Šviesos loftams – tamsios perspektyvos? (atnaujinta)

Fotoreportažai, Svarbu, Temos

„Šiaurinėje uostamiesčio dalyje, kiek atokiau nuo triukšmingų miesto gatvių, jaukiame, klaipėdiečių pamėgtame Mažojo kaimelio rajone iškilo „Šviesos loftų“ projektas, būsimiems gyventojams suteikiantis unikalią galimybę ne tik įsikurti nedidelio ploto (nuo 25 iki 51 kv.m.) lofto tipo butuose, bet ir kas rytą prabusti džiaugiantis namus pripildančia šviesa. Tai – klaipėdiečių ypač mėgstama ir gerai žinoma vieta. Visai prie pat – parduotuvės, prekybos centrai, kavinės, restoranai ir ugdymo įstaigos, o vos už 400 metrų – viešojo transporto stotelė. Pėsčiųjų ir dviračių takais per keletą minučių pasieksite Danės upės pakrantę, Girulių paplūdimį, Vasaros terasą bei kitas gyventojų mėgiamas miesto vietas”, – tokiu patraukliu įrašu klaipėdiečiai kviečiami rinktis naują būstą Šviesos g.

Bendrovė planuoja užbaigti statybos darbus šiais metais, o pridavimas numatomas po butų įrengimo, t.y. iki 2023 m. II ketvirčio pabaigos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tačiau dalis gyventojų, susigundę šia reklamine vilione, teigia įtariantys papuolę ant sukčių kabliuko: projekto įgyvendinimas, jų teigimu, stringa, per metus statybos į priekį beveik nepasistūmėjo, gyventojams su vystytojais nutraukus sutartis, avansinės įmokos jiems negrąžinamos ir kt.

Tuo metu bendrovės „Šviesos loftai” atstovai, dar pirmadienį priešpiet paprašę klausimus atsiųsti raštu, į juos atsakė tik po pakartotinio priminimo ketvirtadienį darbo dienos pabaigoje.

Įtaria nesąžininga veikla

Pasak vieno kambario butą šioje vietoje planavusio įsigyti Roberto, vystytojas pagal preliminarią sutartį buvo įsipareigojęs pastatyti objektą dar iki praėjusių metų birželio 31-os dienos, bet suėjus terminui vienašališkai ėmė pratęsinėti terminus.

„Žmonėms, kurie nutraukia sutartis, negrąžina avansinės įmokos. Feisbuke yra sukurta 13 nukentėjusių asmenų grupė, vystytojai telefono numerio nebekelia”, – „Atvirai Klaipėdai” guodėsi klaipėdietis.

Jo teigimu, sutartį jis nutraukė balandžio 20 d. ir esą pinigus jam turi grąžinti iki birželio 30 d., tačiau vyras tuo abejoja, mat kiti, kurie sutartis nutraukė gerokai anksčiau, iki šiol įnešto piniginio avanso nėra atgavę. Tai jis sužinojo, prisijungęs prie minėtos nukentėjusiųjų grupės.

„Faktas, kad ten [bendrovėje „Šviesos loftai”] yra akivaizdžių aferizmo bruožų”, – įsitikinęs Robertas, už vieno kambario butą sumokėjęs 6900 eurų avansą.

Tuo metų Monika už dviejų kambarių butą teigia sumokėjusi per 10 tūkst. eurų avansinės įmokos. Ji su dar 3 asmenimis dėl nevykdomos sutarties bei negrąžinamo avanso su ieškiniu jau kreipėsi į teismą.

„Aš avansą sumokėjau praeitų metų gegužės 6 dieną ir mes visą vasarą važiavome žiūrėti, įdomiai atrodo, vaikšto po tą objektą du darbininkai ir niekas ten nieko nedaro. Užklausiau praeitų metų liepos mėnesį, sako, viskas vyksta pagal planą, rugsėjo mėnesį viską darysim, ateina tas rugsėjis, nieko nėra, sako, nukėlėm, gal spalį (…). Tikėjom dar jais, taip gražiai kalba kaip aferistai, perdėtai mandagiai. Nuvažiavom tą spalio mėnesį, sako, kad nepavyko stogo uždengti, todėl negali kitko daryti, jau orai prastėja, gal per dvi savaites spėsim padaryti”, – apie jai sukėlusius įtarimus, jog esą projekto vystytojai gyventojus vedžioja už nosies, pasakojo Monika.

Jos teigimu, prieš naujus metus bendrovės atstovas atsiuntė pranešimą, kad netrukus juos pakvies apžiūrėti sienų.

