Krantinės ir Uosto direkcijos pastato architektūriniame konkurse – penki projektai

Svarbu, Uostas ir jūra

Savo vizijas, kaip galėtų atrodyti Uosto direkcijos administracinis pastatas ir naujai formuojama krantinė kruiziniams laivams švartuoti, pateikė 5 autoriai. Visuose projektuose dėmesys skirtas ne tik pačiam pastatui, bet ir viešosioms erdvėms, sukuriant maksimalią prieigą prie vandens. Pateikti projektai bus viešinami mėnesį, praneša Uosto direkcija.

Pateiktų projektų autoriai teigia, kad juos inspiravo uola, vanduo ir jo lašai, sodas, Klaipėdos uosto šūkis „Kryptis – jūra“. Visas idėjas sieja tikslas sukurti ne tik krantinės ir Uosto direkcijos administracinio pastato, bet ir erdvių, kurios tiktų klaipėdiečiams bei miesto svečiams, viziją.

„Kuršių vartai”

Tarp pasiūlymų – laiptai, vedantys prie vandens, kurie galėtų tapti saulės palydėjimo vieta, takai pėstiesiems ir dviratininkams, erdvės renginiams, parodoms, komercinei veiklai. Siūloma kaip skulptūrinius elementus naujai kuriamoje erdvėje panaudoti senuosius uosto krovos kranus.

„Lašas”

Uosto direkcijai patikėjimo teise priklausančiame sklype šalia Žiemos uosto krantinių planuojamas naujasis Uosto direkcijos administracinis pastatas būtų statomas ant naujai suformuotos krantinės kruiziniams laivams švartuoti. Būtent dėl šios priežasties buvo nuspręsta šiuos projektus sujungti ir įgyvendinti kartu, taip sukuriant naujas viešąsias erdves.

„Žaliasis blyksnis”

„Nevertinant pandeminio laikotarpio, dėl kurio kruizinė laivyba buvo sustojusi, Klaipėda neturi užtektinai vietos kruiziniams laivams švartuoti. Kasmet maždaug 10-čiai kruizinių laivų, išreiškiančių norą užsukti į Klaipėdą, Uosto direkcija privalo pasakyti „ne“ vien dėl vietos stokos, todėl buvo priimtas sprendimas statyti naują krantinę, kuri leistų priimti dar daugiau kruizinių laivų ir jais atplaukiančių užsienio turistų”, – rašoma pranešime spaudai.

Dabartinis pastatas, kuriame įsikūrusi Uosto direkcijos administracija, pastatytas 1980 m. Atlikus analizę buvo nustatyta, kad jam reikalingas kapitalinis remontas, pareikalausiantis nemažų išlaidų.

„Uola”

Buvo priimtas sprendimas statyti naują pastatą, kuriam keliami aukštos architektūrinės ir inžinerinės kokybės, inovatyvumo reikalavimai. Pagal nustatytus energinio efektyvumo reikalavimus naujo administracinio pastato energinio efektyvumo klasė – A++, t. y. energijos beveik nenaudojantis pastatas. Inovatyviais biuro sprendimais būtų užtikrintos puikios darbo aplinkos sąlygos (tiek mikroklimato, tiek estetiniais aspektais) darbuotojams, jame taip pat dirbtų ne tik Uosto direkcijos administracija, tačiau ir Laivų eismo tarnyba (LET).

Pateiktus projektus vertins kompetentinga komisija, kurią sudarys Uosto direkcijos, miesto ir architektų bendruomenės atstovai: komisijos pirmininkas Uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas, Vilniaus miesto savivaldybės vyr. architektas Mindaugas Pakalnis, Klaipėdos miesto savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus laikinai atliekantis vedėjo funkcijas Marijus Mockus, architektas, projektų vadovas Povilas Čepaitis, Lietuvos architektų rūmų pirmininkas, architektas Lukas Rekevičius, architektė, kultūros paveldo ekspertė Margarita Ramanauskienė, Lietuvos architektų sąjungos atstovas, architektas, daktaras Edgaras Neniškis, Uosto direkcijos Plėtros skyriaus projektų vadovė, architektė Giedrė Zakarackaitė-Gudaitienė ir uosto kapitono pavaduotojas Eduardas Ringis, o projektus recenzuos Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto dekanas, architektas, daktaras Liutauras Nekrošius, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto Architektūros katedros docentas, daktaras Darius Linartas.

„Uosto parkas”

Architektūrinio konkurso nugalėtojams yra numatytos piniginės premijos: I vietos laimėtojui bus skiriama 25 000 Eur, II – 20 000 Eur, III – 15 000 Eur premija.

Pateikti projektai nuo birželio 13 d. iki liepos 18 d. eksponuojami Uosto direkcijos 2 aukšto posėdžių salėje, J. Janonio g. 24, Klaipėdoje, darbo dienomis 8 – 17 val. bei portale www.portofklaipeda.lt.

