Kalavijo Grūto parke nebus, jis pasitarnaus Ukrainai

Miestas, Svarbu

Šį pirmadienį Skulptūrų parke esančiame Raudonosios armijos karių memoriale demontuotas skulptoriaus Juliaus Vertulio sukurtas kalavijas neatsidurs Grūto parke, kaip buvo planuota anksčiau. 2005-aisiais amžinybėn iškeliavusio skulptoriaus sūnaus valia jis simboliškai pasitarnaus nuo karo dabar kenčiančiai Ukrainai.

Vasilijaus Safronovo nuotr.

Skulptoriaus Juliaus Vertulio sukurtas paminklas – tarp dviejų skydų nuleistas kalavijas – šioje vietoje buvo atidengtas 1975-aisiais. Po penkerių metų memorialą papildė skulptoriaus Rimanto Dauginčio sukurta ir Vakarų laivų remonto įmonėje išlieta trijų karių skulptūrinė kompozicija.

Rusijai užpuolus Ukrainą Lietuvoje kilusi banga atsikratyti tokių paminklų atsirito ir iki Klaipėdos. Po gyventojų apklausos miesto Taryba birželio 22 d. priimė sprendimą nurašyti šias skulptūras ir penkiakampę žvaigždę, anksčiau atlikusią vadinamąją amžinosios ugnies funkciją. Vykstant šiam politiniam procesui buvo teigiama, kad abu meno kūrinius sutiko priimti Grūto parkas.

Visgi, „Atviros Klaipėdos” duomenimis, pradėjus spręsti demontavimo klausimus paaiškėjo, kad kalavijo kompoziciją reikės pažeisti, o pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymą tokio kūrinio originalo savininkas negali jo sunaikinti prieš tai nepasiūlęs grąžinti jo autoriui arba pastarojo teisių perėmėjui. Tada savivaldybė kreipėsi į skulptoriaus sūnų, taip pat vardu Julius, kad šis išreikštų savo valią.

Julius Vertulis patvirtino „Atviros Klaipėdos” žinias, kad išreiškė valią, jog betoniniai skydai būtų tiesiog sunaikinti, o kalavijas ne keliautų į Grūto parką, bet virstų metalo laužu, kurį pardavus gauti pinigai būtų paaukoti kaip parama Ukrainai.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis patvirtino, kad sulaukus tokios skulptoriaus sūnaus valios kalavijas jau virto metalo laužu. Jį pardavus demontavimo darbus atlikusi UAB „Plungės lagūna” gautus pinigus perves skulptoriaus sūnaus nurodytai parama Ukrainai besirūpinančiai organizacijai.

1990-aisiais  protestuojant prieš Lietuvos okupaciją, prie Sovietų Sąjungos-Vengrijos sienos susideginusio skulptoriaus R. Dauginčio sukurtų skulptūrų atveju tokia procedūra su autorinių teisių perėmėjais nebuvo vykdoma, nes skulptūros nepažeistos, tik bus pakeista jų stovėjimo vieta – atsidurs Grūto parke.

A. Dobranskis jau anksčiau buvo sakęs, kad už demontavimo darbus ir aplinkos sutvarkymą savivaldybė „Plungės lagūnai” sumokės 18,5 tūkst. eurų. Savivaldybėje jau vyksta ir procedūros dėl architektūrinio konkurso šios vietos sutvarkymui paskelbimo.

23 Comments

  1. Petras

    Kodel karštai mylimoj grubliausko odesoj negriauna karinius pamunklus??

    Reply
  2. Svarbu

    Viadukui Baltijos.pr. pabaigti pinigų trūksta, bet iš mokesčių mokėtojų 18.5 tūkst. skirti paminklo griovimui gyvybiškai svarbu…Ką bepridursi.

    Reply
  3. Antena

    Keista, tačiau nuolat čia pridygsta ir pridygsta kažkokių Anonistų. Gal velnias jų prisėja, kaip tų drakono dantų iš pasakos?

    Reply
    • anonimui

      Ar tau ,žmogeli,viska s gerai su proteliu?Kas tave užzombino taip?

    • klaida

      skirta anonimui 83.179.97.153

  4. to Anonimas

    tau, vatnike, žiuriu labai skauda, kad okupantų pamiklai griūva. O ar tau, dvasios ubage, skauda kai matai ruskių nužudytus, be rankų, be kojų Ukrainos vaikus, išprievartautas išniekintas moteris, surištom rankom nužudytus nekaltus žmones? Tai daro tie patys nužmogėję ruskiai, kurie 1940 buvo okupavę Lietuvą ir veliau 1944 ir darė jie lygiai ta patį tuomet, ką jų palikuonys daro dabar. Fašizmas ir komunizmas yra lygiai tas pats ir todėl, kad vienas blogis laimėjo prieš kitą jo nedaro geresniu blogiu. Taip kad dvasios ubage, į rankytes raudoną vėliavėlę, perplauk Nemuną ir eik ten kur jų laivas buvo pasiųstas ir galiausiai nuėjo:)

