Prefektūros pastatas bus atnaujintas iki jo užėmimo šimtmečio

Miestas, Svarbu

Iki kitų metų sausio 15 d., kuomet bus minimas Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmetis, tikėtina, baigsis buvusio Prancūzijos, kuri šį kraštą valdė Antantės pavedimu, prefektūros pastato fasado atnaujinimo darbai.

Artūro Šulco nuotr.

Šią savaitę savivaldybėje vyks susitikimas su pastato savininkais – norima aptarti būsimus šio Lietuvai itin svarbaus jubiliejaus renginius. Neabejotina, kad jie suksis aplink buvusią prefektūrą – svarbiausią simbolinį vadinamojo 1923 metų sukilimo akcentą.

Artūro Šulco nuotr.

Tikimasi, kad dabartiniai pastato savininkai neprieštaraus dėl renginių tiek aplink, tiek pačioje buvusioje prefektūroje.

Artūro Šulco nuotr.

Praėjusių metų pabaigoje nuo 2005 m. birželio pastatą valdančios UAB „Antantė“ akcininkas Vidmantas Urnikas „Atvirai Klaipėdai” teigė, jog kol kas bus atliekami tik šio pastato stogo keitimo darbai. Tačiau dėl ateities jis tada nebuvo tikras: „Niekas nežino, kaip čia viskas vyks, kaip bus. Karantinai ne karantinai, situacija neaiški”.

Artūro Šulco nuotr.

Matyt, situacija paaiškėjo, nes pastato stogas jau pakeistas ir šiuo metu ant iškeltų pastolių sparčiai darbuojasi statybininkai – atnaujinamas fasadas. Atnaujinama ne tik „paradinė” jo dalis iš Teatro ir Sukilėlių aikštės pusės, bet nemažai padirbėta ir Pilies gatvės pusėje.

Šio pastato rekonstrukcijos projektinius pasiūlymus UAB „Antantė“ užsakymu dar 2009 m. buvo parengusi UAB „Pamario projektai”. Pagal juos čia po rekonstrukcijos, pristačius ir naują pastatą, numatoma įrengti viešbutį. Leidimas atlikti rekonstrukcijos darbus bendrovei buvo išduotas 2020 metais. 

Atnaujinimo prašosi ir neperskaitomi įrašai. Artūro Šulco nuotr.

Savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška sako, kad šiuo metu vyksta pirmasis istorinio pastato rekonstrukcijos etapas – stogo ir fasado darbai. Antruoju etapu pagal galiojantį detalųjį planą buvusio prefektūros kieme turėtų rastis dar vienas, naujas pastatas. V. Juška tiki, kad iki 1923 metų įvykių šimtmečio minėjimo dienos istorinis pastatas bus tikrai atnaujintas.

Artūro Šulco nuotr.

Neseniai „Atvira Klaipėda” pranešė, kad buvo paviešinti projektiniai pasiūlymai dėl šalia esančio avarinės būklės pastato Sukilėlių g. 14 perstatymo į 56 vietų viešbutį su SPA ir baseinu. Jį UAB „Rasa”, kurią valdo tas pat V. Urnikas, užsakymu projektuotoja UAB „PAULENS & CO“.

Sukilėlių g. 14. Čia planuojamas viešbutis su SPA. Artūro Šulco nuotr.

Šį mėnesį darbus žada baigti Sukilėlių gatvę rekonstruojanti  UAB „VVARFF”.

ISTORIJA

Pagal adresų knygas, pirmasis būsimo prefektūros pastato savininkas 1858 m. buvo Švedijos konsulas Schiller. Nuo 1915 m. pastato savininkas įvardijamas pareigūnas kreiswiesenbaumeister Gerhard – tokius pareigūnus Prūsijoje turėjo dauguma apskričių, jie buvo atsakingi už melioracijos darbų projektavimą ir vykdymą.

Būtent ties prefektūra įvyko kulminacinis Klaipėdos sukilimu vadinamos operacijos momentas.

„Prancūzų kulkosvaidžiai kyšojo per visus dviejų aukštų langus ir šluote šlavė puolančius drąsuolius. Čia žuvo daugiausia lietuvių savanorių, tarp jų ir jaunas leitenantas Barkauskas, bandęs įmesti granatą į prefektūrą. Tačiau Bajoro vadovaujama kuopa sumaniais manevrais perlaužė situaciją savo naudai. Prancūzams po įnirtingų mūšių ėmė stigti šovinių, o ir didelių motyvų žūtbūtinai kautis svetimoje žemėje jie neturėjo. Apie vidurdienį prefektūros antrojo aukšto lange pasirodė balta „vėliava“ – nuo stalo sugriebta staltiesė reiškė, kad jie pasiduoda. Netrukus prefektūroje įvyko trumpos derybos, po kurių Budrys ir prancūzų dalinio vadas majoras H. Thibaut pasirašė paliaubas”, – apie ties prefektūra 1923 m. sausio 15-osios popietę vykusį mūšį yra rašęs mokslininkas, diplomatas Rimantas Morkvėnas.

Užimant prefektūrą žuvo ir du šauliai – Jonas Pleškys ir Flioras Lukšys.

Pasitraukus prancūzams pastate iki 1925 m. birželio veikė Klaipėdos krašto gubernatūra. Jai sudarius sandorį su Internacionaliniu banku, buvo apsikeista patalpomis – bankas išsikraustė į Perkasų gatvę, o gubernatūra į jo patalpas Liepų gatvėje (dabar – „Luminor” bankas).

Nuo 1935 m. pastatas buvo tapęs Helene Rostowsky nuosavybe.

Yra duomenų, kad kurį laiką prieš 1939 metus šiame name veikė Žydų liaudies bankas (Jüdische Volksbank). 1939 metų sausį jis buvo paskirtas Sportbundui ir Ordnungsdienstui – Klaipėdos krašto pronacistinio judėjimo organizacijoms. Vėliau, per karą, name veikė vietinė SS būstinė.

1947 m. datuojamame dokumente yra įrašas, kad adresu Perkasų g. 1 buvo įsikūrusi Спецгруппа, kurioje dirbo 148 žmonės. Ką veikė ši Specgrupė – duomenų nėra.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, šiame pastate buvo įsikūręs bankas „Hermis“.

3 Comments

  1. Gyventoja

    Jeigubsu tokiu požiūriu bus tvarkomadinkaip vykdo abiejų pastatų rekonstrukciją – šventė vyks statybose. Šiuo metu šiukšlynas apie abejus pastatus baisiausias, statybvietė neaptverta, tinkas krenta gabalais nuo bibliotekos pastato ant šaligatvio. Apgailėtinas vaizdas kurį mato turistai ir miesto lankytojai…

    Reply
  2. v

    Pritariu – yra dar padorių verslininkų Klaipėdoje. Darbai vyksta, atnaujinimas gražus. Šaunuolis,

    Reply
  3. Šaunuolis

    Šaunuolis tas Urnikas, tvarkosi, dar ir savivaldybė tikriausiai prisidės prie fasado tvarkymo darbų finansavimo,
    ko nepasakysi apie Baltijos k/t savininkę iš Šiaulių…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vienur tęs pradėtus darbus, kitur - tvarkys broką

Atšilus orams, toliau bus tęsiami praėjusiais metais savivaldybės užsakymu pradėti įvairių miesto viešųjų erdvių sutvarkymo darbai. Tuo pat metu aiškėja, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This