„Pratęsė tas sutartis, aš dar jiems parašau, ar reikia mano parašo, jie atsako, kad nereikia. Su kitais nutraukia sutartis, bet nė vienas nėra atgavęs avanso. (…) Ateina pavasaris, kovas, gražiausi orai, bet jokie ten darbai nevyksta. (…) Mes keturi esame padavę į teismą, jie išsisukinėja, rašo vėjus, pažadus, tipo jie linkę į taikos sutartį, bet jie, kaip sako advokatė, tik tempia gumą ir greičiausiai ruošiasi bankrotui, nes jie kovo mėnesį tuos loftus įkeitė už 1,4 mln. eurų, jau jis pasiėmė už juos pinigus ir jam dzin, bet ir toliau tuos loftus pardavinėja”, – kalbėjo klaipėdietė.

Pasak moters, dėl to dalis pirkėjų kreipėsi į policiją, tačiau pareigūnai pradėti ikiteisminį tyrimą atsisakė.

„Viešai yra apgaudinėjami žmonės, bet policija nedirba”, – piktinosi klaipėdietė.

Monika taip pat teigė, jog bendrovėje per tą laiką jau pasikeitė du su jais nuo projekto pradžios bendravę darbuotojai, o esą su rangovais, kurie jau atliko darbus, iki šiol nėra atsiskaityta.

Ar išties policijoje buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Andromeda Grauslienė nei patvirtino, ne paneigė, persiuntusi abstraktų Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkės Rasos Bekėžienės atsakymą, kuriame rašoma: „Jei dėl šio ar bet kokio kito pareiškimo buvo priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, asmuo, kuris kreipėsi į pareigūnus, turėjo gauti nutarimą, kuriame ir išdėstytos priežastys dėl ko atsisakyta pradėti tyrimą„.

UAB „Šviesos loftai” bankrutuoti neplanuoja

Kaip ir buvo prašyta, klausimus suformulavome raštu, tačiau kokias pareigas užimantis darbuotojas į juos atsakė – neaišku, juos persiuntė pavardės nenurodžiusi projektų vadovė.

Dėl kokių priežasčių pratęstos loftų pirkimo sutartys su klientais?

UAB „Šviesos loftai” visus savo pirkėjus raštu informavo apie neplanuotai užsitęsusius statybos darbus bei būtinybę pratęsti sutartus terminus. Statybos darbų terminų pratęsimą lėmė ne viena priežastis. Pirma, tai bendrovės neaplenkė kilusi visuotinė Covid-19 pandemija ir jos pagrindu taikomi suvaržymai, saviizoliacijos reikalavimai bei susirgimo atvejai, kurie stipriai įtakojo statybos darbus vykdančių rangovų darbų eigą. Antra, svarbi aplinkybė, lėmusi terminų pratęsimą, tai rinkoje itin pailgėję statybinių medžiagų tiekimo terminai bei tam tikrų statybinių medžiagų trūkumas, pvz., kai kurių statybinių medžiagų ar užsakytų produktų pristatymas vėluodavo po kelis ir daugiau mėnesių. Būtina pažymėti, kad statybos darbai vykdomi pagal iš anksto suplanuotą darbų grafiką ir vienas po kito einančius darbų etapus, tad vėluojant vienam darbų etapui, vėlesniu etapu sekantys darbai nusikelia ilgesniam terminui. Galiausiai dėl rinkoje išaugusių statybinių medžiagų kainų bei darbo įkainių, kai kurie rangovai atsisakė vykdyti sutartus darbus remiantis iš anksto sutartomis kainomis ir sutartis nutraukė, dėl ko bendrovė buvo priversta ieškoti naujų rangovų, galinčių atsakingai vykdyti prisiimtus įsipareigojimus.

Kiek iš viso jūsų klientų šias sutartis jau nutraukė?

Didžioji dalis klientų supranta pasikeitusias rinkos sąlygas ir sutinka pratęsti sutartis. Ypatingai suprasdami, kai dabartinėmis rinkos sąlygomis, kai kainos vis kyla dėl medžiagų tiekimo trukdžių, infliacijos ir jau augančių palūkanų normų, tokį pat turtą šiandien dienai galėtų įsigyti tik mokėdami kur kas didesnę kainą. Žinoma, yra klientų, kuriems turto įsigijimas buvo svarbus suplanuotu laiku, tad su nedidele dalimi pirkėjų sutartys buvo nutrauktos.

Kodėl, jų teigimu, jiems negrąžinamos avansinės įmokos?

