Savivaldybė vėl kalba apie galimą „Baltijos“ perėmimą

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto savivaldybė pranešė, jog „pradeda beprecedentį procesą” – sieks, kad būtų nutraukta valstybinės žemės nuomos sutartis prieš terminą, už žemės sklype esantį pastatą atlyginant teisės aktų nustatyta tvarka. Tokiu būdu esą siekiama išspręsti įsisenėjusią problemą dėl senamiestyje esančio apleisto pastato, kuris daug metų gadina miesto vaizdą ir kelia grėsmę aplinkai bei gyventojams.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Pradedame istorinį procesą, nes veiksmas dėl pastato, kuris 1999 m. buvo įsigytas iš Valstybės turto fondo, trunka jau beveik dvidešimt metų. Kalbu apie UAB „Fisanta“ ir jai išnuomotą sklypą, kuriame yra buvusio „Baltijos“ kino teatro pastatas. Nuo šio sklypo Žvejų g. 3 nuomos pradžios 2004 metais nei pastatas, nei žemės sklypas nėra naudojami pagal tiesioginę jų paskirtį, nėra atliekama sklype esančio pastato priežiūra. Yra daug įtarimų, kad šio pastato būklė kelia grėsmę aplinkai ir gyventojams. Pasikeitus įstatyminei bazei, Klaipėdos miesto savivaldybė imasi teisinių veiksmų ir procedūrų,
suvokdama, kad tai yra ilgas teisinis kelias, tačiau jį pradėti eiti reikia dabar”, – pranešime cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Beje, apie tai, kad pradedamas teisminis procesas dėl žemės nuomos sutarties nutraukimo su buvusio kino teatro „Baltija” savininkais dar 2017-ųjų pabaigoje teigė tuometinis Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas. 

Anot mero, Šiauliuose registruota bendrovė ne kartą buvo raginama susitvarkyti savo turtą – apleistą pastatą, jai buvo taikytos didžiausios mokestinės priemonės, tačiau tai nedavė jokio efekto.

„Todėl sieksime, kad žemės nuomos sutartis su UAB „Fisanta” nuomotojo reikalavimu būtų nutraukta prieš terminą, o už sklype esantį pastatą būtų atlyginta teisės aktuose nustatyta tvarka. Deja, kito kelio nėra. Kad ir koks tas kelias nelengvas, bet, manau, prasmingas. Tokią galimybę atvėrė pasikeitusi teisinė bazė ir mūsų prievolė yra ja pasinaudoti. Nepriklausomai nuo to, kiek laiko truks procesas, ši situacija turi būti išspręsta, net jei tenka ją spręsti tokiu drastišku būdu”, – sako V. Grubliauskas.

Klaipėdos miesto savivaldybės rašte, adresuotame Nacionalinės žemės tarnybos Klaipėdos miesto ir Neringos skyriui, atkreiptas dėmesys, kad
žemės sklypas Žvejų g. 3 buvo išnuomotas komercinės paskirties objekto eksploatacijai, tačiau per 18 metų nenaudojus jo pagal tiesioginį naudojimo būdą galimai buvo pažeistos valstybinės žemės nuomos sutarties sąlygos – tai ir yra pagrindas pradėti sutarties nutraukimo procedūrą.

Tai – pirmas toks atvejis Klaipėdos miesto savivaldybėje, kuomet siekiama nutraukti valstybinės žemės nuomos sutartį, nuomininkui nesilaikant sutarties sąlygų.

Anot savivaldybės, žemės sklypą Žvejų g. 3 šiais metais numatyta įtraukti į nenaudojamų kitos paskirties valstybinės žemės sklypų sąrašą. Patvirtinus sąrašą, jame esančių nenaudojamų ir netvarkomų žemės sklypų nuomininkams ir naudotojams einamaisiais metais taikomas 4 proc. žemės nuomos mokesčio tarifas padidės 10 kartų. Tai reiškia, kad žemės sklypo Žvejų g. 3 metinis žemės nuomos mokestis nuo 440 Eur dar šiemet padidėtų iki 4400 Eur metams.

Statybos leidimas Žvejų g. 3 yra išduotas ir galioja, tačiau jokių požymių, kad pastate planuojami kokie nors statybos darbai nematyti. Pernai lapkritį „Fisantos“ direktorė Regina Radkevičienė „Atvirai Klaipėdai” teigė, kad statybų negali pradėti, nes iškilo klausimas dėl vienos iš pastato sienų, besiliečiančių prie Kurpių g. 11 namo. Pasak jos, kol nebus sustiprintas šis pastatas, tol jie statybų darbų pradėti negali.

ISTORIJA

Po didžiojo Klaipėdos gaisro 1854 m. atstatytas mūrinis sandėlis kino sale „Weltkino“ virto 1912 m.

1920 m. jo vietoje vienas Klaipėdos pirklys atidarė kino teatrą „Kammer Lichtspiele“, kuris buvo pats gražiausias ir moderniausias kino teatras ne tik Klaipėdoje, bet ir jos apylinkėse.

1945 m. rugsėjį vėl pradėjęs veikti kino teatras buvo pavadintas „Tėvyne“. 1958 m. jis gavo „Baltijos“ pavadinimą.

Kalvių gatvę užtvėręs priestatas buvo pastatytas apie 1960-uosius. 

3 Comments

  1. bergždžias reikalas

    Prašvilps krūvą miesto/miestiečių pinigų teisme ir nieko nepeš. ką jie gali prikišti tiems nevaloms- ogi nieko. Jie žemės mokestį mokėjo ? – Mokėjo. Nekilnojamo turto mokestį? -Mokėjo. Baudas už netvarką ? Mokėjo. Rūpinosi, kad plytos ant galvų nekristų. Savivaldybei krūvą rekonstrukcijos planų pateikė, kurie nebuvo suderinti ir tt. Esmė tame, kad nėra kaip įrodyti, kad pastatu nebuvo rūpinamasi. Jie gi stengėsi

    Reply
  2. Anonimas

    Savivaldybė vėl kalba , gatvėje vėl kalba , viešajame transporte vėl kalba , pripažinkim čia auksinis sklypas ir kuo daugiau kalbėsim ir temsim laika tuo kažkam geriau , o miestas ir jo vaizdas su griuvenomis senamiesčio cente , o jų daug ,niekam neidomus . Vien tik auksas ( pinigai) valdo mus .

    Reply
  3. Anonimas

    Labai gaila kinoteatro Tevyne ” Kammerlichtspiele”, daug graziu filmu rode jame pokaryje.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This