    Reply
    • Anonimas

      Pas mane gymines gryzo nesenai is Kievo, ir pasakė, jog mes tokį sudina propoganda gaunam Lietuvoje, jog ten daug žudo ukrainiečių naciai saviškius, o Rusai naikina tuos nacius.. Aš tikiu labiau saviškiams, kurie ten gyvena ir palaiko su visom gyminem, gyvenančiais ten, nei mūsų susykta žiniasklaida… Kiša jums I galva visa šlamštą, tai, ką jiems reikia. O kad ten Ukrainoje naciai Ukrainos siautėja ir žudo savus tau niekas čia lietuvio nepasakys

    • Anonimas

      Okupantai….

      Primink man 1940 metais kur buvo??? ir kam priklause???
      primink man 1944 metai kur Klaipeda buvo ir kam priklause????

      Deka okupantu ir okupantu kariu Klaipeda yra Lietuvos….

  5. Anonimas

    Kaip lengva kariauti su paminklais… Dvasios ubagų valdžia ir jos zombiu kai… Bumerangas grįš…

    Reply
  6. Alina

    Kaip puikiai žinome, skulptorius paminklą kūrė už tas pačias lėšas, už kurias tais laikais partiniai komunistiniai funkcionieriai ėdė ikrus, kai tuo tarpu „laiminga” darbo liaudis stovėjo eilėse prie kanopų mėsos krautuvėse. Taip kad viskas puiku, niekas niekam neskolingas.

    Reply
    • Anonimas

      Gyvenau tais laikais… buvau sotus ir laimingas… o paziurek kiek dabar Lietuvoje zemiau skurdo ribos gyvena….

    • anonimui

      Matai,buvai jaunas,buvai laimingas,tik tiek,kad niekada negrįžtų niekam sovietų laikai-tai baisuma.

    • --> IP: 5.189.223.192

      Vai-vai, dar papasakok, kad dabar pensininkai badu miršta, žmonės darbų neturi, algų ar pensijų negauna… ir dar kitokių pasakų gali prikurti, trolių fabriko pezalų pasiskaitęs. Pasakysiu tamstai trumpai, dar niekada Lietuva ir jos žmonės negyveno taip gerai, kaip dabar. Žinoma, pandemija ir visokie karai-marai šiek tiek kirto per kišenę, bet tai nutiko visiems visame pasaulyje ir, santykinai imant, vis tiek dabar yra geriau, negu kažkada sovietmečiu. O tada tik partiniams bonzoms ir jų laižytojams buvo neblogai, užtat dabar tokie ir kaukia kaip šunes prieš mėnulį.

  7. Anonimas

    Galėjo paskelbti konkursą kardui parduoti. Galbūt koks anoniminis penkiakolonis Homo sovieticus būtų žymiai didesnę kainą pasiūlęs.

    Reply
  8. Anonimas

    Fašistinis mąstymas. Visas pasaulis kariavo, tiek ir lietuvių, kariavo prieš nacius, už tai, kad mes šiandien gyventume, o valstybė nori pakeisti istorija.. Jūs pamiršote, jog dar gyvena normalus žmonės, kurie nepamiršo tikra istorija ir kurie perduos savo vaikams.

    Reply
    • Anonimas

      Galbūt nėra blogiausias variantas būti fašistais monstrinių paminklų atžvilgiu, nei būti realiais fašistais Ukrainos žmonėms, kuo dabar yra rusiškoji nazių orda. Klaipėdą su žeme išlyginusių išvaduotojams užteks ir kuklių atminimo lentų ar paminklėlių.

    • anonimui 83.179.24.99

      Vaikai už tamstą protingesni,neimame,nesiūlyk, nieko neperdavinėk-nepavyks.

  9. Priminkite ,

    tai kaip supratau skulptorius UŽ PRIVAČIAS LĖŠAS sukūrė ” paminklą – kalaviją ” ? Todėl sūnus gali drąsiai dalintis parama ?

    Reply
    • Anonimas

      Autorinės teisės ir nuosavybė yra du skirtingi dalykai. Plačiau pasiaiškinti šiuo klausimu kreipkitės į teisininkus ar advokatus.

    • €

      Autorinės teisės tegul ir tampa pagalba 🙂 O ” metalas ” ne už privačias lėšas įgytas , taigi …..kreivas sprendimas ….Grūto parke turėjo būti . Ar liberkonservatos vėl demonstruoja teisinį cinizmą ?

  10. puiku

    labai gerai

    Reply
  11. Anonimas

    Kalavijas vienareikšmiškai turėjo likti …

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Dėl įgaliojimų merui susikirto Klaipėdos valdančiosios frakcijos

Bene pirmą kartą šios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos valdančių frakcijų nuomonės balsuojant ženkliai išsiskyrė: dalis valdančiųjų nepalaikė mero Arvydo Vaitkaus ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This