Liepos 19 d. 10 val. Uosto direkcija kviečia dalyvauti viešajame svarstyme. Posėdis vyks gyvai Uosto direkcijos 2 aukšto posėdžių salėje, J. Janonio g. 24, Klaipėdoje ir virtualioje erdvėje.

18 Comments

  1. Uodas

    Atgimo aikštėje kasime griovį parkingui o žemes turbūt vešime čia ir užversime marias, kad nereiktų toli vežiot? Ar tiesiog neturime ką daugiau veikti nes didesnio absurdo jau nebeina sugalvoti turbūt…..

    Reply
  2. Asta

    Fantazijos nulis, kaip visada.
    Kopijuoti tik mokam. Sužavėt nėr kur.

    Reply
  3. Anonimas

    Komentarą dėl netinkamai parinktos vietos istrynete?

    Reply
  4. Judas

    Muzikinį teatrą išgrūdo į užkampį žmogai. Sunkus darbas reikalauja brangiausią vietą mieste užtverti valdinikėlių biurais. Sunku tokį cinizmą pateisint. Negi miestiečiai tylės ir uostys palapines miesto centre. Užgrobė visą Vitės miesto kvartalą..Kažkokia fantasmagorija.

    Reply
  5. Sivalkietis klaipėdietis

    Ale gražios keturkampės dėžutės, tokios pačios kaip degtukų tik skirtingais paveiksliukas, bet čia kažkiek stogais skiriasi. Mažų kokiem studentams duokit, manau gražiau papaišys, o ir pinigėliai studentui labiau reikalingi.

    Reply
  6. Povilas

    Omg… Pakalnis komisijoi, nacionalinio stadiono varčikas…. Ka apie uosta supranta tas vilnietis????

    Reply
    • Antanas

      žinovas, jo

  7. klaipėdietis

    Manau, jog krantinė turi būti muzikiniam teatrui, ar jūrų muziejaus pažinimo centrui, o ne vilniaus įmonei – biurokratams. Gėda.

    Reply
  8. Abejoju

    Visi pastatai verti dėmesio, Kuršių vartai ypač,
    bet ar to prašmatnumo reikia, kontora išgyvena ne geriausius laikus,
    pakanka ir seno pastato, nes dar ir žmonių žada atleisti ?

    Reply
    • tik nereikia

      kur čia prašmatnumas kai kontora „išgyvenanti ne geriausius laikus” už 12 K nusiperka saldainių ir … kuklų pastatuką su autobusų stotim ant marių kranto – „visuomenės poreikiams”. Aišku smalsu, tai ką pirks kai ateis geri laikai? Bet tai jau, matyt bus valstybinė paslaptis. https://www.atviraklaipeda.lt/2022/06/12/uosto-direkcija-prizele-rutu/

  9. Petriukas

    Urbanistiškai subalansuotas-Kuršių vartai

    Reply
    • Anonimas

      užpilant marias ir ant marių kranto įrengiant busparkingą? ar „Memelios miestas” prieš langus pastatant parkingą?

  10. Progresas

    Kuršių vartai nice.

    Reply
    • Antiprogresas

      Kuršių vartai lyg lašas panašūs į už 500 m. Mėmelio miesto projekto laimėtoją, berods, Senoji Hansa. Nenustebčiau, kad tai tie patys projektuotojai.

      Jei rimtai, projektuoja ir statys auksinius rūmus artėjant ilgalaikiam uosto krovos nuosmukiui, jau dabar atleidinėjant darbuotojus, net nežinant kiek jų bus palikta. Bangladešas.

  11. Bandymas Nr.2

    tame KVJUD portale http://www.portofklaipeda.lt. jokie darbai nepristatomi. Iš pateiktų 5 paveikslėlių net nesuprasi ar tai vieno darbo „Uola” 5-ios keistos vizulkės ( keturios be pavadinimo) ar kiekvieno darbo geriausia iliustracija? Ar A. Latakas galvoja, kad viena vizulkė tai pakankama info apie tokios svarbos miestui vietą ir „darbą” kurią miestiečiams reikia žinoti. Uostininkai ( valstybinio! ) tiek nuolat meluoja saugodami tas „valstybines paslaptis” ir savo privačius uostininkus, kad jau nebežino net ką rodyti. Tradicijos tęsiamos – patys informuoja ruošiamės vykdyti planą Nr.2 – norėjot konkurso, padarėme, o statysime tai ko mums reikia. Taip kaip jau buvo sakoma , su „kruiziniu terminalu” Nr.1 ties naująja perkėla. Kai finansavimas atsirado , jis paslaptingai tapo privačiu ir krovinių terminalu. Čia taip NEBUS? Gal todėl KVJUD ir architektūrinį konkursą vengia tinkamai organizuoti?

    Reply
  12. T

    Fantazijos nulis.

    Reply
    • nu jo

      pritariu

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This