Avansų grąžinimo klausimus bendrovė su klientais derina šalių susitarimu, geranoriškai nustatant avansų grąžinimo terminus. Pažymime, kad bendrovė deda visas pastangas grąžinti avansus visiems pirkėjams, kurie išreiškė pageidavimą nutraukti preliminarias sutartis. Tačiau tokius bendrovės planus apsunkina kai kurių pirkėjų inicijuojami teisminiai ginčai, net ir tais atvejais, kai yra nesuėję sutarti avanso grąžinimo terminai. Žinoma, net ir tokiais atvejais bendrovė siekia taikaus sprendimo, tačiau tai bendrovei kainuoja papildomus administracinius bei finansinius resursus, kurie galėtų būti nukreipti avansų grąžinimui.

Ar tiesa, kad už darbus esate neatsiskaitę su rangovais? 

Bendrovė su rangovais, iš kurių darbai yra priimti ir pasirašyti darbų priėmimo-perdavimo aktais be pastabų rangovų darbų kokybei ar jų savalaikiškumui, vykdo atsiskaitymus. Jeigu darbai yra nepriimti, t.y. bendrovė, kaip užsakovas, turi pastabų dėl darbų kokybės / defektų ar pan., tokiu atveju mokėjimai vykdomi tik priėmus darbus.

Pasak vienos pirkėjos, loftai kovo mėnesį už 1,4 mln. eurų buvo įkeisti, o bendrovė esą ruošiasi bankrutuoti.

Visi NT projektai vystomi turint papildomą trečiųjų asmenų finansavimą, o šio finansavimo užtikrinimui, kaip taisyklė, yra įkeičiamas statomas turtas. Pasirašytose preliminariose pirkimo – pardavimo sutartyje kiekvienam pirkėjui buvo atskleista, jog perkamas turtas gali būti bendrovės įkeičiamas ir tam kiekvienas pirkėjas yra suteikęs išankstinį sutikimą. Tuo pačiu bendrovė norėtų paneigti gandus, jog yra ruošiamasi bankrutuoti, nes ne visi laikini finansinių srautų sutrikimai lemia juridinio asmens nemokumą.

Kada planuojama baigti projektą ir priduoti butus?  

Bendrovė planuoja užbaigti statybos darbus 2022 m. III – IV ketvirtį, o pridavimas numatomas po butų įrengimo, t.y. iki 2023 m. II ketvirčio pabaigos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

ATNAUJINTA. Birželio 15-ąją antstolio Jono Petriko kontora paskelbė apie pirmąsias varžytines, kuriose už 120 tūkst. eurų pradinę kainą parduodamas kitas UAB „Šviesos loftai” priklausantis turtas. Jam suteiktas adresas Šviesos g. 11.

Skelbime rašoma, kad parduodamos gamybinės patalpos, bet kaip turto potipis nurodoma, jog tai – patalpos/butai.

INFORMACIJA

Prieš daugiau nei metus paviešintuose projektiniuose pasiūlymuose buvo skelbiama, jog loftai bus įkurti, kapitaliai suremontavus penkis buvusius blokuotus garažus, esančius Šviesos gatvėje 13, 13A, 13B, 13C ir 13D, jų paskirtį pakeitus į gamybos ir gyvenamąją. Pirmame aukšte projektuojami butai, o antrajame – kūrybinės dirbtuvės. Planuota iš viso įrengti 52 loftus ir kūrybines dirbtuves. Žadėta, jog pirmajame aukšte esantys loftai turės jiems priklausančias lauko terasas, o visi naujojo kvartalo gyventojai galės naudotis vidiniu kiemeliu, kuriame bus įrengta ir vaikų žaidimų aikštelė, ir sporto įrenginiai suaugusiems. Skelbta, jog didžioji dalis butų buvo išgraibstyti, vos tik paskelbus projektinius pasiūlymus. Projektą užbaigti ketinta šių metų II-III ketvirtį, tačiau šiuo metu bendrovės tinklapyje jau nurodoma, jog projektas bus baigtas šių metų III-IV ketvirtį.

Tuo metu internete platinama nuoroda, kurioje skelbiama informacija apie tos pačios bendrovės, vykdančios ne tik šį, bet ir daugelį kitų projektų, abejones keliančią veiklą.

16 Comments

  1. Pirkėjas

    Čia tie patys aferistai, kurie Vilniuje „Pilaitės terasos” kvartalą stato ir žmones apgaudinėja, net tai kad nebepastato, bet netgi nebegrąžina užstato. Žinomi veikėjai jie, Audrius Zakaras, Arūnas Tamauskas ir Darius Kelmelis. Apie „Pilaitės terasos” problemas yra rašyta jau nekartą spaudoje ir netgi išėjęs ne vienas komentaras. Daugiau info byla.press

    Reply
  2. Tomas

    Durniu ir baznycioje musa, ar ne taip? Kad gudruciai nori ir pigiai, ir greit, ir gerai – taip nebuna. Dabar laukite, kol pastatys ta jusu troba, gudruoliai

    Reply
    • Anonimas

      Klausimas būtų ką tokiu atveju veikia atitinkamai tikrinimo tarnybos?

