptoriaus Juliaus Vertulio sukurto kalavijo, siūlydami jį palikti. Tokią nuomonę anksčiau buvau išsakiusi ir aš, tad nebesikartosiu.

Tačiau apklausą rengę savivaldybės klerkai savęs neapsisunkino, klaipėdiečiams nepalikę jokios alternatyvos ir pateikę autoritariniams režimams, o ne demokratinei visuomenei būdingą vienintelį klausimą, į kurį galimas tik taip arba ne atsakymas.

Negana to, pačiame klausime („Ar pritariate Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos memorialo, esančio S. Daukanto g. pertvarkymui, pašalinant su žuvusių karių amžinojo poilsio vietos įamžinimu nesusijusius sovietinės ideologijos ženklus ir suteikiant karių palaidojimo vietai naują architektūrinę kokybę?“) dar netiesiogiai slypi ir atsakymas. Na, koks kvailys galėtų pasisakyti prieš „naują architektūrinę kokybę?“

Teisinėje kalboje tokie klausimai vadinami menamais ir, pavyzdžiui, teismuose sąžiningi teisėjai panašius proceso dalyviams sufleruojamus klausimus šalina kaip netinkamus.

Tad ir mąstau, kad jei apklausos pradžioje man visgi būtų pavykę prie jos prisijungti, būčiau privalėjusi eiti prieš savo sąžinę, pažymėdama varnelę ties atsakymu taip, nors, pasikartosiu, ir dabar manau, jog yra šventavagiška, trumparegiška ir net nusikalstama naikinti meno kūrinius, nesvarbu, kada ir kokiu tikslu jie buvo sukurti.

Kai kas sako, jog nieko atsitiktinio nebūna ir kad būtina stebėti mums gyvenimo siunčiamus ženklus.

Prietarais netikiu, tačiau šiuo konkrečiu atveju manau, jog nesudalyvavimas pseudo apklausoje su menamu klausimu bei tai, kad apklausos rezultatai vis tiek neturės jokios reikšmės galutiniam sprendimui, man svarbus pirmiausia galimybe rinktis. Galimybe neprisidėti prie beatodairiško, niekuo nepagrįsto ura tipo griovimo vajaus, labai tiksliai atspindėto Internacionale: „Pasaulį seną išardysim nuo pačių pamatų ir tuo naujai pasaulį atstatysim – kas buvo nieks, tas bus viskuo”…

P.S. Kalbos apie tai, jog memoriale galėtų likti karių skulptūrinė kompozicija ar žvaigždė, nėra – juos būtina šalinti kuo greičiau.

7 Comments

  1. vigilijus

    straipsnio autorė plagiatorė. Tai mano mintys.

    Reply
  2. olialia

    O Dieve,kaip nusivyliau šia ponia,ko nebuvo iki tol. Gal ši ponia pasirūpintų partizanų kauleliais,dūlančiais Našlaičių kapinėse,sukurtų tenmeno kokį kūrinį..Negi čia ji -tos rašliavos autorė,gal klaida?

    Reply
  3. Pc

    O kodėl autorė nevertina kalavijo atsiradimo aplinkybių ir konteksto? Juk jis atsirado kaip brežnevinio atgrasaus memorialo svarbiausia dalis, įtvirtinanti tuometinį tarybinį suvokimą apie socialistinės sistemos ir ideologijos pergalę 🙁

    Reply
  4. ką čia...

    Myžaltaškiai, nuimkit tuos stabus greičiau. Žiūrėkit ką jūsų mylimi „asvabaditeliai” daro.
    Jeigu Ukraina kristų, tai staiga visi kurie kovojo už Tėvynę pavirstų banditais kaip ir mūsų partizanai. Šlykštynės kacapai.

    Reply
  5. MArijus

    Daugiau neskaitysiu šitos autorės straipsnių. Gali toliau Rusiškai rašyti juos, Rusams bus lengviau skaityti…

    Reply
  6. Jonas iš priemiesčio

    Prie ko čia tas pseudo ,,meno kūrinys” ir dar Kompartijos nurodymu pagamintas. Bauginantis, grėsmingas karo įrankis. ,,Meno kūrinys” raudonžvaigždžiui žudikui.

    Reply
    • Anonimas

      pagamintas ar sukurtas? ir kodėl pseudo? Kai neturi rimtų gebėjimų, net ir blaiviai mąstyti, tai ir belieka priemiestyje tūnoti ir laidyti gerklę, tiksliau trankyti kompiuterio naršyklę kvailais pareiškimais…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Tyrimas: ką savo daugiabučiuose nori matyti gyventojai?

Dauguma Lietuvos gyventojų nori, kad jų daugiabučiuose namuose būtų įrengtos parduotuvės, kepyklėlės, sporto klubai ir klinikos. Ranka pasiekiamų paslaugų ypatingai ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

ELTA

Daugėja teigiančių, kad Lietuvoje reikalai gerėja

Eltos užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa rodo, kad daugėja tvirtinančių, jog reikalai Lietuvoje pastaruoju metu iš esmės krypsta į gerąją pusę ...
2024-01-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Vyksta apklausa apie maisto atliekų tvarkymą

Kitąmet visoje šalyje prasidės maisto atliekų rūšiavimas. Tai daugeliui Vakarų Lietuvos gyventojų bus naujiena, nes iki šiol mažai kam teko ...
2023-11-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This