Paryžiaus komuna atsilaikė, komunarų nerasta, Luizės gatvė neatgims, o Mogiliovas – vėl politikų rankose

Miestas, Svarbu

Danės gatvė išvengė Luizės vardo, o Mogiliovo gatvės pavadinimo keitimas vėl atsidurs politikų rankose: Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija antrą kartą svarstyti šį klausimą atsisakė.

Palmiros Mart nuotr.

Ji liko prie anksčiau savo pasiūlytų pavadinimų – Žardės arba Gibišų. Ir atmetė priekaištus dėl to, kad kai kurių gatvių pavadinimai labai panašūs. Esą, taip susiklostė istoriškai. Pavyzdžiui, yra Smilties, Smiltelės, Mažosios Smiltės, Smeltės ir daug kitų panašių pavadinimų.

Komunarų gatvės Klaipėdoje nėra – taip pat konstatavo komisija. Nors yra norinčiųjų šį pavadinimą panaikinti. Ji tokiu pavadinimu pažymėta savivaldybės salėje, kur ta komisija posėdžiavo, ant sienos pakabintame žemėlapyje. Ir Google paieškoje, ir žmonių lūpose yra.

„Prašoma pagal adresą – Paryžiaus Komunos g. 25 pastatų kompleksui, ant kurio kabėjo adreso lentelė – Komunarų g. 2 – ir jis pavaizduotas Google žemėlapiuose – suteikti Leonido Donskio gatvės pavadinimą ir adresą Nr.2 (Leonido Donskio g. 2)”, – surašyta Klaipėdos miesto tarybos nario Andriaus Petraičio rašte, kurį šis surašė, gavęs piliečio Igno Kasparo prašymą. Pastarasis prašė tiesiog pervadinti šią gatvę, kad nebūtų naudojamas Komunarų pavadinimas.

Tačiau komisija nebuvo linkusi paskubom tenkint šio prašymo.

„Gal pastatyti ženklą „Čia – ne Komunarų” gatvė”, – juokėsi jie, pripažindami, kad tas pavadinimas – labai gajus.

Išties, tai yra Paryžiaus Komunos gatvės priklausinys. O suteikti tam priklausiniui pavadinimą nedera pagal teisės aktus, nes jame nėra reikiamo skaičiaus adresų. Komisijai taip pat nepasirodė, kad tokį užkaborį dera pavadinti mokslininko, politiko Leonido Donskio vardu.

Komisijos narys Vasilijus Safronovas pastebėjo, kad Paryžiaus Komunos gatvės pavadinimą reikėtų vertinti pasaulio visuotinės istorijos kontekste, o ne pagal naratyvą, kurį sukūrė sovietai. Jis pasiūlė palaukti gairių dėl pavadinimo keitimo, apie kurias dabar diskutuojama Seime. Kitas argumentas nekeisti šio pavadinimo – Paryžiaus Komunos kovose prieš monarchiją dalyvavo ir 1863 metų Lietuvos sukilimo prieš Rusijos imperiją veikėjai.

Tad nepritarta Sauliaus Kanišausko ir Andriaus Petraičio pasiūlymui Paryžiaus Komunos gatvę vadinti tiesiog Paryžiaus gatve, esą reikia laiko išnagrinėti sąsajas su šiuo miestu ir atsakyti, kodėl pasirinktas ne Londonas ar kitas miestas. Be to, ši gatvė netrukus atsinaujins – prasidės rekonstrukcija, gal tada rasis naujas pavadinimas.

Nepritarta ir Klaipėdos miestiečių draugijos prašymui atkurti Luizės gatvės pavadinimą Dangės gatvės atkarpai, nuo Pilies iki Biržos tilto. Istorikė Zita Genienė pastebėjo, kad tuomet derėtų elgtis nuosekliai bei keisti ir Tiltų gatvės pavadinimą – anksčiau ji vadinosi karaliaus Frydricho Vilhelmo, karalienės Luizės vyro, vardu.

Ši Dangės atkarpa iki sovietmečio buvo vadinta Luizės vardu. Martyno Vainoriaus nuotr.

Buvo paminėtas ir Rusijos caras Aleksandras –  Memelyje būta ir jo vardo gatvės. Tuo metu Albinas Drukteinis priminė nerašytą šios komisijos devizą: jeigu galima nekeisti – nekeiskime. Jeigu dalies Danės gatvės pavadinimas būtų pakeistas, numeracija ir adresai turėtų keisti ne tik toje dalyje, bet ir tose dalyse, kur pavadinimas išliktų.

Komisija šįkart nebuvo linkusi nei priiminėti skubių spendimų, nei juos kategoriškai atmesti, tačiau vieningai priimtas sprendimas pritarti V. Safronovo pasiūlymui įamžinti Vlado Grudzinsko atminimą ant pastato Nemuno g. 24 sienos arba, o jei nesutiks pastato savininkai – stende prieš pastatą.

Pasiūlytas toks atminimo lentos tekstas: „Šiuose pastatuose veikusiame AB „Maistas” fabrike direktoriumi 1928-1939 m. dirbo ats. plk. ltn. Vladas Grudzinskas (1895-1967), Lietuvos kariuomenės karininkas, kariuomenės intendantas, vienas iš Lietuvos prekybinio laivyno kūrėjų tarpukaryje“.

4 Comments

  1. Irute

    Siulau’savivaldybes debilai’ bus aisku kas yra kas Kl.

    Reply
  2. Mogiiovo gatvė

    Mogiliovo gatvė taip buvo pavadinta ne iš meilės Lukašenkai. Lukašenkos ateina ir nueina. Ir čia tik laiko klausimas. O Klaipėdos miesto požiūris į Baltarusiją (be Lukašenkos) ir jos miestą Mogiliovą (be Lukašenko) liks ilgam.

    Reply
    • Tikrai taip

      Ne visiems tuštiems plautagalviams tai aišku. Užėjo eilinis vajus – ir vėl ieško, ko nepametę. Bet svarbu – į srovę. Tas pats buvo su Čečėnija. Tik Klaipėda tuomet sugebėjo tai be priepuolio išgyvent. Filosofinis klausimas – už naujus adresus ir adresų visuose registruose keitimą sumokės patriotai ar tai bus palikta patiems gyventojams kaip prizas?

    • Anonimas

      Luizes gatve, tai Klaipedos / Memelio istorija, bet matomai niekam tai nerupi, kaip tarybiniais laikais. labai gaila,labai !!!!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Organizuoja piketą prieš „Bastionų namus“

Klaipėdos miestiečių draugija skelbia, jog šį ketvirtadienį, 8.15 val., prie Klaipėdos savivaldybės (Liepų g. 11) organizuos pilietinę akciją–piketą „Sutramdykime senamiesčio ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This