  3. Anonimas

    Skelbimai iki šiol yra Skelbiu,aruodas..

    Reply
    • Bitė

      Tas ir baisiausia.. kaip juos sustabdyti?

  4. Jonas

    tai čia grynas aferizmas ir tokiu dar bus ne viena imonele..

    Reply
  5. Banano žievė

    Ar ne ta pati sukčių kompanija st pradėjo „Parko pakrantės” statybas Mokyklos gatvėje? Tas pats braižas: pasveiksliukų pripildytas reklaminis straipsnis dienraštyje apie penkis sugrūstus daugiaaukšius Trinyčių tenkinio pakrantėje. Beje, akivaozdžiai matosi, kad vienas daugia aukštis statomas akivaizdžiai užimtame valstybiniame parko sklype. Atsipekėkite, šiais laikais pirkdami ne realų namą, kotedžą, o paveiksliukus reklamoje. Sutarys sumokėjus avansus VIRSTA NIEKINĖMIS. Nepulkite į komą…

    Reply
  6. Naivuoliai

    tie žmonės mokėdami avansus už paveiksliukus ir parodymą į buvusio garažo sienas. Ir ne policijos reikalas statybas pagal preliminarias sutartis tikrinti. Klausimas ką mieste veikia VTPSI ( Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija) jei jos teritorijoje vykdomos galimai neteisėtos statybos ir reklamuojami butų pardavimai rekonstruojamame garaže? Vyriausybės atstovė? O jeigu dar nėra detaliojo plano, poveikio aplinkai vertinimo tai gal nėra ir statybai leidimo? Tada visai šakės. Šiaip tai normalūs vystytojai jau nuo pernai dar statomų savo objektų nebepardavinėja dėl paprastos priežasties – kainų pasiutpolkės ir nebeprognozuojamos situacijos už kiek tą kvadratą jie patys baigs statyti. Šiandien , lyginant su pernai metų savikaina, minimum du kartai. Tai kokia prasmė senom kainom ir į akivaizdų nuostolį statyti? Realybė paprasta- pamiršti avansą arba nusiteikti min 5 metus neišvengiamam, beviltiškam bylinėjimuisi su bankroto administratoriumi ir vėl mokėti. Jeigu jis nesusibankrotins. Dabar atėjo aukso amžius ir kitiems makaronų kabintojams – advokatams.

    Reply
  7. A.V

    Policijos pridengiami aferistai.

    Reply
  8. Jo

    Jo matosi ryžkūs sukčiavimo pažymiai !

    Reply
  9. Anonimas

    Kas netingejo galejo pasitikrinti miesto plane, kad pastas randasi infrasturiniame sklype. Pastas neturi nei vieno ivado (vandens, elektra, nuoteku ir t.t.) pakeisti paskirti, padaryti nauja detalu plan, be skundu, prireiks kaip minimum 10 metu. Dar pridekite projektavimo darbus ir statybos leidimus. Tai dar 5 metai. Tikimybe kad kaimynai neapskus, lygi 0. Nes sklypas neturi ivaziavimo. Reiskai dar 5 metai, teismams. Visa Tai zinojo ir surinkinejo pinigus uz paveiksliuka.

    Reply
  10. Nukentėjęs pirkėjas

    Patikslinimas – projektas turėjo būti baigtas iki 2021 m. 06 30. Tada buvo vienašališkai pratęsta iki 2021 metų galo, o po to vėl pratęsta iki 2022 III ketvr. ir taip toliau.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Tamsioje „Šviesos loftų“ istorijoje bando ieškoti teisybės 

Prieš porą metų prasidėjusi, „Atviros Klaipėdos“ ir 15min.lt aprašyta istorija, kaip nusvilo žmonės, susigundę verslininkų planais šalia bendrovės „Regseda“ (buvusio ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šokis baigiasi?

Nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovei „Vėjo projektai“ iškilo bankroto grėsmė – Klaipėdos apygardos teismas sulaukė ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Žvejybos uosto rajone degintos ir plėšytos trispalvės (atnaujinta)

Penktadienį vienoje aktyvioje socialinio tinklo grupėje pasirodė pranešimų apie tai, jog Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, keliose vietose rasta sudegintų bei ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This